ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Baltkrievi dāvinās Latvijai 7 metrus garu tautisko dvieli

Pievienots: 12.09.2018

Atklājot tradicionālās Baltkrievu kultūras dienas Krāslavā, Latvijas Baltkrievu savienība prezentēja mūsu valsts jubilejai veltītu tautisko dvieli, ko 2 gadu garumā izšuva rokdarbnieces, kas darbojas 15 biedrībās visos republikas reģionos, lai 100 gadu jubilejā uzdāvinātu to savai valstij – Latvijai.

Krāslava kļuvusi par pirmo pilsētu, kurā Baltkrievu kultūras dienu ietvaros uzstājās Latgales tautas mūzikas kolektīvi. Svētdienas koncerts, ko apmeklēja krietns pulks skatītāju, notika Krāslavas Kultūras namā, programmā izskanēja ne tikai baltkrievu, bet arī latviešu, latgaliešu, poļu dziesmas un častuškas. Par svētku rotu kļuva Jēkabpils ansambļa „Zaviruha” (vad.Olga Pranoviča) un Krāslavas kolektīva „Noktirne” (vad. Rita Andrejeva) priekšnesums. Bet par svētku svinīgāko momentu izvērsās jubilejas dāvanas – tautiskā dvieļa - prezentācija. Kad 7 metrus garš audekls tika atlocīts skatītāju priekšā, daudzi no klātesošajiem nevarēja noturēt asaras... Jo austs dvielis baltkrieviem ir ne tikai sadzīves priekšmets, bet simbols, talismans, vēstījums par dzimtas tradīcijām, kas pavada cilvēku no piedzimšanas līdz pat pēdējām dzīves dienām. Ikviens ornaments tajā ir vērtība. Kā pastāstīja biedrības „Spatkanne” vadītāja Valentīna Doroščonoka, baltkrievu tautiskā dvieļa ornamenti parasti tika izšūti ar diegiem, kas ir sarkanā krāsā un dažādos toņos, dažreiz – kombinācijā ar melno krāsu. Šāda krāsu gamma piemīt arī dvielim, kas ir izšūts par godu valsts jubilejai.

Ideju par šo simbolisko dāvanu Latvijai pirms 2 gadiem izteica Latvijas Baltkrievu savienības valdes locekle Jeļena Lazareva. Tautiskā dvieļa kompozīciju rūpīgi pārdomāja Minskas etnogrāfi, bet izšūšanai tas bija sagatavots uzņēmumā „Teatraļnije masterskije”. Dvielim tika izmantots Oršas linu kombināta audums, uz kura tika uzzīmēts ornaments, lai varētu izšūt bez kanvas. Darbā piedalījās visas biedrības, kas ir LBS locekļi, tas notika atbilstoši tai kārtībai, kurā biedrības pievienojās Latvijas Baltkrievu savienībai. Tādējādi dāvana Latvijas valsts jubilejā – tautiskais dvielis - apceļoja visu Latviju, sākot no Liepājas un Ventspils līdz Krāslavai un Dagdai, un noslēdza savu ceļu Jēkabpilī baltkrievu skaistules Innas Jansones rokās. Pēc tam dvieli kārtīgi izmazgāja, izgludināja, un tas turpināja savu ceļu pa LBS biedrībām. Pašlaik šis tautiskais dvielis jau cieši saistīts ar organizācijas darbības hroniku, jo Latvijas Baltkrievu savienība atzīmē savu 15 gadu jubileju, un tas ir veltījums valstij, kurā šī organizācija darbojas jau vairākus gadus. Latvijas valsts simtgadē tā ir labāka dāvana no baltkrieviem, jo tā ir piepildīta ar dziļu jēgu un patiesām emocijām.

7 metrus garš audums – tautiskais dvielis – ir ļoti līdzīgs karogam, tāpēc LBS locekļi uzskata, ka tas varētu kļūt par kāda valsts muzeja kolekcijas sastāvdaļu. Latvijā trešās lielākās diasporas pārstāvji vienbalsīgi atbalstīja ideju par to, ka šis tautas mākslas iemiesojums svinīgā atmosfērā ir jāpasniedz Latvijas Republikas prezidentam Raimondam Vējonim. Viņš ir uzaicināts uz Baltkrievu kultūras dienu noslēdzošo pasākumu, kas norisināsies 27. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Ludmila Pribiļska,
autores foto



Jauna aptauja

Decembris - 2018
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08 09
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21 22 23
24 25 26
27
28
29 30
31  
trešdiena, 05.12.2018

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde