piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Ballē sumina zemkopjus un lopkopjus

Pievienots: 28.11.2017

24. novembrī uz savu gadskārtējo balli Krāslavas Kultūras namā pulcējās novada lauksaimnieki un viņu sadarbības partneri. Ienākot foajē, varēja papriecāties par medniekiem – medību trofejas rotāja sienas, bet pie klāta galda jau drūzmējās pirmie apmeklētāji, kuri nobaudīja medījumu virtuvi. Šis cienasts vienlaikus bija atgādinājums tam, ka medības gājušos roku rokā ar lauku cilvēku no senseniem laikiem līdz pat mūsdienām, kā arī tam, ka dabā viss ir sasvstarpēji saistīts.

Pamazām lielā zāle piepildījās ar cilvēkiem, un Krāslavas novada lauku attīstības konsultante Viktorija Lene aicināja novada domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku atklāt pasākumu.

Uzrunājot klātesošos, Gunārs Upenieks bija nopietns, uzsverot, ka šīs sezonas laika apstākļi ir ja ne mācība, tad noteikti viela pārdomām, ka varbūt vajag kaut ko mainīt saimniekošanā. Un, tiekoties ar zemniekiem, var secināt, ka tā jau tiešām notiek. Zemnieki saprot, ka gan plūdi, gan sarežģīti laika apstākļi ir gaidāmi arī turpmāk.

„Man pašam nācās strādāt pie kompensāciju jautājuma,” turpināja G. Upenieks. „Protams, neviens nebija gaidījis tādus plūdus. Esmu pozitīvi izbrīnīts - ministrijā paveikts milzīgs darbs. Gan Ministru prezidenta, gan zemkopības ministra attieksme pret zemniekiem bija pozitīva. Jānis Dūklavs ir jūsu ministrs! Bija doma vismaz kaut ko kompensēt, bet izdevās pat labāk, nekā cerēts. 

Man ir prieks, ka Rīgas Valsts tehnikums šodien ir kopā ar mums, un jūs esat pirmie, kuri uzzinās jaunāko informāciju par pieaugušo apmācību. Tehnikumam vajadzīgs jūsu atbalsts un ieteikumi, varbūt vajag kaut ko darīt citādāk, bet jādara noteikti.

Nesen nosvinējām Latvijas dzimšanas dienu. Īpaši patīkami, ka starp balvas „Krāslavas novada gada cilvēks 2017” saņēmējiem ir lauksaimnieki. Šīs zemes patriotisms nāk no jums, no cilvēkiem, kuri ikdienā kopj savus laukus, kuri ir pie zemes kopā ar citiem. Novēlu, lai jūs neaizmirstu šo zemi, kas ne tikai baro, bet arī veido mūs, kas mūs rada, kas mums dod. Lai visiem veselība, labs prāts, lai nākamais gads labāks nekā šis!”

Novada domes priekšsēdētājs zemnieku vārdā pasniedza ziedus Viktorijai Lenei, kurai vienmēr var uzticēties un būt pārliecinātiem, ka visu izdarīs un palīdzēs. Turpinājumā zemniekus uzrunāja un savu svētību deva katoļu baznīcas prāvests Eduards Voroņeckis un pareizticīgo baznīcas priesteris tēvs Aleksandrs.

Ar īsu koncertprogrammu zemniekus izklaidēja Krāslavas pamatskolas dejotāji (deju kolektīva vadītāja Inta Beikule).

Apsveikumu daļā zemnieki un nozaru speciālisti saņēma Atzinības rakstus dažādās nominācijās. Starp viņiem gan tie, kuri palika uzticīgi saviem profesijai arī pēc padomju kolektīvās saimniekošanas sistēmas sabrukuma, nokārtoja sertifikāciju un turpināja savu praksi, gan tie, kuri ne tikai ražo lauksaimniecisko produkciju, bet arī atrod laiku un spēkus lauku vides labiekārtošanai, gan tie, kuri atgriezušies savās dzimtajās mājās un sākuši saimniekot. Apbalvoto saraksts apskatāms šeit.

Pasākuma gaitā tika nolasīts Zemkopības ministra Jāņa Dūklava apsveikums mūsu novada lauksaimniekiem.

Par sadarbību zemniekiem pateicās pasākuma sponsori, kuri arī sniedza īsu ieskatu sava uzņēmuma piedāvājumā, kas varēja ieinteresēt kādu no pasākuma dalībniekiem.

Juris Roga,
autora foto

Fotogalerija



Jauna aptauja

Novembris - 2017
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
 
trešdiena, 08.11.2017
trešdiena, 15.11.2017

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde