piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Ģimnāzisti uzņem ārvalstu tautiešus

Pievienots: 21.08.2017

16. augustā Krāslavā viesojās 22 jaunieši no ārzemēm: 11 no Amerikas, deviņi no Kanādas un divi no Austrālijas. Kaut arī visi šie jaunieši pastāvīgi dzīvo ārzemēs, viņu vecāki ir latvieši, un šie bērni savā mītnes zemē apgūst latviešu valodu.

Kopā ar bērniem atbrauca četri pedagogi - Marisa Gudra, Lija Krievs, Gints Grīnbergs un Kalvis Mikelšteins, kā arī projekta koordinatore Anita Ozola. Braucienu organizēja Amerikas latviešu apvienība, lai skolēniem, kuri ir dzimuši ārzemēs, būtu iespēja apmeklēt savu vecāku un vecvecāku dzimteni. Apvienība finansēja ceļojumu, taču daļu nepieciešamo izdevumu apmaksāja arī bērnu vecāki.

Latvijas iepazīšanai jaunajiem ceļotājiem bija divas nedēļas. Mūsu valstī ciemiņi apmeklēja Siguldu, Madonu, Gulbeni, piedalījās Svētajā Misē Aglonā, kā arī notika citas ekskursijas un aktivitātes. Anita Ozola atzīst, ka līdz Krāslavas apmeklējumam vislielāko pārsteigumu bērniem sagādāja „laupītāju” šovs Gulbenes - Alūksnes bānītī. Tomēr ārzemju viesus ceļā gaidīja vēl citi pārsteigumi, piemēram, 18. augustā bija ieplānots Annas Brigaderes muzeja „Sprīdīši” apmeklējums, kā arī Tērvetes dabas parka apskate. 22. augustā viņi dosies uz Rīgas pili, lai kopā ar daudziem citiem Latvijas skolēniem tiktos ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Ceļojuma noslēguma scenārijā paredzēts apmeklēt arī Nacionālo bibliotēku, barikāžu muzeju un laikraksta „Laiks” redakciju.

Katru gadu projekta dalībnieki apmeklē arī Latvijas skolas. Šogad viena no tām bija Krāslavas Valsts ģimnāzija, kur ārzemniekus sagaidīja 22 skolas audzēkņi un pedagogi. Dāvanu pasniegšanas laikā jaunie krāslavieši iepazinās ar atbraucējiem. Jautras rotaļas „Oirā!” un „Molekulas telpa” skolotāju vadībā veicināja sadraudzības izveidi starp atšķirīgā vidē izaugušajiem jauniešiem.

Pēc iepazīšanās un ģimnāzijas apskates, viesi un mūsu skolēni draudzīgā pulkā devās uz Krāslavas Svētā Ludviga Romas katoļu baznīcu, kur noklausījās ērģeļu mūziku un devās ekskursijā pa svētnamu Annas Vagales vadībā. Ekskursijas gaitā viņi iepazinās ar baznīcas arhitektūru, tās vēsturi. Tā ir aizraujoša, piemēram, katram baznīcas altārim ir savs neparasts stāsts.

Neviens ceļojums nav iedomājams bez sātīgas maltītes. Ēdamnamā „Daugava” mūsu ciemiņi nobaudīja tradicionālos latviešu ēdienus: aukstu biešu zupu, kāpostu salātus, vārītus kartupeļus, vistas karbonādi un jāņogu kompotu.

Pēc garšīgām pusdienām ārzemnieki turpināja iepazīt Krāslavu, un tajā viņiem palīdzēja ģimnāzijas skolotāji, kuri parādīja pilsētas visskaistākās vietas: 18. novembra laukumu un Daugavas krastmalu. Šajās vietās bērni fotografējās atmiņai par neparasto ceļojumu Krāslavā.

Ekskursiju Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā, kā arī Krāslavas spilgtākajā tūrisma objektā grāfu Plāteru pilī skolēniem vadīja pats „grāfs” – Krāslavas amatierteātra aktieris Eduards Danovskis. Staļļos viesi apskatīja Daigas Lapsas personālizstādi, muzejā - seno laiku eksponātus. Tika ļauts spert soli arī pašā Grāfu Plāteru pilī, bet vislielāko sajūsmu ārzemniekos, kā arī mūsu pilsētas bērnos radīja Tūrisma informācijas centrā ierīkotā Olgas Gribules porcelāna leļļu izstāde. Jaunieši katru lelli apskatīja ar prieku un sajūsmu acīs.

Ceļojuma noslēgumā viesi atgriezās ģimnāzijā, tur viņus gaidīja neparasta aktivitāte. Jaunieši no papīra izgrieza sirdis, uz tām ar līmi lipināja makaronus, putraimus, sēklas, veidojot oriģinālus ornamentus. Savus radītos darbus mūsējie skolēni dāvināja jaunajiem draugiem par piemiņu un kā draudzības simbolu.

Nemanot pienāca laiks atvadīties. Krāslavieši ar skumīgu smaidu pavadīja līdz autobusam savus jaunos draugus. Nākamajā dienā ārzemju ciemiņi devās uz Koknesi apskatīt Likteņdārzu, un tajā pašā dienā viņi ciemojās arī Skrīveru saldumu fabrikā.

Lai arī jaunieši ir uzauguši divās atšķirīgās valstīs, tomēr Latvijas zeme un valoda mūs vieno un īsta draudzība spēj pārvarēt jebkādus attālumus. Patiešām ceru, ka draugi satiksies vēlreiz, jo 22. augustā arī Krāslavas Valsts ģimnāzijas skolēni dosies uz Valsts prezidenta Rīgas pili.

Dāvids Babrovskis, autora foto

 Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/kraslava-viesojas-jauniesi-no-arzemem.html



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde