ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Ģimnāzisti pēta mežu

Pievienots: 25.10.2022

Sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru katru gadu AS „Latvijas valsts meži” aicina skolas audzēkņus doties Latvijas valsts mežu takās, ar mērķi stiprināt skolēnu iegūtās zināšanas izglītības iestādēs, apzināties cilvēku ietekmi uz meža ekosistēmu un veidot izpratni par meža saglabāšanas nozīmi.

Ņemot vērā skolēnu zinātkāri dabas izzināšanā un iespēju piedalīties AS „Latvijas valsts meži” rīkotajās mežu ekspedīcijās sestajām klasēm, Krāslavas ģimnāzijas 6.a klase devās ekspedīcijā uz Daugavpils novada mežiem.

Ekspedīcijas ietvaros klase ceļoja mežā pa iepriekš noteiktu maršrutu, paralēli izbaudot saulaino laiku un rudenīgo noskaņu,  pārejot no vienas pieturas uz otru. Katrā pieturā ekspedīcijas vadītājs (AS „Latvijas valsts meži” pārstāvis) deva klasei izpildei praktiskus un radošus uzdevumus, kurus tie risināja gan individuāli, gan grupās, iegūtos rezultātus fiksējot speciālās darba burtnīcās.

Pastaigas laikā skolēni ne tikai lieliski pavadīja laiku, meža svaiguma ietverti, bet visas ekspedīcijas laikā ieguva priekšstatu par dažādām tēmām.

  1. Meža zinātne -  selekcija, kā izvēlēties sēklas kokus, cik skāba ir meža augsne un kā ātrāk izaudzēt augstvērtīgu mežu?
  2. Koku skaitu hektārā aprēķināšana un meža veiksmīgas atjaunošanas noteikšana.
  3. Kopjam jaunaudzes - cik ātri aug mežs, kāpēc mežs ir jākopj un kā to darīt?
  4. Retinām mežu - ko iegūstam no meža retināšanas un kā izvēlēties „vinnētājus un zaudētājus”?
  5. Mērām koku augstumu - kā precīzi noteikt augstumu augošam kokam ar vienkāršiem paņēmieniem, izmantojot matemātiku?
  6. Aizsargājam mežu - kā nodrošinām dabas daudzveidību mežā un kā aizsargājam mežu no dažādiem postījumiem?
  7. Atklājam koksnes produktus - kur ikdienā lietojam koksni un vai koksnes produkti var aizstāt naftas produktus?
  8. Atpūšamies dabā - kas ir dabai draudzīga atpūta un kādas vēl cilvēku darbības ietekmē meža ainavu?
  9. Būvējam zaļi - vai no koka var uzbūvēt debesskrāpi un kā uzbūvēt koka tiltu bez naglām?
  10. Nosakām koku vecumu - kā noteikt vecumu augošiem kokiem, ko stāsta koku gadskārtas un kā pieņemt lēmumu par laiku ražas novākšanai?

Jau braucot atpakaļ uz Krāslavu, skolēni dalījās pieredzē un spilgtās emocijās. Kopumā skolēni doto ekspedīciju novērtēja par izzinošu, aizraujošu un piedzīvojumiem bagātu.

Visvairāk bērniem iepatikās iespēja savām rokām uzbūvēt tiltu (neizmantojot naglas!), jo aktivitātes laikā skolēni  saprata, cik saliedēta, darbīga, atjautīga ir klase kopumā. Vairāki sevi saskatīja jau kā nākotnes inženierus.

Kā visjaukāko klase atzina iespēju rīkot pikniku brīvā dabā, jo atklājās, ka pēc triju stundu pastaigas viss garšo kolosāli, ugunskurā ceptais ēdiens bija fantastisks! Bērni atzina, ka visu šo dienu gan mācījās kaut ko jaunu, gan atpūtās. Kā bonuss tika minēta arī saule, kas ne tikai sildīja, bet arī uzlaboja noskaņojumu. Skolēni ieguva ne tikai papildus zināšanas, bet arī izbaudīja apkārtējās dabas skaistumu un ainavas.

Liene Andžāne,
Krāslavas ģimnāzijas 6.a klases audzinātāja
Kristera Gapševičusa foto

 



Jauna aptauja

Janvāris - 2023
P O T C P S S
  01
02
03
04
05
06
07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
 
ceturtdiena, 05.01.2023
otrdiena, 17.01.2023
ceturtdiena, 26.01.2023

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde