sestdiena, 20. aprīlis, 2024Vārda diena: Mirta, Ziedīte
crest1 crest2

Ģimnāzisti tiekas ar Eiropas Parlamenta vēstnesi Žanetu Ozoliņu

Pievienots: 27.04.2023

4. aprīlī Krāslavas ģimnāzijas vēstures un sociālo zinību skolotāja Dzintra Rateniece vadīja atklāto stundu 9. a klasei par Eiropas Savienības (ES) vērtībām un demokrātiju. Kopā izspēlējām spēli „DemokrātiJā “, kurā skolēnu grupas izvēlējās demokrātijas stiprināšanai nozīmīgus elementus. Noskaidrojām, ka līdzdalība un piedalīšanās vēlēšanās stiprina demokrātiju.

Spēles gaitā diskutējām, kas apdraud demokrātiju un konstatējām, ka pasivitāte ir viens no demokrātijas draudiem. Otrajā stundā Eiropas Parlamenta (EP) Vēstnieku skolas eksperte, politoloģe Žaneta Ozoliņa iepazīstināja skolēnus ar Eiropas Parlamenta vēlēšanu principiem, atbildēja uz jauniešu jautājumiem par Eiropas politikas aktualitātēm un ģeopolitiskajiem izaicinājumiem.

Piedāvāju ieskatīties dažās skolēnu atsauksmēs par šo stundu

- Otrdien mums radās iespēja piedalīties nodarbībā ar politoloģi Žanetu Ozoliņu. Godīgi sakot, par tādu profesiju kā politologs, līdz šim vēl neesmu dzirdējusi. Noteikti papildināju savas politikas jomas zināšanas, uzzināju ko jaunu arī par Eiropas Parlamentu, tā darbību, izvietojumu, Latvijas pārstāvjiem un apvienībām. Iespējams, arī pati kādreiz nokļūšu Eiropas Parlamentā (Anna Guba, 9.a).

- 4. aprīlī paveicās satikt tādu cilvēku kā politoloģi Ozoliņu, kura ļoti skaidri pastāstīja interesantu un noderīgu informāciju par Eiropas Parlamentu. Daudzus faktus pat nezināju, bija patīkami klausīties un uzzināt kaut ko jaunu. Paldies par šo iespēju! (Jekaterina Mihailova, 9.a).

- Nodarbība bija saturīga. Interesanti bija paklausīties par ES parlamentu un Briseli. Man patika darboties grupās, aizpildīt darba lapas un darboties ar kartītēm par demokrātiskām vērtībām. (Lisenoks Rihards, 9.a).

- Šajā nodarbībā es uzzināju par Eiropas Parlamentu, par kuru Ozoliņas kundze prata izstāstīt un paskaidrot ar vienkāršiem piemēriem. Man patika tas, ka bija iespēja paplašināt savas zināšanas, uzdodot sev interesējošus jautājumus par ES - uz kuriem politoloģe ļoti pamatoti atbildēja. (Pauliņš Gregors, 9.a).

- Tā bija unikāla pieredze sazināties un noklausīties Ž.Ozoliņas nodarbību, kura, manuprāt, bija svarīga mūsu izpratnei par Eiropas Parlamentu un tā struktūru. Šī nodarbība bija vērtīga tieši man, jo jau sen vēlējos uzklausīt kompetentas personas viedokli par mūsdienu politiskajām problēmām, kas ne tikai sniedza man jaunu informāciju, bet arī radīja jaunas atziņas par notiekošo. Esmu lepns, ka Latvijā ir tādi cilvēki, kas palīdz jauniešiem izglītoties un ceru, ka šo iespēju iegūs visas Latvijas skolēni. (Sitniks Rihards, 9.a).

- Interesanta nodarbība, kurā es mēģināju veidot savu demokrātisko valsti, un mūsu grupai tas izdevās! Bija daudz faktu, kurus es nezināju, bet tagad zinu. Paldies par nodarbību. (Čiževskis Ēriks, 9.a).

- Nodarbība bija lietderīga, jo tā bija par Eiropu. Stāstījums bija interesants, un prezentācija lieliski papildināja to. Bet, protams, interesantākā daļa bija jautājumi, kas, manuprāt, ir ļoti svarīgi. (Adamoviča Samanta, 9.a).

- Nodarbība bija interesanta, varbūt kaut ko neesam vēl līdz galam sapratuši, bet ir viela pārdomām. Tagad vairāk zināsim par Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Tas mums ļoti noderēs sociālo zinību stundās. Patika strādāt grupās un meklēt arī pašiem informāciju un aktīvi darboties. Īpašs gandarījums, ka mums bija iespēja izteikt savu viedokli un pajautāt. Bija prieks iepazīties ar Žaneti Ozoliņu, kura spēja mūs izturēt!!! (Podjava Bernadetta un Ostrovska Santa, 9.a).

- Šī nodarbība bija ļoti interesanta. Politoloģe Žaneta Ozoliņa mums stāstīja par Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Es uzzināju, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanas notiek reizi piecos gados, lai ievēlētu Eiropas Parlamentu, Eiropas Savienības likumdošanas institūcijas, kā arī deputātus. (Nartiša Justīne, 9.a).

- Piedalījos politikas pētnieces Žanetas Ozoliņas lekcijā, kas notika mūsu skolā. Vieglā un saprotamā veidā viņa izskaidroja Eiroparlamenta darbību un mērķus. Ž.Ozoliņa atbildēja uz manu jautājumu par politiķu daudzumu Eiropas Parlamentā, jo nezināju par to, ka valsts lielums ir svarīgs faktors valsts pārstāvju jeb politiķu skaita atspoguļošanu Eiroparlamentā. Uzzināju arī par partiju nozīmi, jo politiķi nokļūst Eiroparlamentā, lai aizstāvētu savas valsts interesēs, un bez spēcīgas partijas to neiespējams realizēt. (Dominika Kalpiša, 12.a).

Ozoliņas kundze iedvesmoja jauniešus izzināt Eiropu un būt aktīviem pilsoņiem.

Dzintra Rateniece,
Krāslavas ģimnāzijas sociālo zinību un vēstures skolotāja
Autores foto



Jauna aptauja

Aprīlis - 2023
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07 08 09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
svētdiena, 16.04.2023
pirmdiena, 17.04.2023

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde