piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Fotopulciņā kā ģimenē

Pievienots: 29.08.2017

Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 11. klases skolniece Ērika Zaikovska ir viena no labākajām Krāslavas Bērnu un jauniešu centra fotopulciņa „Kadrs” audzēknēm. Ērika jau sešus gadus apgūst fotografēšanu, ir ļoti paškritiska un neuzskata sevi par profesionālu fotogrāfi - fotografēšanas jomā vēl jāaug un jāpilnveidoties.

Ērika ir aktīva jauniete un paralēli fotografēšanai dzied un dejo, turklāt ne tikai latviešu tautas dejas, bet arī austrumu dejas, kuras apgūst deju studijā „Malika”. Hobiji netraucē gūt labus panākumus mācībās, par ko liecina augstais zināšanu novērtējums vidusskolā. Lai paspētu apmeklēt visas nodarbības, meitene savlaicīgi izplāno savu dienu. Viņa ir viena no tiem retajiem skolēniem, kam talants izpaužas daudzās jomās, tāpēc katru dienu atvēlējusi kādai konkrētai nodarbei.

Interesi par fotogrāfiju Ērika mantoja no sava tēva, kuram tas arī ir tikai hobijs. Kad viņa bija maza, viņai patika brīvo laiku pavadīt, atkal un atkal pārskatot tēva uzņemtās bildes. Ērikas vecāki ļoti atbalsta savu meitu viņas aktivitātēs un visnotaļ pozitīvi vērtē jaunietes iesaistīšanos fotopulciņā „Kadrs”, par kuru Ērika uzzināja jau piektajā klasē. Viņa vēl arvien atceras dienu, kad fotomākslinieks Anatols Kauškalis apciemoja Varavīksnes vidusskolu, lai pastāstītu bērniem par fotografēšanu, kā arī uzaicinātu skolas audzēkņus apmeklēt pulciņu. Pirmajā nodarbībā Ērika kopā ar daudziem citiem jauniešiem apmeklēja zirgu sētu „Klajumi”. Kopš tā laika nemanot aizritējuši seši gadi…

Katru gadu fotopulciņu apmeklē jauni skolēni un skolnieces, vieni paliek ilgāk, citi aiziet uzreiz. Ērikas interese par fotografēšanu gadu gaitā nav mazinājusies. Meitene apgalvo, ka katrā pulciņa nodarbībā ir kaut kas jauns un interesants. Laika gaitā ir iemūžinātas Krāslavas skaistākās vietas, ir apmeklētas izstādes, ir veidotas fotogalerijas, notikušas citas aktivitātes. Viņasprāt, fotopulciņa dalībnieki jūtas kā vienota ģimene, kas kopīgiem spēkiem pārvar jebkādus izaicinājumus. Dzenoties pēc lieliska kadra, nākas rēķināties ar dažādiem laika apstākļiem – lietusgāzēm pavasarī, neganto pērkonu vasarā, ziemeļu vēju un kodīgu salu ziemā -, nemaz nerunājot par agro celšanos no rītiem. Laika ritumā krustām šķērsām ir izstaigāta ne tikai Krāslava, fotogrāfijas tapušas arī Daugavpilī, Rīgā un Lietuvā.

Pašlaik fotopulciņā „Kadrs” ir septiņi dalībnieki un pasniedzējs. Daži no jauniešiem ir Ērikas klasesbiedri, tālab meitene pulciņā jūtas starp savējiem. Kā atzīst Ērika, agrāk nodarbības fotopulciņā bija tikai jauks laika pavadīšanas veids, interesanta izklaide, bet tagad visu jauno fotogrāfu attieksme pret fotografēšanu mainījās.   

„Mēs tagad fotografēšanu uztveram daudz nopietnāk nekā pirmajos mēnešos,” turpina Ērika. „Pirms tiek nospiests fotoaparāta slēdzis, cenšamies iztēloties, kā viss izskatīsies bildē. Mēs apdomājām gaismu izvietojumu, perspektīvi, citas svarīgas lietas.”

Visspilgtāk meitene atminas nodarbību dienu, kurā tika fotografēts klasesbiedrenes kaķis, kā arī vāzes fotosets, kas ilga piecas stundas! No visiem fotomākslas žanriem Ērikai pats iecienītākais ir portreti. Meitenei patīk sekot līdzi emocijām, kuras atspoguļojas viņai tuvu cilvēku sejās. Lai arī jaunietei ļoti patīk radīt jaunas bildes, viņa regulāri atgriežas atpakaļ pie jau vecajām fotogrāfijām, lai atsauktu atmiņā to tapšanas mirkļus.

Ērika uzsver, ka Anatols Kauškalis ir patiešām lielisks pasniedzējs, pateicoties tam, ka viņš spēj atrast kopīgu valodu ar audzēkņiem, spēj paskaidrot kļūdas un kā no tām izvairīties, bērni un jaunieši ir ieinteresēti iesaistīties pulciņā darbā. Anatols cenšas audzēkņiem attīstīt māksliniecisko domāšanu, kas ir kaut kas vairāk par vienkāršu fotografēšanu.

„Kamēr neesi pamēģinājis, tu pat nezini, uz ko esi spējīgs,” pārliecināta Ērika, un visiem fotogrāfiem iesācējiem iesaka pamēģināt vismaz vienu reizi ierasties uz fotopulciņa „Kadrs” nodarbībām.

Fotografēšana Ērikai ir tikai hobijs, meitene nav izlēmusi, ar ko vēlas nodarboties nākotnē. Jauniete vēl 2 gadus mācīsies vidusskolā, tas arī ir profesijas izvēlei atvēlētais laiks. Daudzus fotomīļus droši vien iepriecinās ziņa, ka Ērika nākamajā gadā plāno izveidot savu personālizstādi. Lai arī fotogalerijas tapšanā ir jāiegulda daudz laika un pūliņu, tomēr uzņēmīgā jauniete apņēmusies īstenot savu mērķi. Lai izdodas!

Dāvids Babrovskis,
Anatola Kauškaļa un Ērikas Zaikovskas foto



Jauna aptauja

Augusts - 2017
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
 
trešdiena, 02.08.2017
piektdiena, 04.08.2017
piektdiena, 11.08.2017
pirmdiena, 21.08.2017
ceturtdiena, 24.08.2017
piektdiena, 25.08.2017
ceturtdiena, 31.08.2017

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde