piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Cildinām dabas skaistumu, kultūras daudzveidību, savu ģimeni

Pievienots: 06.04.2017

Ar mērķi stiprināt bērnu un jauniešu patriotismu un valstisko apziņu, bagātināt kultūrvēsturisko pieredzi, veicināt radošo spēju attīstību, iniciatīvu izteikt sevi ar vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas izteiksmes līdzekļiem, Krāslavas novada bērni un jaunieši aktīvi uzsākuši līdzdarbošanos Latvijas 100-gades svinību ietvaros, šopavasar piedaloties Valsts izglītības satura centra organizētajā Vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu konkursā „Latvijas toņi un pustoņi”.  

Krāslavas bērnu un jauniešu centrā līdz 12. aprīlim skatāma mākslas izstāde „Krāslavas novada toņi un pustoņi”. Tās darbu autori jau saņēma vērtējumu un saldās balvas 31. marta svinīgajā pasākumā, kad notika arī tērpu kolekciju skate. Laureāta diplomu, iegūstot no žūrijas maksimālo punktu skaitu, saņēma Jana Kitoka no Krāslavas Valsts ģimnāzijas par kolāžu „Latgales krāsas”, 1. pakāpes diplomus vizuālo darbu kategorijā ieguva Kristīne Borisova no Indras pamatskolas, Gabriela Cimmermane no Krāslavas pamatskolas un Benita Daniela Daugerte no Krāslavas Valsts ģimnāzijas. Vizuāli plastiskās mākslas darbu kategorijā laureāti ir četri: BJC pulciņa „Vilna Brīnumdare” audzēknes Laura Mežiņa ar darbu „Mūsu gardums” un Jolanta Markeviča ar darbu „Ezeru dzelmju bagātība” (abi darbi filcēšanas tehnikā), dekoratīvo sveču liešanas pulciņa audzēkne Lāsma Kumpiņa ar darbu „Grāfu Plāteru pils” (sveces) un pulciņa „Raibais dzenis” audzēkne Samanta Gailiša ar darbu „Ieeja vēsturē” (veidošana no polimērmāla).

1. pakāpes diplomus saņēma kluba „Saulessvece” audzēkne Margarita Fomina par darbu „Adamovas taka” (ģipsis), aušanas pulciņa audzēknes Samanta Prikšāne „Četras māsas” un Laura Mežiņa „Augsim stiprās ģimenēs” (aušana, šūšana), papīra plastikas pulciņa audzēkņu Karīnas Bobičas, Alīnas Aleksandrovičas, Guntara Vorslova, Viktorijas Rutkovskas, Gabriela Misjūna, Viktorijas Survilo un Lanas Isakas kolektīvais darbs „Galdiņ, klājies!” (papjēmašē tehnikā), pulciņa „Vilna Brīnumdare” audzēkņu Bernadettas Podjavas, Aleksandras Korovajas un Gunitas Upenieces kopdarbs „Brīnumainais sapnis”.

Kārtējo reizi savos radošajos darbos žūrijai nelika vilties meitenes, kuras Krāslavas BJC pulciņus apmeklē vairāk par sešiem gadiem. Pulciņa „Papīra plastika” audzēkne Evelīna Saksone par darbu „Nāciet ciemoties!” un suvenīru pulciņa audzēkne Sandra Gaiļeviča par darbu pērlīšu aušanas tehnikā „Latgales rokas sprādzes ritmi” saņēma 1. pakāpes diplomus.

Žūrijas pārstāve Irēna Pauliņa, Krāslavas mākslas skolas mākslas valodas pamatu skolotāja, uzrunājot audzēkņus, uzsvēra tehniku bagātību, darbu kvalitāti, radošumu un gudrību, ko katrs ir ielicis veidotajā. Žūrijas sastāvā bija Ērika Zarovska - keramiķe, Indras mākslas un mūzikas skolas direktore un Iveta Balule - Krāslavas novada mājturības skolotāju metodiskās apvienības vadītāja.

Savukārt tērpu kolekcijas vērtēja arī Anatols Kauškalis - fotomākslinieks, kinooperators un Rita Vekšina - Krāslavas bērnu un jauniešu centra direktore. Tās saņēma noteiktu punktu skaitu par tērpu kvalitāti, atbilstību vecumposmam, oriģinalitāti un prezentāciju. Krāslavas BJC pulciņu kolekcijas „Dridzis” un „Deviņu zāļu spēks” ieguva 1. pakāpes diplomus, Indras pamatskolas mākslas pulciņa tērpi „Latgales keramikas kolekcija”- 2. pakāpi.

Novada izglītības iestāžu interešu izglītības mākslas jomas pulciņu audzēkņi darbos akcentēja savam pagastam, Krāslavai, Latgalei un Latvijai raksturīgo vidē, dabā, arhitektūrā, dažāda veida kultūrvēsturiskajā mantojumā, folklorā, etnogrāfijā, rakstu zīmēs, sabiedrībā, sapņos… Izglītības iestāžu mākslas pedagogu sadarbība un pieredzes apmaiņa arīdzan nav mazsvarīgs faktors audzēkņu - konkursa dalībnieku motivēšanā un atbalstā iesaistīties interešu izglītības pulciņos. Paldies skolotājām Ērikai Urbanovičai, Jevgēnijai Sergejenko, Vijai Plotkai, Ingai Skerškānei, Žannai Garbrēderei, Larisai Kizjalo un Ainai Gubai.

Labākie Krāslavas novada izstādes darbi tiks nogādāti uz Latgales kultūrvēsturiskā novada konkursu, kas notiks aprīļa nogalē Preiļos, tur arī būs skatāma tērpu kolekciju skates 2. kārta, kurā piedalīsies visas trīs kolekcijas. 

Novēlam mūsu novada audzēkņiem kā mākslas konkursa un tērpu skates dalībniekiem piedalīties V Latvijas bērnu un jauniešu mākslas un mūzikas festivāla „Toņi un pustoņi”  mākslas programmās, kas notiks jūnija vidū, parādot sevi un iepazīstot arī citu Latvijas novadu dabu, kultūrvidi un cilvēkus.       

Sanita Kumpiņa, vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu konkursa „Latvijas toņi un pustoņi” koordinatore Krāslavas novadā, Krāslavas BJC metodiķe

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/toni-un-pustoni.html



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde