piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Garīgā veselība senioriem

Pievienots: 12.03.2018

Biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi”” sadarbībā ar Krāslavas novada domi īsteno aktivitātes ESF projekta Nr. 9.2.4.2/16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros. Garīgo veselību un veselīgu dzīvesveidu veicinošu profilaktisko pasākumu cikla gados veciem cilvēkiem Krāslavā nosaukums - „Senioru skola. Garīgā veselība senioriem”.

Neformālās izglītības kurss, „Senioru skola”, Krāslavas novada Centrālajā bibliotēkā kļūst arvien populārāks, divarpus gadu laikā skolas dalībnieku skaits ir divkāršojies. Šobrīd to apmeklē aptuveni 35 seniori, kuri interesējas par jaunām, mūsdienīgām zināšanām un pēdējo gadu sasniegumiem dažādās zināšanu jomās. Izvērtējot „Senioru skolas” darbu iepriekšējos semestros, organizatori nonāca pie secinājuma, ka ir nepieciešams ne tikai popularizēt veselīgu dzīvesveidu, kas arī regulāri nodarbībās tiek darīts, bet vecākā gadagājuma cilvēki ir arī tuvāk jāiepazīstina ar iespējamiem veselības traucējumiem, no kuriem neviens cilvēks nav pasargāts. Tāpēc tika nolemts sniegt izvērstu informāciju par dažāda veida psihiskām saslimšanām, to cēloņiem, pazīmēm un izpausmēm, kā arī par to ārstēšanas veidiem, profilaksi un mūsdienīgu diagnostiku.

 Profilaktisko pasākumu cikla ievadlekcijā tika apskatīti jautājumi, kas ir saistīti ar emociju atpazīšanu, to kontroles un regulācijas mehānismiem vecumdienās. Turpmākajās lekcijās senioriem tika stāstīts par stresu, depresiju, bipolāriem afektīviem traucējumiem, demenci un miega traucējumiem. Lai šis sešu lekciju bloks kļūtu par vispusīgu un izvērstu noderīgas informācijas kopumu par dažāda veida psihiskiem traucējumiem, bija jāveic apjomīgs sagatavošanas darbs. Lekcijas sagatavoja un novadīja viens no „Senioru skolas” dibinātājiem - psihologs un psihoterapeits Raimonds Lazda. Papildus lekcijas gaitā senioriem tika parādīti un kopīgi veikti dažādi profilaktiski vingrinājumi psihiskā līdzsvara nostiprināšanai un prāta spēju uzlabošanai, ko katrs seniors var individuāli izpildīt arī ikdienā.

 „Senioru skola” aktīvi piesaista arī vieslektorus no citām Latvijas pilsētām. Pagājušā gada decembrī par emocijām un to nozīmi katra cilvēka dzīvē lekciju novadīja Tatjana Uzole, Daugavpils Universitātes pasniedzēja ar doktora grādu psiholoģijā. Aicinām 13. martā plkst. 15.00 Krāslavas novada Centrālās bibliotēkas telpās paklausīties lielisko lektori ar lielo pieredzi Tatjanu Uzoli, kas lasīs lekciju „Prasme vadīt stresu un emocijas.” Ļoti piesātināta solās būt aprīļa pirmā sestdiena, jo no Rīgas atbrauks divi ārsti – Arturs Šulcs un Ludmila Stavro-Freiberga, lai dalītos savā pieredzē un zināšanās ar Krāslavas senioriem. Garīgā veselība cieši saistīta ar pietiekamu fizisko aktivitāšu līmeni. Lai popularizētu senioriem pieejamu sporta veidu – nūjošanu, martā un aprīlī notiks sešas nodarbības sertificēta instruktora Aleksandra Lahtionova vadībā. Sekojiet projekta norišu aktivitātēm sludinājumos sociālajā tīklā „facebook” - Senioru skola, kā arī afišās uz pilsētas sludinājumu dēļiem.

 Garīgo veselību un veselīgu dzīvesveidu veicinošu profilaktisko pasākumu cikls gados veciem cilvēkiem Krāslavā „Senioru skola. Garīga veselība senioriem” - tā ir iespēja papildināt savas zināšanas un nostiprināt veselību. Kopš aktivitātes īstenošanas sākuma notika jau 7 nodarbības, katrā no tām vidējais apmeklētāju skaits 25-35 cilvēki.

Biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi”” pateicas Krāslavas novada domei par sadarbību.

 Tatjana Azamatova

Krāslavas novada domes īstenotais projekts Nr. 9.2.4.2/16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā”, projekta radošais nosaukums - „Esi vesels Krāslavas novadā!”. 



Jauna aptauja

Maijs - 2018
P O T C P S S
  01
02
03
04 05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde