ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Bērnības svētkos būs plašs piedāvājums

Pievienots: 25.05.2023

4. jūnijā Krāslavā tiks svinēti Bērnības svētki, ieplānotos pasākumus aicināti apmeklēt gan Krāslavas, gan Dagdas, gan novada pagastu iedzīvotāji un ciemiņi. Par pasākuma aktivitātēm stāsta Krāslavas māmiņu kluba valdes locekle Ieva Maļinovska.

Svētkus atklās rotāto ratu gājiens

Bērnības svētki šogad noritēs nedaudz savādāk – laukumā pie Krāslavas Kultūras nama tiks ierīkota galvenā skatuve, kur notiks pasākuma atklāšana un lielākā daļa aktivitāšu. Novada visus mazos bērnus un viņu vecākus aicinām piedalīties rotāto ratu konkursā un braucamrīku gājienā - šī jaukā tradīcija ir biedrības iniciēta un turpinās vairākus gadus. Piedalīties var ar jebkādu izrotātu braucamrīku bez mehanizētas piedziņas. Mūsu auditorija - mazi bērni. Akcents, protams, likts uz ratiem un vecākiem ar mazuļiem, bet tikpat labi var nākt arī mazās māsas un brāļi, stumjot izrotātu bērnu velosipēdu, leļļu ratiņus vai citu paštaisītu braucamrīku.

Uzmanību! Šogad pulcēšanās vieta mazo krāslaviešu gājienam ir mainīta un tā būs pie pilsētas kultūras nama nevis pie Krāslavas Dzimtsarakstu nodaļas. Arī gājiens notiks turpat pulcēšanās vietā, apejot apkārt kultūras namam un auto stāvlaukumam. Tos gājiena dalībniekus, kas būs izrotājuši savus ratiņus vai citus braucamrīkus, lūdzam ierasties laicīgi, jo sākot ar plkst. 9.30 tajā pašā dienā pie kultūras nama galvenās ieejas notiks reģistrācija. Pierakstīsim, kā sauc ratu īpašnieku, t.i., bērniņa vārdu un uzvārdu, kā arī izsniegsim reģistrācijas numuru, kas būs jāpiestiprina pie ratiem balsošanai. Šogad rotāto ratu konkursa laureātus noteiks rīkotāju izvēlēta žūrija.

Kā jau ierasts, konkursa tēma būs „Fantāzijas pasaule”, vienīgais ierobežojums - nedrīkst tikt atainota jebkāda kara un politikas tematika. Balsošana sāksies uzreiz pēc gājiena noslēguma, paredzēts apbalvot trīs pirmās vietas, kā arī pasniegt simpātiju balvas no Krāslavas māmiņu kluba un citām organizācijām.

Jaundzimušo godināšana

Pēc gājiena uz galvenās estrādes tiks godināti arī mazuļi, kas gada laikā ir dzimuši Krāslavas novadā. Jaundzimušo ģimenes sveiks pašvaldības un Dzimtsarakstu nodaļas vadība, mazuļiem tiks pasniegtas Sudraba karotītes. Notiks arī mazo rāpotāju sacensības, kurās drīkst piedalīties tikai tie, kas vēl neprot staigāt, faktiski tie ir pavisam mazi bērni līdz gada vecumam.

Jauns ģimenes simbols – vides objekts „Dzimtas koks“

Turpat pie kultūras nama notiks metāla skulptūras „Dzimtas koks” svinīgā atklāšana – jauns vides objekts veltīts ģimenes vērtībām. Turpmāk skulptūra atradīsies Krāslavas amatniecības centra iekšpagalmā, taču atklāšanas pasākums būs pie kultūras nama. Ceram aizsākt jaunu tradīciju – dzimtas kokā ikviens varēs iekarināt Elvīras Škutānes darinātu spoguļlapiņu, iegravējot, teiksim, vārdu vai uzvārdu, vai citu informāciju saistībā ar savu ģimeni. Viena no idejām ir tāda, ka jaunlaulātie nekarina vairs atslēgas tilta margās, bet labāk izvēlas iegravēt speciālā spoguļlapiņā jebkādu savu vēstījumu un iekarina to dzimtas kokā.

Turpinājumā būs novada bērnu un jauniešu kolektīvu, kā arī dziedošās Koļesņičenko ģimenes koncerts, Dižģimeņu godināšana, rotāto ratu konkursa uzvarētāju apbalvošana. Dižģimeņu godināšana arī ir šī pasākuma jaunums, vēlamies sveikt mūsu novada ģimenes, kuras īpaši izcēlušas darbojoties sabiedrības un savas kopienas labā. Turpat pasākuma laikā mazo novadnieku un dižģimenes varēs izveidot savas ģimenes spoguļlapiņas Elvīras Škutānes vadītā darbnīcā.

Ja par darbnīcām…

Mums būs sapņu ķērāju darbnīca, kuru vadīs Inta Reča. Vēlamies, lai pasākuma dalībnieki rada kādu skaistu mājas dekoru. Taps sarežģītāki sapņu ķērāji, kas būs pa spēkam pieaugušajiem vai vecākiem bērniem. Radošās pirkstiņnodarbības, kā jau ierasts vadīs Krāslavas animatori. Savukārt biedrība „Atvērtība” piedāvās darboties ar lego, veidot papīra ziedu kompozīcijas, apsveikuma kartiņas kvilinga tehnikā

Biedrība darbojas arī kopienas pilsoniskās attīstības jomā, šoreiz notiks pilsoniskās līdzdalības darbnīca ar Danu Lahtionovu. Pasākuma mērķis ir dot impulsu vietējiem iedzīvotājiem par katra svarīgumu kopā darbojoties un veidojot savu vietu. 

Līdzdalības akcijas

Gatavojoties pasākumam, biedrība aicināja piedalīties akcijā „Mana ģimene” lūdzot bērniem uzzīmēt zīmējumus par tēmu - ģimene. Iesaistījām gan bērnudārzus, gan skolas no Augšdaugavas novada, Krāslavas un Dagdas. Nebijām gaidījuši, ka atsaucība būs tik liela, tāpēc esam nolēmušas visus iesniegtos darbus izstādīt pasākuma laikā. Šīs akcijas otrs uzdevums bija iesaistīt savu sociālo tīklu sekotājus, dodot viņiem iespēju izteikties komentāros par tēmu, kas viņiem ir ģimene, ģimeniskās vērtības. Visa šī informācija, kopā ar labākajiem zīmējumiem skaistā veidā tiks iekļauta fotobanerī. Pie šīs foto sienas pasākuma laikā būs arī fotogrāfs, kurš iemūžinās ģimenes portretus.

Ar šo sasaucas arī otra akcija - „Ģimene pilsētai”. Mēs aicinām cilvēkus atnest ziemcietes, dažādus augus un krūmus, lai Krāslavā veidotu kopienas dārzu, kas priecēs no gada uz gadu. Pasākuma laikā nestādīsim, paskatīsimies, kas būs atnests, izplānosim dārza dizainu un tikai tad veidosim dobi. Aicinām visus, kas vēlas dalīties ar augiem un veidot skaistāku vidi ap sevi kopā ar mums.

Psihologu sala

Pasākuma laikā darbosies Psihologu sala, kurā varēs sastapt trīs psiholoģes - Ludmilu Vasiļjevu, Veltu Daņiļeviču un Ingu Reinfeldi. Salā aizritēs sarunas starp apmeklētājiem un vadītāju. Ludmila Vasiļjeva stāstīs par maza bērna (no nulles līdz trijiem gadiem) pamatvajadzībām, kā tās ietekmē viņa uzvedību, raksturu un citas lietas.

Velta Daņiļeviča runās par bulingu (tiranizēšanu; iebiedēšanu, pazemošana bērnu un pusaudžu vidē), kā arī - kā bez lieliem finansiāliem ieguldījumiem ģimene var kopā pavadīt laiku, veidojot stiprākas ģimeniskās saites un attiecības starp bērniem un vecākiem.

Savukārt Inga Reinfelde piedāvās zīmējumu analīzi. Paskaidros, kā pamanīt un saprast vienkāršo tēlu mijiedarbību ir kā iegūt atslēgu, lai uzlabotu ģimenes locekļu savstarpējās attiecības.

Izklaide un izziņa katrai gaumei

Informācijas apmaiņai, izziņai, kontaktu veidošaanai varēsiet apmeklēt novada un reģiona kultūrizlgītības, veselības iestāžu un biedrību informatīvās teltis, kurās piedāvās arī dažādas aktivitātes.

Plānotas dažādas izklaides: ģimeņu sacensības Krāslavas novada Sporta skola vadībā, spēļu stacijas, bērnu rotaļu stūris, atpūtas stūris, sejiņu apgleznošana, atrakcijas no Rīgas, animatori.

Pēc aktīvās pasākuma daļas Rēzeknes teātris „Joriks” Krāslavas Kultūras namā piedāvās interesantu izrādi „Velveta Trusis”, kuras laikā visi apmeklētāji un aktieri atrodas vienā līmenī - bērni sēdēs uz spilventiņiem, būs saruna, emocijas, skaņas. Izrāde paredzēta auditorijai sākot no 3 gadu vecuma.

Jāatzīmē, ka visi pasākumi notiks zem klajas debess, izņemot teātra izrādi, kas būs skatāma kultūras nama telpās. Protams, lietus gadījumā arī pārējie pasākumi tiks pārcelti uz telpām.

Pasākums paredzēts 4-5 stundu garumā, apmeklētājiem gribēsies paēst, tāpēc paredzēti ēdināšanas punkti.

Maltīte gan būs par maksu, bet tie ir vienīgie ģimenes izdevumi pasākumā, visu pārējo finansē Latvijas valsts projekta 2023.LV/ĢDP/37 „Bērnības svētki Krāslavā” ietvaros.

Pierakstīja Juris Roga
Oksanas Matejas foto


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde