otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Atjaunota Adamovas dabas taka

Pievienots: 01.04.2021

Gandrīz pirms gada Lauku atbalsta dienests apstiprināja Krāslavas novada pašvaldības projektu Nr.20-03-AL33-A019.2201-000002 ”Dabas parka “Daugavas loki” Adamovas dabas takas daudzveidības saglabāšana un aizsardzība”, un šobrīd Adamovas dabas taka jau ir atjaunota un gaida dabas un sportisku nodarbību mīļotājus.

 Īpaši aizsargājamo ainavu apvidus “Augšdaugava” un dabas parks “Daugavas loki”, kurā atrodas arī Adamovas ainavu taka ar sākumu Krāslavas skatu laukumā, ir viens no populārākiem tūrisma objektiem Krāslavas novadā un ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā. Taku 1998.gadā ir izveidojuši Daugavpils Universitātes studenti rektora B.Jansona vadībā un tajā ~1,8 km garumā ir iespēja iepazīt dabu tās daudzveidībā – baudīt skaistu ainavu, iet pa noslēpumainām gravām, vērot dabas pieminekļus, klausīties putnus un varbūt pat pamanīt kādu vāveri. Lielākā daļa Adamovas dabas takas ir privātīpašumā, tomēr pašvaldība gadiem ilgi ir īstenojusi veiksmīgu sadarbību, piesaistot arī projektu finansējumu.

Konkrētā projekta ietvaros tika veikta Adamovas dabas takas infrastruktūras atjaunošana vienotā īpaši aizsargājamo teritoriju stilā: informācijas stendu, norāžu un soliņa uzstādīšana, kritiskāko kāpņu un pakāpienu posmu atjaunošana, skatu platformas atjaunošana, koka skulptūru, apmeklētāju skaitītāja uzstādīšana. Takas apjoms ir liels, tāpēc konkrētajā projektā veikti prioritāri nepieciešami uzlabojumi takas drošības uzlabošanai un pievilcības atjaunošanai. Sakarā ar to, ka LEADER programma attiecināja izdevumus tikai lauku teritorijā - Ūdrīšu pagastā, Krāslavas novada dome ieguldīja ievērojamu papildu finansējumu, lai sakārtotu takas posmus arī Krāslavas pilsētā.

Būvnieku SIA “Smart Energy” pārstāvis Māris Brants atzina, ka, balstoties uz viņa daudzgadējo pieredzi, Adamovas dabas taka nenoliedzami ir ekstrēmākā dabas taka Latvijā, ko viņa komandai ir nācies atjaunot.

Tiem, kas grib izbaudīt veselīga adrenalīna devu pa ģeogrāfiski sarežģītāko maršrutu, ieteicams veikt pilno takas posmu, sākot to no labās ieejas, savukārt, tiem, kas grib nesteidzīgāk pastaigāties pa mežu gar Daugavas krastu, ģimenēm ar maziem bērniem un senioriem, labāk doties pa kreiso ieeju. Pārsteidzoši, bet ir daudzi krāslavieši, kas vēl nekad mūžā nav izgājuši pa šo taku.

Paldies visiem iedzīvotājiem, kas piedalījās aptaujā par takas attīstības pamatojumu, paldies Lauku atbalsta dienestam par piešķirto finansējumu biedrības “Krāslavas rajona partnerība” izsludinātajā projektu konkursā, paldies pašvaldības vadībai par finansiālo atbalstu, pašvaldības aģentūras “Labiekārtošana K”, Krāslavas novada Tūrisma informācijas centra, Krāslavas peldbaseina un Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas kolektīviem par iesaistīšanos - ar fizisko darbu, informācijas gatavošanu vai vienkārši ar padomu.

Baudām mūsu unikālo dabu atbildīgi, atstājot pēc sevis tikai pēdu nospiedumus un ņemot līdz labas emocijas! Priecāsimies, ja dalīsies ar fotogrāfijām sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #Adamovastaka.

Ināra Dzalbe,
Attīstības nodaļas vadītāja

Seko ''Krāslavas Vēstis'' arī Telegram profilā. Pievienojies un uzzini pirmais, kas interesants noticis Krāslavā!



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde