piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Iespēja apliecināt sevi mūzikas mākslā

Pievienots: 20.02.2017

Prieks par to, ka bērnu un jauniešu interese par vokālo mākslu un akustisko muzicēšanu, kā arī pedagogu darbs un atsaucība vēl aizvien nodrošina konkursa „Balsis” tradīcijas arī mūsu novadā.

Novada izglītības iestādēs šogad darbojas 14 mazie mūzikas kolektīvi, no tiem 9 - vokālie ansambļi.

Piedaloties konkursā, audzēkņi padziļina zināšanas par savu kultūrvēsturisko novadu, piederību tam caur dziesmu, attīsta muzicēšanas prasmes, tā ir iespēja uzstāties un pilnveidot skatuvisko pieredzi ārpus ierastajām skolas telpām.

 Arī žūrija, kuras sastāvā bija Silvija Stivriņa, Izvaltas pamatskolas mūzikas skolotāja, kora grupu un folkloras ansambļu vadītāja, Antoņina Tuče, novada vokālo un folkloras ansambļu vadītāja un Skaidrīte Gasperoviča, Krāslavas pamatskolas mūzikas skolotāja, izvērtēja muzicēšanas prasmes, dalībnieku radošās spējas, emocionālo un intelektuālo attīstību.

Žūriju un vienaudžus ar saviem priekšnesumiem uzrunāja 6 kolektīvi, četri no tiem kuplināja mūsu pasākumu ar 2 vai 3 dziesmām. Katram kolektīvam žūrija piešķīra nominācijas. Vokālo ansambļu jaunākajā grupā Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 3. klašu vokālais ansamblis „Dziesmu kamols” (sk. Nadežda Tadello) saņēma diplomu nominācijā „Izaugsmes iespējas”. Ar pašu darinātiem tērpiem ansambļu vidējā grupā uzstājās Indras pamatskolas 5.-9. klašu vokālajai ansamblis „Liesmiņas”, saņemot diplomu nominācijā „Vizuālais tēls” sk. Rutas Andrukovičas vadībā. Neskatoties uz to, ka slimība pievārēja gandrīz pusi no Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 5. klašu ansambļa „TIP TOP”, dziesmas skanēja. Viņi bija vieni no nedaudzajiem, kuri izpildīja latgaliešu tautasdziesmu, saņemot diplomu nominācijā „Skanīgākā tautasdziesma”. Ar skaistām balsīm klausītājus priecēja pieredzējušais Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 10.-11. klašu ansamblis „VELAIV” (sk. Rita Andrejeva), saņemot diplomu nominācijā „Skatuviskā pieredze”.

Skolotājas Olgas Greckas vadītais Krāslavas Valsts ģimnāzijas meiteņu kvartets ieguva I pakāpes diplomu (43,2 punkti) un diplomu nominācijā „Dabiskums”.

Nu jau trešo gadu konkursa A grupā piedalās Krāslavas Mūzikas skolas vokālais ansamblis „Krāslaviņa” (sk. Olga Grecka). Kolektīvs ieguva I pakāpes diplomu (43,9 punktus) un diplomu nominācijā „Jaunrade priekšnesumā”. Abi sk. Olgas Greckas vadītie ansambļi, izpildot konkursa nosacījumus, tika izvirzīti dalībai 2. kārtas konkursam „Balsis 2017”, kas notiks šī gada 1. martā Jēkabpilī.

Konkursa 1. kārta Krāslavas novadā ir notikusi, tradīcija nepazūd, mainās kolektīvu dalībnieki, attieksme un spējas, mainās prasības, kas orientētas uz mākslinieciski augstvērtīgu un radošu vokālo ansambļu repertuāra apguvi un paplašināšanu.

Paldies Krāslavas Mūzikas skolas kolektīvam par skanīgajām un mājīgajām konkursa norises telpām, Varavīksnes vidusskolas trio „NON-STOP” un Krāslavas Mūzikas skolas lauku kapelai un viņu pedagogiem par muzikālajiem priekšnesumiem, gatavojoties atbildīgajam startam konkursā Rēzeknē jau nākamajā dienā.

Sanita Kumpiņa, Krāslavas BJC metodiķe

 



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde