otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Drīz tiks pabeigta Viestura Kairiša jaunā spēlfilma „Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes”

Pievienots: 02.09.2019

 Divu gadu darbs pie vēsturiskās drāmas, Viestura Kairiša jaunās filmas „Piļsāta pi upis”, tuvojas finišam – filmas pēdējie kadri nofilmēti pavasarī, vasarā turpinājās un šobrīd pabeigta filmas montāža, tuvākajā laikā notiks darbs pie ieskaņošanas un attēla pēcapstrādes.

Piļsāta pi upis” ir episks mīlas stāsts uz 20. gadsimta 30.-40. gadu vēsturisko pārmaiņu fona. Filmas galvenajam varonim Ansim jāizvēlas starp divām sievietēm un trīs varām. Par laimi, viņš ir daiļkrāsotājs — pieprasīts pie visiem režīmiem; sākumā visas pilsētas šiltes jākrāso zaļā krāsā, tad sarkanā, pēc tam sarkanais jākrāso ciet ar brūno. Neskatoties uz to, ka stāsta vēsturiskais fons ir dramatisks, tajā ir vieglums, jaunu cilvēku attiecību jutekliskums un humors. Pāris gadu laikā Ansis piedzīvo pārvērtību no neveikla jaunekļa līdz vīrietim, kura izvēles liecina par cilvēkā „cīši” iekodētu humānisma stīgu. 

Filmā, ņemot vērā tajā atainotos vēsturiskos notikumus, skanēs vairākas valodas, taču filmas pamatvaloda būs līdz šim uz lielā ekrāna tikpat kā nedzirdētā latgaliešu valoda. „Liels gandarījums, ka mēs šo episko un komplekso stāstu esam spējuši izstāstīt valodā, kura daudzu uztverē nemaz neeksistē, un Eiropas Savienība to iekļāvusi izzūdošo valodu sarakstā,” stāsta režisors. Latgaliešu valodā runātajam tekstam filmā paredzēti titri latviešu valodā.

Jaunās spēlfilmas scenārija pamatā ir latviešu trimdas autora Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāns. Vēsturiskās drāmas uzņemšana tika uzsākta 2018. gada sākumā, un filmēšanas grupai tā bija interesanta, taču ne vienmēr viegla pieredze. Filma uzņemta Latgalē — Krāslavā, Ludzā, Rēzeknē, Varakļānos, Daugavpilī, Subatē un citur, filmēšana notika gan lielā aukstumā, gan arī pamatīgā karstumā, kura rezultātā izžuva upe un bija jāpārceļ kuģa „Baltais gulbis” ainu filmēšana. Filmas veidotājiem bija darīšana arī ar neprognozējamiem aktieriem — epizodiskās lomās parādās pagājušā gadsimta pirmās puses provinces ainavā neatņemamie zirgi, govis, buļļi, aitas, kazas, tītari un vistas. Tā kā filmas darbība aptver piecus gadus ilgu posmu, kura laikā Latvijā nomainījās veseli trīs valdošie režīmi, filmas veidotājiem bija veikli jāmaina dekorācijas un tērpi; arī aktieriem īsā laika posmā nācās iejusties atšķirīgās varoņu dzīves situācijās. Šī gada pavasarī tika uzņemti filmas pēdējie kadri.

Šobrīd ir pabeigts pamatīgs darbs pie filmas montāžas. „Filmas „Piļsāta pi upis” montāža bijusi līdz šim sarežģītākā manā profesionālajā karjerā. Tā ievilkās ilgāk, nekā paredzēts, un ne jau tāpēc, ka kaut kas nemontējās, bet tāpēc, ka atrast filmas ritmu, saskaņu starp daudzajām līnijām, starp komisko un traģisko, melodramatisko un vēsturisko izrādījās grandiozs izaicinājums. Man prieks par padarīto, un pats ar lielu nepacietību gaidu, kāds tad mūsu garabērns izskatīsies uz lielā ekrāna,” saka filmas režisors Viesturs Kairišs.

Tuvākajās nedēļās tiks uzsākts darbs pie filmas ieskaņošanas un attēla pēcapstrādes, kas notiks Prāgā pie labākajiem Eiropas profesionāļiem.

Studijā „Ego Media” producēto filmu finansē Nacionālais kino centrs, arī Lietuvas un Čehijas kino institūcijas, atbalsta Krāslavas, Ludzas, Rēzeknes un citu Latgales pilsētu pašvaldības, arī „Latvijas Finieris”, LMT, LTV, „Circle K”, „Merrild”, „Salmo”, „Tvaikonis” un citi.

Filmu plānots izrādīt kinoteātros 2020. gada sākumā, tās izplatītājs Latvijā un Baltijas valstīs ir „ACME Film”, kas arī piedalās filmas finansēšanā.  

 Guntis Trekteris, producents (studija „Ego Media”)


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde