sestdiena, 20. aprīlis, 2024Vārda diena: Mirta, Ziedīte
crest1 crest2

„Demokrātijas skola” un „Prāta spēles” Krāslavas ģimnāzijā

Pievienots: 13.12.2021

Politiķis Vinstons Čērčils reiz teicis: „Personīgi es vienmēr esmu gatavs mācīties, lai gan man ne vienmēr patīk mācīt”.

Mācās ne tikai skolēni, bet  arī skolotāji. Septembrī iesaistījos projektā „Demokrātija skolā”. Piedalījos seminārā Rīgā, tikos ar festivāla „Lampa”, projekta „DemokrātiJĀ” pārstāvjiem, aktieri un uzņēmēju Juri Žagaru, kuri dalījās pieredzē par savu demokrātijas izpratni, ieteica, kā demokrātiju veicināt skolā.

Oktobrī notika pasākums „Demokrātijas brokastis”, kurās piedalījās projekta skolotāji un viesis Dainis Īvāns -  latviešu žurnālists un politiķis, Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs.   Skolotājiem tika organizēta spēle „Demokrātijas bingo”, kurā arī Krāslavas ģimnāzijas skolotāja Dzintra Rateniece ieguva balvu no kino „Mājas bize”, tie ir pieejas kodi, lai kopā ar skolēniem varētu noskatīties filmas.

Novembris ir Latvijas svētku mēnesis, tāpēc bija īpašs gandarījums piedalīties pasākumā, ko organizēja „Eiropas kustība Latvijā” un projekta „DemokrātiJĀ” komanda. Prāta spēļu īpašais viesis bija Kārlis Būmeistars, kurš pats ir piedalījies šādās spēlēs, viņš komentēja pareizās atbildes un iedrošināja dalībniekus.

Krāslavas ģimnāziju individuālā spēlē pārstāvēja: Samanta Prikšāne, Mikus Baumanis, Laura Kurpenika, Aigars Staņēvičs, Artūrs Lukjanskis, Mārtiņš Ugars un Liāna Plinta.

Nedaudz satraukti gaidījām spēles sākumu 25. novembrī plkst.16.00, jo tā mums bija pirmā piedalīšanās šādā pasākumā. ,,Prāta spēles” ir erudīcijas spēļu turnīrs, kurā var piedalīties jebkurš interesents. Šoreiz tā bija speciāli organizēta 7.-12. klašu skolēniem.

„Demokrātija ir vissliktākā valdības forma, ja neņem vērā visas pārējās.” Vai jūs zināt, kas ir šo vārdu autors? Skolēniem bija jāatbild uz jautājumiem par demokrātiju, Latvijas Satversmi, literatūru, mākslu un mūziku.

Aigars Staņēvičs rakstīja, ka konkurss viņam patika. Bija interesanti pārbaudīt savas zināšanas. Daži jautājumi bija diezgan sarežģīti, bet kopumā izdevās labi. Ar prieku piedalītos arī turpmāk līdzīgos pasākumos.

Mikus Baumanis atzina, ka konkurss ļoti patika, labprāt darītu to atkal. Man nepatika, ka pārāk daudz runāja organizatori. Atbildes iesniegšanai bija 30 sekundes, un desmit reizes ilgāk bija jāgaida, kamēr uzzināsim pareizo atbildi. Nevaru sagaidīt nākamo spēli, jo ir azarts piedalīties un arī uzvarēt!

Laura Kurpenika rezumē - pasākums bija ļoti interesants. Man patika, kā to vadīja un kā tas bija noorganizēts. No šī pasākuma es ieguvu ļoti daudz zināšanu par Latvijas demokrātiju. Būtu interesanti piedalīties vēl tādos līdzīgos konkursos. Man ļoti patika, un es uzskatu, ka šis pasākums radīja daudz emociju, deva daudz informācijas, kura varētu noderēt man arī turpmāk. Šis konkurss bija izzinošs, jo varēja uzzināt daudz interesantu faktu un informācijas. Es vēlētos piedalīties šajā konkursā vēlreiz, jo tas bija interesanti. Es iesaku šajā konkursā piedalīties katram!

 Spēlē piedalījās dalībnieki no visas Latvijas un 150 dalībnieku konkurencē Aigars Staņēvičs ieguva 7. vietu un balvu  40,00 EUR no prāta spēļu uzņēmuma „Brain Games”. Labi veicās arī Laurai Kurpenikai - 16.vieta un lieliska pieredze.

Prāts, veiksme  un intuīcija ir nepieciešami, lai gūtu panākumus šādā pasākumā. Lai tas mūs iedvesmo mācīties, apgūt demokrātiju un pašiem sarīkot līdzīgas prāta spēles savā skolā.

Mīlestību, veselību, enerģiju un aktīvu darbību vēlot,

Dzintra Rateniece,
Krāslavas ģimnāzijas vēstures un sociālo zinātņu skolotāja



Jauna aptauja

Decembris - 2021
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31  
ceturtdiena, 16.12.2021
piektdiena, 17.12.2021
trešdiena, 29.12.2021

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde