ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Aizdzenam ziemu Dagdā, īstenojot kompetenču pieeju izglītībā

Pievienots: 23.02.2023

Lietpratība jeb kompetence ir spēja saskaņoti izmantot zināšanas un prasmes reālās, neierastās dzīves situācijās. Kompetences izglītībā nozīmē tādu pieeju mācībām, kurā apgūstamais saturs balstās ne tikai uz zināšanu iegaumēšanu, bet arī uz prasmēm tās reāli pielietot dzīvē.

17. februārī, sniegpārslām laižoties deju virpulī, Dagdas vidusskolas 4.b klases skolēni un klases audzinātāja Aija Utkina kopā ar Dagdas bibliotēku devās ciemos uz Ķepovas saietu namu pie saimnieces Regīnas Stepiņas, lai mācību vielu apgūtu ārpus skolas telpām. Šajā dienā bērni mācību priekšmetus apguva caur latviešu gadskārtu svētkiem – Meteņiem.

Kā izrādās, braukšana ciemos ir viena no Meteņdienas paražām, jo tad augšot gari lini.

Metenis – Vastlāvis, Lastavāgs, Miesmetis, Pīrāgu diena - ir svinama diena laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām.

Meteņi ir pavasara gaidīšanas svētki – tiek aizdzīts ziemas miegs, dabā mostas jauns pavasaris, bet cilvēka iekšējā pasaulē notiek pāreja no ziemas miera uz kustību, darbību un jaunu sākumu.

Meteņos tika krietni ēsts un līksmots, jo, tiem beidzoties sākās gavēnis, par ko liecina viens no senlatviešu nosaukumiem – Aizgavēnis.

Meteņu dienas ieražu pamatā ir rūpes par nākamā gada auglību un labklājību.

Lai gan Meteņdiena ir tikpat kā pavasaris, tomēr vēl ir auksts, tāpēc iesaka sekot praktiskam ticējumam – ģērbties silti, jo īpaši no aukstuma sargājot kājas, tad Lieldienās būsiet veseli un baudīsiet pavasara iestāšanos svaigā gaisā. Tā mēs arī darījām – silti saģērbušies bijām gatavi svētku svinēšanai.

Ziema tika dzīta prom ne pa jokam - notika īstas Meteņdienas izdarības – dejas, rotaļas, vizināšanās ar ragavām, baudīts Meteņdienas mielasts.

Sociālās zinības (kā saglabāt tradīcijas un līdzdarboties kopienā), literatūra (personifikācija – ziemas dedzināšana, pavasara saukšana), latviešu valoda (lasa, klausās, vēro, izmanto informatīvu tekstu), sports (kustību aktivitātes dažādos laikos), vizuālā māksla (zīmes un simboli, veids, kā lasīt pasauli) – stundu tēmas tika apgūtas caur Meteņdienas aktivitātēm.

Nereti Meteņus uzskata par bērnu svētkiem – pati Laima vai Metenis šajā dienā metot dāvanas mazajiem rokās. Ja bērni priecīgi šajā dienā, tad izdosies viss gads līdz nākamajiem Meteņiem. Bērnu priekā mirdzošās acis, sārtie vaigi un smiekli – vēstneši, ka nākamais gads būs lielisks.

Piedaloties aktivitātēs, katrs dalībnieks vāca sev punktus. Noslēgumā tika pasniegti apbalvojumi.

Sadarbībai ir milzīgs spēks! Nosvinēt Meteņus atbilstoši tradīcijām palīdzēja Ķepovas saietu nama saimniece Regīna Stepiņa.

Ineta Leonoviča-Batņa, Dagdas bibliotēkas metadatu redaktore un
Aija Utkina, Dagdas vidusskolas skolotāja
Inetas Leonovičas-Batņas foto



Jauna aptauja

Februāris - 2023
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
 
trešdiena, 15.02.2023

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde