otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Diāna Zande: „Bērnu dzimumaudzināšana - kad, ko un kā runāt ar bērnu?”

Pievienots: 24.10.2018

27. oktobrī Krāslavas māmiņu klubs atklās jau trešo „Vecāku skolas” ciklu, un kā pirmā lektore uzstāsies Krāslavā, kā arī visā Latvijā labi zināmā psiholoģe Diāna Zande. Tā kā māmiņu klubam aktuālas tēmas ir bērni un ģimene, tad šoreiz izvēlēts apskatīt vienu no sarežģītākajiem bērna vecuma posmiem - 3 līdz 4 gadi.

Atgādinām, ka dalība gan „Topošo vecāku skolas”, gan „Vecāku skolas” ciklā ir bez maksas. Lekcijas notiks Krāslavas kultūras nama 2. stāvā, Mazajā izstāžu zālē, uzreiz pēc „Topošo vecāku skolas” cikla lekcijas, kuru vadīs audiologopēde Dace Žihare. Topošie vecāki, droši nāciet jau plkst. 11.00, un uzziniet vairāk par valodas attīstību no dzimšanas līdz viena gada vecumam. Vēlams iepriekš pieteikties, bet, ja neesat paspējis to izdarīt, tas nekas - visi laipni gaidīti!

Savukārt Diānas Zandes „Vecāku skolas” cikla lekcijas sāksies plkst. 13.30, un katra no lekcijām ilgs 2 h. Starplaikā - kafijas pauze.

13.30 - Dzimumaudzināšana agrā vecumā.

15.30 - Bērnu attīstība triju - četru gadu vecumā un kā vecākiem pārvarēt audzināšanas izaicinājumus?

 Diāna Zande: „Agri vai vēlu vecākiem nākas no bērna mutes dzirdēt jautājumu: „Kā rodas bērni?” vai „Kāpēc man nav krāniņš, bet brālim ir?”. Vecākiem šķiet, ka tieši tad ir pienācis īstais laiks uzsākt bērniem seksuālo audzināšanu, tomēr pieaugušie mēdz izjust diskomfortu, runājot par seksualitāti ar savu bērnu. Lai bērns izaugtu veselīgs, drošs un pārliecināts par savu ķermeni, svarīgi, lai vecāki bērniem sniegtu patiesu, vecumam atbilstošu informāciju.

Nodarbībā ieskicēsim bērnu seksuālo attīstību pirmajos dzīves gados un mēģināsim saprast, kā runāt ar bērnu par bērnu rašanos, dzimumatšķirībām un citiem bērniem svarīgiem jautājumiem? Vecāki varēs saņemt atbildes arī uz sev svarīgiem jautājumiem, piemēram, kā izturēties, ja bērns aizskar savas intīmās vietiņas? Kuram no vecākiem jāuzņemas atbildība par seksuālo audzināšanu - vai mammas runā ar meitām un tēti - ar dēliem? Vai bērnu dakteru spēlītes ir tik nevainīgas?

Trīsgadnieks - vienu brīdi liels, bet otru maziņš… Tikuši ārā no divgadnieka dumpošanās, vecāki drīz vien attopas ar nākamo izaicinājumu bērna attīstībā - triju četru gadu vecumā bērns pretojas vecākiem un kārtībai, grib darīt lietas pa savam. Bērns tiecas izpaust savu iniciatīvu un patstāvību, bet ne vienmēr tas ir iespējams. Kādi ir galvenie bērna attīstības stūrakmeņi triju - četru gadu vecumā, kā sekmēt bērna pašcieņas attīstību un pozitīvā veidā disciplinēt, kā sekmēt bērnu sadarbību ģimenē, kurā piedzimis nākamais mazulis? Kāpēc šajā vecumā mazuļi sāk mānīties, un kur bailēm aug kājas?”

Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem saņemsiet nodarbībā „Bērnu attīstība triju - četru gadu vecumā, kā vecākiem pārvarēt audzināšanas izaicinājumus?”.

 Izmantojiet iespēju dzirdēt klātienē augsti kvalificētu speciālistu ieteikumus bērnu audzināšanā. Tiekamies 27. oktobrī Krāslavas Kultūras namā!

Izglītojošo pasākumu ciklu finansē Krāslavas novada dome ESF projekta 9.2.4.2/16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros.

Ieva Maļinovska, Krāslavas māmiņu klubs


Jauna aptauja

Oktobris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde