otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Datu valsts inspekcijas rīkots konkurss „Dati ir vērtība – sargā tos!”

Pievienots: 19.11.2020

E-pasti, tērzēšana tiešsaistē (čatošana), īsziņu sūtīšana, socializēšanās interneta  izklaides vietnēs ir tikai dažas no iespējām, kas ļauj skolēniem piedalīties sabiedriskās aktivitātēs. Tomēr nenoliedzams ir fakts, ka interneta sniegtā anonimitāte, kā arī tūlītēja un attālināta ziņojumu apmaiņa, ir atnesušas līdzi arī jaunus izaicinājumus cīņā par bērnu tiesību aizsardzību tādās jomās kā personas datu izmantošanas pārkāpumi, emocionālā pazemošana, uzmākšanās internetā utt.

10. novembrī Krāslavas Valsts ģimnāzijas 8.c klases skolēni Ineta Marhileviča, Madara Ērika Daņiļeviča, Dana Sosnare, Jurgita Rima, Artūrs Semjonovs un Sebastians Latkovskis piedalījās konkursā „Dati ir vērtība – sargā tos!”.

Konkursu organizēja Datu valsts inspekcija projekta „Vispārīgā datu aizsardzības regula – iespējas un atbildība mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU); tiesības un riski nepilngadīgām personām” ietvaros.

Konkursā varēja piedalīties Latvijas skolu jaunieši vecumā  no 13 līdz 17 gadiem, un šī projekta mērķis – veicināt  jauniešu informētību par personas datu apstrādi un aizsardzību.

Konkursa 1.kārta notika jau iepriekšējā mācību gada 2.semestrī. Radošs darbs nebija viegls, skolēniem bija jāizdomā trīs situācijas aprakstus, kurās nepamatoti apstrādā personu datus digitālajā vidē. Komanda labi pastrādāja, nofilmēja un nosūtīja aprakstus konkursam un iekļuva 2.kārtā, kas bija paredzēta maijā Daugavpilī (jo konkurss noritēja reģionos, lai noskaidrotu komandas, kas iekļūs konkursa finālā Rīgā). Taču pavasarī valstī bija ārkārtējā situācija, un tāpēc konkursa 2.kārtu pārcēla uz šī gada rudeni.

Arī šoruden konkursu nācās rīkot attālināti, un 10. novembrī 8.c klases komandai bija iespēja apliecināt savas zināšanas un prasmes šī radošā konkursa 2. kārtā, kas notika tiešsaistes formātā. Konkursa organizētāji bija sagatavojuši komandu dalībniekiem dažādas aktivitātes – skolēniem bija jāpiedalās tiešsaistes lekcijā. Vajag atzīmēt, ka lekciju bija iespēja noklausīties ne tikai 8.c klasei, bet arī šo iespēju izmantoja 7.a, 7.b, 9.a un 9.b klase.

Pēc lekcijas notika radošās darbnīcas, situāciju izvērtējumi, praktiskie uzdevumi, testi u.c. (par to, kas ir personas dati, par personas datu izplatīšanas drošību digitālajā vidē, par datu apstrādes pamatprincipiem, par atbildību, par datu aizsardzības nozīmīgumu moderno tehnoloģiju laikmetā u.c.). Konkursa 2.kārtas noslēgumā ikviens dalībnieks varēja uzdot jautājumus lektoriem.

Lai arī mūsu skolas komandai mazliet pietrūka, lai iekļūtu konkursa „Dati ir vērtība – sargā tos!” finālā, tomēr ir liels prieks par paveikto. Skolēni ir gandarīti par dalību šajā konkursā, par veiksmīgo komandas sadarbību, par gūtajām pozitīvajām emocijām un par radošo izpausmi. Viņi ļoti atzinīgi novērtē gan iegūtās zināšanas un prasmes, gan iegūto informāciju un pieredzi.

Paldies 8.c klases komandai par dalību šajā konkursā!

 Jeļena Japiņa, 8.c klases audzinātāja



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde