piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Deja kā profesija vai vaļasprieks

Pievienots: 03.05.2018

Pārdomas Starptautiskās dejas dienas kontekstā

Pēc UNESCO Starptautiskās dejas padomes iniciatīvas Starptautiskā dejas diena visā pasaulē tiek atzīmēta jau kopš 1982. gada. To atzīmē 29. aprīlī, kas ir slavenā horeogrāfa un dejas teorētiķa Žana Žorža Novēra dzimšanas diena. Žans Žoržs Novērs ir plaši pazīstams ar savu darbu „Vēstules par deju”, kuru mēdz dēvēt arī par „baleta baušļiem”, kas ir jāievēro ikvienam dejotājam, kas ir nolēmis nodarboties profesionāli ar dejas mākslu. Tas notika tālajā 18. gadsimtā, bet savu nozīmi šis darbs nav zaudējis. Novēra atziņas ir aktuālas profesionālās dejas mākslas pamatos joprojām.

Latvijā dejas dienu atzīmē kopš 2006. gada pēc Rīgas Horeogrāfu asociācijas iniciatīvas. Šajā dienā visi tiek aicināti brīvi un par brīvu dejot, radīt un skatīt deju visdažādākajās tās izpausmēs. Dejas diena ir izveidojusies par skaistu, bagātīgu tradīciju visiem deju mīļotājiem un zinātājiem un ir izplatījusies arī ārpus Rīgas robežām.

Dejot vai baudīt dejas mākslu var ikviens cilvēks neatkarīgi no vecuma vai profesionālās piederības, taču šoreiz gribētu pievērsties dejai kā profesijai. Pastāv viedoklis, ka šī ir izredzēto profesija un tā neder kuram katram. Es savukārt gribētu teikt, šajā profesijā nonāk un veiksmīgi darbojas tie, kuri izvēlas to saskaņā ar iekšēju aicinājumu. Lielāks vai mazāks talants ir tikai kā bonuss dejas jomā, kur bez labām darbaspējām un atdeves nekas nenotiek.

Latvijā dejas jomā ir ļoti labas izglītības iespējas. Sākot ar Kultūras koledžu un turpinot ar Kultūras akadēmiju vai Mūzikas akadēmiju, var iegūt gan horeogrāfa, gan deju skolotāja profesiju dažādos žanros. Bet kā lai saprot, ka tas ir mans aicinājums? Ir jāpamēģina!

Starp Eiropas valstīm Latvija ir unikāla ar to, ka mūsu bērniem ir iespēja saprast un attīstīt savus talantus iesaistoties profesionālās ievirzes izglītības programmās vizuālajā mākslā, mūzikā un arī dejā. Šāda iespēja ir arī Krāslavas novada bērniem Indras Mākslas un mūzikas skolā. Pašlaik deju programmu skolā apgūst bērni no Indras, Piedrujas un Robežnieku pagasta. Deju programma mūsu skolā paredz padziļinātu iemaņu un prasmju apguvi, kas izpaužas dažāda žanra deju repertuārā. Jau otro gadu mēs ļoti veiksmīgi sadarbojamies ar jauno un ļoti talantīgo horeogrāfi un deju skolotāju Martu Krilovu, kas, starp citu, pati ir krāslaviete. Martas Krilovas specializācija ir laikmetīgā deja – dejas žanrs, kurš ir ļoti sarežģīts, interesants un pašlaik strauji attīstās.

Šī gada 20. aprīlī divas Indras Mākslas un mūzikas skolas izglītības programmas „Dejas pamati” grupas ļoti veiksmīgi startēja Latgales reģiona mūsdienu deju radošajā konkursā Daugavpilī.  Abas horeogrāfes Martas Krilovas dejas - „Doma lidojumā” un „Implementācijas ceļš ” - konkursā ieguva 2. pakāpi. Priekšā vēl festivāls „Latvju bērni danci veda”, kurā mūsu audzēkņi dejos latviešu tautas deju programmu. Kopumā noslēgumam tuvojas vēl viens ražīgs, notikumiem bagāts mācību gads, kurā mēs kopīgi iedziļināmies un izzinām tik interesanto un plašo dejas mākslas pasauli. Un, kas to lai zina, varbūt kādam no mūsu audzēkņiem arī nākotnē deja kļūs par profesiju.

Lidija Trušele,
Indras Mākslas un mūzikas skolas deju nodaļas pedagogs
A. Kauškaļa foto

 

 



Jauna aptauja

Maijs - 2018
P O T C P S S
  01
02
03
04 05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde