ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Iepazīst oriģinālus mūzikas instrumentus

Pievienots: 08.07.2022

Projekta „Skolas soma” ietvaros pie Varavīksnes vidusskolas 2.a klases skolēniem viesojās pašmāju mākslinieks-mūziķis, dažādu oriģinālu mūzikas instrumentu radītājs Aleksandrs Maijers.

Aleksandrs uz tikšanos ar bērniem ieradās ne jau tukšām rokām. Viņš paņēma līdzi divas lielas sporta somas, kas līdz malām bija piepildītas ar zināmām un arī iepriekš nepazīstamām lietām un priekšmetiem. Rokās viņš nesa zāģi kokam un kaut kādu koka cauruli. Bērniem šī tikšanās bija īsta intriga - gaidīja tikšanos ar oriģinālu mūziķi, bet ciemos ieradās acīmredzami mājstrādnieks. Tāpat bērnus mulsināja tas, ka viņš uz skolu ieradās nevis koncerta frakā ar tauriņu, bet parastā ikdienas apģērbā. Tiesa, viens no mūsu audzēkņiem norādīja, ka Aleksandrs ir īsts mākslinieks, jo viņam ir gari mati, ūsas un bārda.

Kad skolotājs iepazīstināja ar ciemiņu, daudzi atcerējās, ka šo vārdu un uzvārdu jau dzirdējuši, bet šo cilvēku nekad agrāk nebija redzējuši.

Aleksandrs pamīšus izņēma no somām vai nu lielu kokosriekstu ar caurumiem, tad izžuvušu kociņu ar kaut ko iekšā pildītu, tad kaut kādu caurulīti ar stīgām un metāla grabulīšiem, tad sausu, neparastas formas ķirbi, tad dažādus plastmasas, koka un metāla priekšmetus. Skolēniem patika, ka viesis no šiem neparastajiem objektiem var ne tikai izvilkt dažādas skaņas, bet pat atskaņot pazīstamas melodijas. Meistars stāstīja, ka viņš pats izdomājis nosaukumus daudziem saviem mūzikas instrumentiem. Detalizēti izstāstīja noslēpumus, no kā ir izgatavojis šos mūzikas instrumentus.

Izrādās, lai no priekšmeta izvilinātu kaut kādu skaņu, vienam kaut kas bija jāpievieno, bet no otra - kaut kas jānoņem. Bērniem bija jāuzmin, kādas ir skaņas, ko rada tas vai cits instruments. Liels pārsteigums bija tas, ka Aleksandrs ļāva pašiem spēlēt visus mūzikas instrumentus. Dažos instrumentos bija nepieciešams pūst gaisu, citiem bija jāpiesit ar kociņu, daži bija jāsakrata ar roku, kaut kas bija jāvelk uz metāla cilpām, bija pat tādi instrumenti, kas bija jāgriež virs galvas... Kad bērni vienlaikus mēģināja radīt dažādas skaņas no dažādiem instrumentiem, klasē izcēlās milzīgs troksnis. Taču šis troksnis skolotāju neapbēdināja, pat sagādāja prieku, jo tas bija muzikāls troksnis!

Viens no vērīgākajiem un zinātkārākajiem skolēniem jautāja: „Kāpēc jūs atnesāt zāģi kokam? ” Aleksandrs paņēma rokās zāģi un sāka uz tā atskaņot melodiju „Pūt, vējiņi”…

Ēriks Zaikovskis,
Krāslavas Varavīksnes vidusskolas skolotājs
Autora foto



Jauna aptauja

Jūlijs - 2022
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25 26
27
28
29 30 31
trešdiena, 06.07.2022
trešdiena, 20.07.2022

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde