ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Divu gadu ilgs projekts „Darba tirgus bez robežām” ir noslēdzies

Pievienots: 23.04.2019

 

 15. aprīlī Krāslavas novada Aulejas pagasta atpūtas bāzē „Lejasmalas” norisinājās projekta LLI-183„Darba tirgus bez robežām” („Labour Market without Borders/Mobility”) noslēguma pasākums, kas tika īstenots Interreg V-A Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros.

Projektā piedalījās četras profesionālās izglītības iestādes no Latvijas, tajā skaitā Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas struktūrvienība, un četras profesionālās izglītības iestādes no Lietuvas. Projekta ietvaros, divu gadu laikā, aktivitātes tika organizētas četrās tēmās, savstarpēji sadarbojoties visām iesaistītajām skolām, t.i., autotransports, ieskaitot auto tehniskos aspektus un interjera dizainu; tekstila un grafiskais dizains; ainavu arhitektūra un agro tūrisms; lauksaimniecība un tehnoloģijas.

Pateicoties dalībai projektā, Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas struktūrvienība iegādājusies jaunu programmatūru un mūsdienīgu aprīkojumu, kas ir paredzēts automobiļu virsbūves remontam. Mācību iestādes audzēkņi un pedagogi piedalījās lielākajā Lietuvas izglītības izstādē „Studijos 2019“, kur meitenes prezentēja savu jaunāko tērpu kolekciju, bet puiši - aerogrāfiju.

Atklājot noslēguma aktivitāti, RVT Krāslavas struktūrvienības (projekta vadošais partneris) direktors Aivars Andžāns uzrunāja projektā iesaistīto Latvijas un Lietuvas pašvaldību un izglītības iestāžu pārstāvjus.

Aivars Andžāns norādīja, ka resursus, kas ir ieguldīti projekta īstenošanas laikā, veiksmīgi izmanto mērķauditorija: „Runa ir ne tikai par finanšu līdzekļiem, bet arī par kontaktiem starp pedagogiem un skolu audzēkņiem. Pateicoties komunikācijai un pieredzes apmaiņas pasākumiem, mēs esam kļuvuši daudz bagātāki. Projekts parādīja, ka, plānojot jaunu mācību programmu, ir iespējams apvienot dažādas profesijas. Piemēram, mēs apmācām autoatslēdzniekus un šuvējas. Taču tagad varam piedāvāt arī citu specialitāti - automobiļa salona un ādas izstrādājumu restaurācija.”

RVT Krāslavas struktūrvienības pedagogs Māris Ločmelis pastāstīja klātesošajiem par to, kā var izmantot aprīkojumu, kas ir iegādāts, pateicoties projektam. Strādājot ar aerogrāfijas komplektu, meistars 15 minūšu laikā apgleznoja automašīnas virsbūves daļu.

Projekta noslēguma pasākuma programmas ietvaros tika organizēta Skype videokonference, kurā piedalījās Marina Gņedova, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Attīstības instrumentu departamenta Latvijas-Lietuvas programmas nodaļas vecākā eksperte, kas prezentēja projekta realizācijas gaitā sasniegtos rezultātus.

RVT Krāslavas struktūrvienības pārstāvis Māris Ločmelis, izvērtējot projekta rezultātus, norādīja, ka mācību iestādes audzēkņi var lepoties ar visnozīmīgākajiem ieguvumiem. Iespēja mācīties strādāt ar vismodernāko aprīkojumu, kas, pateicoties projektam, ir nodrošināts tehnikuma autoatslēdznieku darbnīcās un tērpu stilistu mācību klasēs – tas ir veiksmīgs ieguldījums ikviena audzēkņa nākotnē.

Savukārt pati profesionālā skola ir spērusi lielu soli uz priekšu – mācību iestādes materiālās bāzes paplašināšana deva iespēju strauji uzlabot profesionālās izglītības kvalitāti, kas paaugstinās tehnikuma absolventu konkurētspējas līmeni darba tirgū.  

Konferences dalībnieki vēl ilgu laiku atcerēsies krāsainu un iespaidīgu Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” prezentāciju par projekta rezultātiem. Skolas audzēkņi 15 minūšu defilē ietvaros prezentēja tērpu modeļus, kas tika konstruēti un sašūti projekta laikā. Topošie dizaineri ir izstrādājuši tērpus, kuros tika apvienoti dažādas tekstūras audumi, izmantoja negaidītus krāsu risinājumus un neparastas piegriezuma līnijas.

Malnavas pagasta pārstāvji augstu novērtēja visas projekta aktivitātes un sasniegtos rezultātus. Kā atzina Malnavas koledžas direktors, jebkurā mācību iestādē vienmēr trūkst līdzekļu, lai uzlabotu tehnisko bāzi. Un dalība šajā projektā deva iespēju paplašināt profesionālo aprīkojumu, kas palīdzēs arodskolas audzēkņiem iet kopsolī ar jaunākajām tehnoloģijām. Ne mazāk svarīgs ieguvums - veiksmīga sadarbība starp Latvijas un Lietuvas izglītības iestādēm.

To, cik svarīga ir savstarpējā sadarbība, akcentēja arī Utenas reģionālās profesionālās skolas direktors. Noslēdzot Skype videokonferenci, viņš uzsvēra, ka projekta mērķi ir sasniegti, un tagad, kad starp partneriem ir izveidojušies stabili kontakti, var turpināt attīstīt sadarbību starp divu valstu profesionālajām skolām.

Projekta noslēguma pasākuma izskaņā tika organizēts kopsavilkuma trenings, ko vadīja attīstības konsultante Žanna Jeļisejeva.

Piemiņai par kopā pavadītu laiku ikviens konferences dalībnieks saņēma suvenīru no vadošā partnera – Krāslavas novada pašvaldības. Dāvanas pasniedza projekta vadītāja Ilze Stabulniece.

Projektu „Darba tirgus bez robežām” („Labour Market without Borders/Mobility”) līdzfinansē Interreg V-A Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020. gadam. Interreg Latvijas – Lietuvas programmas 2014.- 2020. gadam mērķis ir sekmēt programmas reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam.
Kopējais projekta budžets ir 903891,96 EUR, t.sk.- Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums - 768308,13 EUR. Projekts tiek īstenots no 2017. gada 7. maija līdz 2019. gada 6. maijam, to līdzfinansē V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020. gadam.
Šī  publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī publikācija saturu pilnībā atbild Krāslavas novada dome, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Elvīra Škutāne, autores foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde