piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

1.martā stājās spēkā pašvaldības saistošie noteikumi „Par pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu”

Pievienots: 02.03.2017

Krāslavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr.2017/4
 „Par pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu”

 Izdoti saskaņā ar likuma „Par pašvaldībām” 43. panta 3. daļu

  1.  Saistošie noteikumi nosaka pabalsta ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu apmēru, pabalsta saņemšanas nosacījumus un piešķiršanas kārtību.
  2. Pabalsts ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu (turpmāk tekstā - Pabalsts), ir Krāslavas novada pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva ar mērķi uzlabot demogrāfisko situāciju Krāslavas novadā un sniegt materiālu atbalstu dzimušā bērna vajadzību nodrošināšanai.
  3. Tiesības saņemt Pabalstu ir Latvijas Republikas pilsoņiem un nepilsoņiem, kā arī ārzemniekiem, kuriem ir piešķirts personas kods Latvijas Republikā, ja vismaz viena no abiem vecākiem vai vecāka (ja bērnam ir tikai viens vecāks) deklarētā pamata dzīvesvieta ne mazāk kā 12 (divpadsmit) mēnešus pirms bērna piedzimšanas ir bijusi Krāslavas novada administratīvā teritorija un šajā teritorijā deklarēta arī bērna dzīvesvieta, izņemot personas, kuras ir saņēmušas termiņuzturēšanās atļaujas Latvijas Republikā.
  4. Tāpat tiesības saņemt pabalstu saistošo noteikumu 7.punkta 7.2., 7.3., 7.4. un 7.5. apakšpunkta minētajā apmērā ir ģimenēm, ja vismaz viena no abiem vecākiem vai vecāka (ja bērnam ir tikai viens vecāks) deklarētā pamata dzīvesvieta ne mazāk kā 12 (divpadsmit) mēnešus pēc bērna piedzimšanas ir bijusi Krāslavas novada administratīvā teritorija un šajā teritorijā deklarēta arī bērna dzīvesvieta. Pabalsts tiek izmaksāts saistošo noteikumu 10.punkta noteiktā kārtībā.
  5.  Pabalstu var saņemt arī persona, kura adoptējusi vai ņēmusi aizbildnībā bērnu līdz 6 (sešu) mēnešu vecumam, ja Pabalsts nav jau izmaksāts vienam no bērna vecākiem.
  6. Gadījumā, ja Pabalsta izmaksas periodā ar bāriņtiesas lēmumu tiek ierobežotas vai pārtrauktas vecāku aprūpes tiesības, Pabalsta atlikusī daļa tiek izmaksāta personai, kas viņus aizstāj vai veic bērna ārpusģimenes aprūpi.  
  7. Pabalsta apmērs nepārsniedz 450 EUR uz katru bērnu, to izmaksā šādā kārtībā:

7.1.  200 EUR – pēc bērna piedzimšanas;
7.2.  100 EUR – bērnam sasniedzot 1 gada vecumu;
7.3.  50 EUR – bērnam sasniedzot 2 gadu vecumu;
7.4.  50 EUR – bērnam sasniedzot 3 gadu vecumu;
7.5.  50 EUR – bērnam sasniedzot 4 gadu vecumu. 

  1. Lai saņemtu Pabalstu, tā pieprasītājs ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc bērna piedzimšanas vai bērna attiecīgā vecuma sasniegšanas iesniedz Krāslavas novada pašvaldības iestādē „Sociālais dienests” rakstveida, elektroniski (parakstītu ar elektronisko parakstu) vai mutvārdos iesniegumu par Pabalsta piešķiršanu, uzrādot bērna dzimšanas apliecību vai bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu, ja pabalstu pieprasa jaundzimušā bērna aizbildnis (ja šīs informācijas nav pašvaldības rīcībā). Ja bērna piedzimšanas fakts reģistrēts ārvalstīs, tad iesniegumam pievieno ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegtu dokumentu par bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju, ar nosacījumu, ka persona ir ievērojusi normatīvajos aktos un starptautiskajos līgumos noteikto kārtību attiecīgajā ārvalstī izsniegtā dokumenta īstuma apliecināšanai.
  2. Lēmumu par Pabalsta piešķiršanu, kā arī atteikumu piešķirt Pabalstu pieņem Krāslavas novada pašvaldības iestāde „Sociālais dienests” viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas.
  3. Pabalsts tiek izmaksāts no Krāslavas novada pašvaldības iestādes „Sociālais dienests” budžeta līdzekļiem un tiek ieskaitīts pieprasītāja norādītajā kontā.
  4. Krāslavas novada pašvaldības iestādei „Sociālais dienests” ir tiesības pirms pabalsta piešķiršanas apsekot ģimeni tās dzīvesvietā. Ja apsekošanā tiek konstatēts, ka bērnam netiek nodrošināta pietiekama aprūpe, pabalsts tiek piešķirts mantiskā veidā un šādu kārtību nosaka Krāslavas novada dome.
  5.  Lēmums par Pabalsta piešķiršanu vai atteikšanos piešķirt Pabalstu ir apstrīdams Krāslavas novada domē. Domes pieņemtais lēmums ir pārsūdzams Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā.
  6. Pabalsts var tikt piešķirts par katru jaundzimušo, kas dzimis pēc 2013. gada 28. februāra.
  7. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2017. gada 1. martā.


Krāslavas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr.2017/4 „Par pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu”

 PASKAIDROJUMA RAKSTS

1. Projekta nepieciešamības pamatojums. Uz noteikumu pieņemšanas brīdi Krāslavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā darbojas Krāslavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr.2013/21 „Par sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanu Krāslavas novada iedzīvotājiem”, kuri nosaka kārtību, kādā tiek piešķirts pabalsts garantētā minimālā ienākuma nodrošināšanai, dzīvokļa pabalsts, kā arī citi sociālo pabalstu veidi un iedzīvotāju kategorijas, kuras ir tiesīgas saņemt noteikumos paredzētos sociālos pabalstus. Pabalsti ģimenēm ar jaundzimušajiem bērniem pašlaik nav noteikti.

Jaunais normatīvais akts nepieciešams, lai sniegtu atbalstu ģimenēm, kurās pēc 2013. gada 28. februāra ir piedzimuši bērni, nolūkā sekmēt viņu palikšanu uz pastāvīgu dzīvi novada administratīvajā teritorijā, tādējādi nodrošinot darbaspēka saglabāšanu uz vietas, skolēnu skaita palielināšanu novada izglītības iestādēs.

Apkopojot dabiskā pieauguma rādītājus Krāslavas novadā par pēdējiem septiņiem gadiem, secināts, ka šajā laika periodā ir piedzimuši 688 bērni, savukārt mirušas 2237 personas. Vidējais dabiskais pieaugums gadā ir negatīvs (- 221 iedzīvotājs). Tādējādi tuvāko 20 gadu laikā iedzīvotāju skaits novadā var samazināties līdz 11 - 12 tūkstošiem.  

Likuma „Par pašvaldībām” 43. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldības dome var pieņemt saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi. Saistošie noteikumi tiek izdoti, realizējot pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

Noteikumu mērķis ir noteikt pabalstu ģimenēm sakarā ar bērna piedzimšanu.

2. Īss projekta satura izklāsts. Saistošie noteikumi nosaka pabalsta ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu apmēru, pabalsta saņemšanas nosacījumus un piešķiršanas kārtību. Pabalsta apmērs tiek noteikts līdz 450 EUR uz vienu bērnu, un tā izmaksa tiek sadalīta piecos maksājumos, tādējādi sniedzot atbalstu ģimenei četru gadu laikā kopš bērna piedzimšanas. Noteikumi nosaka lēmumu pieņemšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu. Paredzamie pašvaldības budžeta izdevumi gadā - 35000 EUR.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā. Tiešas ietekmes nav.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām. Noteikumu izpildi nodrošina Krāslavas novada pašvaldības iestāde „Sociālais dienests”. Nav nepieciešama jaunu amata vienību izveide.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām. Nav notikušas.

 

 

 

 

 

 


Jauna aptauja

Marts - 2017
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
 
piektdiena, 10.03.2017

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde