ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Dienas nometne Indras pamatskolā

Pievienots: 09.11.2017

Rudens brīvdienās Indras pamatskolas 6. – 9. klašu skolēni  devās jautrā uz izzinošā ceļojumā pa veselīgā dzīvesveida līkločiem, jo bija iespēja apmeklēt dienas nometni „Veselīgā dzīvesveida ABC”.

Pirmās dienas ieskaņā tika izveidotas piecas komandas ar „veselīgiem" komandu nosaukumiem – „Vitamīni”, „Brokoļi”, „Apelsirds”, „Skrien!” un „MMA”.

Turpinājumā atklājām, ka mūsu direktore sk. Inga ir arī atraktīva veselības mācības skolotāja, kura spēj sarunu par higiēnas normām un prasībām pārvērst jautrā spēlē, bet sporta skolotāja Žana vadībā divas stundas azartisku sacensību paskrēja kā viens mirklis.

Nometnes otrajā dienā ķērāmies pie veselīga uztura pamatprincipu apgūšanas/atkārtošanas. Uz jautājumiem par pareizu produktu izvēli izsmeļoši atbildēja uztura speciāliste Agnese Pavlova. Veselīgo uzkodu meistarklase bija nepārspējama, īpaši, ka tajā ar prieku iesaistījās arī puiši! Varbūt mājās pagatavot veselīgas brokastis vai vakariņas tagad būs nieks...

Bet dienas turpinājumā visus gaidīja īsts BUMBUMprieks divu stundu garumā. Gan fiziski, gan emocionāli spēcīgs pasākums!

Trešā diena nometnē bija salīdzinoši mierīga, mudinot jauniešus ieskatīties sevī un izpausties radoši. Psiholoģe Velta Daņiļeviča skaidroja nometnes dalībniekiem, cik svarīgi ir apzināties savu vērtību un mācēt kontrolēt savas emocijas. Jaunieši diskutēja, veidoja vērtību piramīdu, izspēlēja un izrunāja situācijas, kuras iepriekš ir radījušas problēmas.

Pēcpusdienā vizuālās mākslas skolotājas Ērikas vadībā tapa dažāda veida radošie darbi par veselīgu dzīvesveidu, sirds veselību, vitamīniem. Šos materiālus turpmāk varēs izmantot kā mācību materiālu.

Nometnes ceturtajā dienā devāmies uz Siguldu. Plānotā zelta rudens vietā Siguldā mūs sagaidīja baltais/slapjais rudens. Taču tas netraucēja izstaigāt pa Turaidas muzejrezervāta takām, pietika spēka pat uzkāpt Turaidas skatu tornī. Jauniešus sajūsmināja gides stāsts par to, cik veselīgi dzīvojuši senie lībieši, audzējot ekoloģisko pārtiku un paši darinot apģērbu.

Apskatot bobsleja trasi, pārrunājām, cik svarīgi ir nodarboties ar kādu sporta veidu. Ar interesi vērojām, kā tiek kaldināti panākumi sūrā, grūtā ikdienas darbā. Domāju, ka šosezon Latvijas bobsleja un skeletona panākumiem sekos līdzi arī Indras jaunieši. Varbūt vairāki no viņiem nolems nopietni pievērsties kādam sporta veidam, jo tas ir labs ieguldījums savā veselībā.

Nākamā apskates vieta bija Rāmkalnu sukāžu ražotne. Nometnes dalībnieki ar interesi vēroja, kā top VESELĪGI un GARŠĪGI našķi. Bija iespēja pašiem veidot konfektes, iepakot gatavo produkciju. Varbūt tagad veikalā čipsu vietā viņi izvēlēsies augļus un sukādes, kāds mājās ievākto ražu pārveidos veselīgās konfektēs/sukādēs. Un varbūt kāds arī Krāslavas novadā izveidos tādu ražotni, un pēc gadiem kādas Siguldas nometnes dalībnieki brauks uz, piemēram, Indras sukāžu ražotni.

Diemžēl slikto laikapstākļu dēļ bija slēgts piedzīvojumu parks „Tarzāns”, taču mājās devāmies pozitīviem iespaidiem pilni un ar ierosmēm, kā turpmāk ar pavisam vienkāršiem paņēmieniem ievērot veselīgo dzīvesveidu.

Tā nemanot pienāca nometnes piektā diena. Nometnes laikā uzzināto, izmēģināto, pārdomāto jaunieši attēloja etīdēs, tika prezentēti pašu veidotie radošie darbi. Katrs dalībnieks saņēma pateicību par piedalīšanos, klades ar augļu un sporta veidu attēliem, kurās varēs ierakstīt veselīgos padomus un receptes, kā arī pildspalvas un zīmuļus ar sirds attēlu, uzsverot projekta mērķi, kura pamatā ir mācība par veselīgu dzīvesveidu un tā ietekmi uz veselību, it īpaši, akcentējot fizisko aktivitāšu, veselīga uztura un primārās profilakses lomu cilvēka veselībā un to ietekmi uz sirds un asinsvadu saslimšanu. Domājam, ka turpmāk nometnes dalībnieki domās par saviem labajiem un sliktajiem paradumiem un par to, kā tie ietekmē viņu motoriņu - sirdi.

Pēc intensīvā darba piecu dienu garumā visi bija pelnījuši relaksāciju baseinā!

Nometne „Veselīgā dzīvesveida ABC” tika organizēta Krāslavas novada domes īstenotā ESF projekta Nr. 9.2.4.2./16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanas un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros no 2017. gada 23. līdz 27. oktobrim. Indras pamatskolas skolēnu vārdā izsakām pateicību visiem, kas deva iespēju pavadīt interesantu un izzinošu brīvlaiku.

Vija Sjadro, nometnes vadītāja



Jauna aptauja

Decembris - 2017
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25 26
27
28
29 30 31
piektdiena, 08.12.2017
ceturtdiena, 28.12.2017

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde