otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Ar savām domām mēs veidojam pasauli sevī un sev apkārt

Pievienots: 02.04.2019

Daudz runāts un rakstīts par domu spēku un varu, par vērtību, dzīvīgumu, neierobežotību...

Šī gada 22.-24. martā Rīgā notika 18. Starptautiskie pedagoģijas lasījumi „Skaidras domas rada brīnumus”. Šādos lasījumos mēs, Krāslavas Valsts ģimnāzijas skolotājas Ilga Stikute un Anna Juškeviča, piedalāmies jau otro reizi un esam par tiem sajūsmā.

 Lasījumus atklāja Starptautiskās Humānās pedagoģijas centra prezidents, izglītotājs, Skolotājs Šalva Amonašvili, uzsverot: „Sadarbības nākamajam pakāpienam ir svarīgi apjēgt domas varenumu. Viss Kosmoss sastāv no domām! Viss labais, viss ļaunais balstās uz domām. Domas nes dzīvi, domas nes nāvi! Kad gan tas beidzot būs saprasts?  Nav Kosmosā spēcīgākas ierīces kā doma, pildīta ar psihisko enerģiju”. Šajos lasījumos Š.Amonašvili mudināja domāt par savām domām, par enerģiju, ko sūtām pasaulē, par dzīves jēgu: „Pasaule veidota no Radītāja domas vien. Doma ir varenākā enerģija Visumā, kas spēj visu radīt un visu sagraut. Teikts, ka Cilvēks ir Visuma atspoguļojums, veidots Radītāja tēlā, tāpēc arī cilvēks ar savu domu spēku var radīt un graut.”

Atklāšanā ar priekšlasījumu „Mācīties iedziļinoties” uzstājās projekta „Skola 2030” vadītāja Zane Oliņa. Viņas darbošanās pedagoģijas jomā tika augsti novērtēta, un Š.Amonašvili viņai pasniedza augstāko apbalvojumu - Humānās pedagoģijas Bruņinieks.

Pirmajā dienā izvēlējos piedalīties divās meistarklasēs - „Kā gaišā doma uzvar”, ko vadīja Starptautiskās Humānās pedagoģijas centra viceprezidents S.Kruks, un „Domu spēks un Praktiskais likums par Atbildību”, ko vadīja J.Ševčenko, Montesori sistēmas pedagoģe, psiholoģe, savukārt A.Juškeviča piedalījās N.Amonašvili un M. Davitinidze-Amonašvili laboratorijā „Domātāja audzināšana” un N.Amonašvili meistarklasē „Kā materializējas mūsu domas”. Otrajā dienā baudījām „Pedagoģisko ideju uguņošanu”, kurā skolotāji no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Azerbaidžānas dalījās pieredzē, turpat zālē savās nodarbībās iesaistot ~ 600 klausītājus. Ļoti sirsnīga un aizkustinoša bija tikšanās „Humānās pedagoģijas personība”, kad divas pieredzes bagātas pedagoģes (darba stāžs ir vairāk nekā 40 gadi!) - T.Pavlova, zinātniski pētnieciskās laboratorijas „Bērnu apdāvinātības psiholoģija” vadītāja, Novosibirskas Valsts pedagoģiskās universitātes” profesore, Krievijas augstākās profesionālās izglītības Goda pedagoģe, Humānās pedagoģijas Bruņinieks, un M.Šišova, Maskavas mēra prēmijas laureāte, goda medaļas „Par devumu izglītības attīstībā”, Krievijas liceja Nr.1561 vecākā metodiķe, zelta zīmes „Sirds un Rozes kavalieris”, Humānās pedagoģijas Bruņinieks – stāstīja par to, kā viņas sasniedza savus mērķus, kas viņām palīdzēja tikt grūtībām pāri un kā viņas dzīvi uztver tagad.

Trešajā dienā P.Amonašvili, psiholoģijas doktors, rakstnieks, starptautiskā Humānās pedagoģijas centra prezidents, Humānās pedagoģijas Bruņinieks, un T.Švitaridze, bērnu studijas „Basti – Bubu” galvenā producente un iedvesmotāja, Humānās pedagoģijas Bruņinieks, vadīja nodarbību „Vienota domāšana ģimenē”.   

Trīs dienu darbošanās bija izplānotas ļoti precīzi un sīki, jo, piedaloties lekcijās, meistarklasēs, diskusijās, radošajās darbnīcās, laiks paskrēja nemanot, savukārt draudzīgā un brīvā gaisotne pārtraukumos sarunas padarīja vēl vēlamākas.  Trešās dienas noslēgumā tika godināti humānās pedagoģijas skolotāji, piešķirti goda nosaukumi skolām, kā arī paziņota nākamo lasījumu tēma „Griba – galvenā uzvara pār sevi” un vieta – Kazahstāna, Astana.

 Ilga Stikute,
Krāslavas Valsts ģimnāzijas
direktora vietniece audzināšanas jautājumos


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde