piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Indra dalās laimē

Pievienots: 13.08.2018

Pagājis jau mēnesis, kopš Latvijas pierobežā, Indras ciematā, tika atvērts pirmais Baltijā Laimes muzejs, un tagad tas ir ieguvis savu karogu ar senlatviešu maģisko zīmi, kurai vēlams atrasties katrā mājā. Festivāla „Latgales vainags” ietvaros karogs tika svinīgi pacelts bijušās luterāņu baznīcas tornī, tagad šajā ēkā mājo Latgales laime.

Atgādināsim: muzeja idejas pamatā ir aptaujas rezultāti, kas liecināja par to, ka Krāslavas novadā dzīvo Latvijas laimīgākie cilvēki. Un viņi ir pierādījuši to praktiskā darbībā, kad saviem spēkiem, pateicoties pašu entuziasmam, tika atjaunota novārtā atstāta baznīca, ko LELB vadība atļāva pašvaldībai reģistrēt savā īpašumā. Bez šaubām, jebkurš īpašums ir jāizmanto, un kāpēc gan nepadalīties savā laimē ar citiem?

Šī oriģinālā muzeja vadītāja Ilona Kangizere pievērsa uzmanību tam, ka senajos laikos pēc bērna piedzimšanas viedas vecmāmiņas veidoja viņam individuālo ornamentu, ar kuru tika rotāts bērna apģērbs, dvieļi, māja. Mūsdienu vecās mātes šo prasmi ir gandrīz zaudējušas, bet tagad Ilonas rīcībā ir visa informācija par šiem rakstiem. Varbūt tieši tāpēc ir vērts pārvarēt 30 km no Krāslavas līdz Indrai, pat neskatoties uz to, ka 6 km jābrauc pa grunts ceļu.

Laimes muzejam ir arī citas receptes, ko noteikti iecienīs mūsu novadnieki: izrādās, laimes hormoni endorfīni izdalās organismā tad, kad cilvēks strādā vaiga sviedros. Muskuļu sasprindzinājuma laikā ieslēdzas sāpju remdināšanas mehānisms, ko nodrošina endorfīni. Par to atgādina viens no eksponātiem – zemnieku arkls no Ilonas ģimenes dārgumu kolekcijas, pašlaik tas ir nonācis muzeja krājumā. Ar šo arklu kādreiz ir strādājis viņas vecvectēvs, Latgales zemnieks Stefans Švabs.

„Muzeja endorfīnu laboratorijā ir iespējams pasmelties laimi arī radošo aktivitāšu laikā: var izgatavot laimes maisiņu un ielikt tajā ārstnieciskos augus, var izcept pankūkas un pašu rokām izveidot savu amuletu,” pastāstīja Ilona Kangizere. „Ieejas biļete muzejā - „Skrīveru saldumu” šokolādīte, tāpēc ka šokolāde veicina endorfīnu izdalīšanos organismā, tāds pats efekts ir arī banāniem, zemenēm un avokado.”

Vienu no muzeja maģiskajiem rituāliem izmēģināja mazākumtautību mūzikas festivāla „Latgales vainags” viesi - laukumā pie Laimes muzeja Latvijas Baltkrievu savienības valdes locekle Jeļena Lazareva un Jēkabpils baltkrievu biedrības ansamblis „Zaviruha” kopā ar saimniekiem skaļi un aizrautīgi plēsa traukus. Un pēc tam pārskaitīja lauskas, lai uzzinātu, cik daudz bērnu piedzims Indrā nākamajā gadā.

„Daudznacionālā Indra jau kļuvusi par vietu, kas iedvesmo tūristus,” uzsvēra Jeļena Lazareva. „Lai šī muzeja ideja piesaista vēl vairāk viesu, līdz ar to arī vietējie iedzīvotāji būs ieinteresēti audzināt bērnus pie dzimtā pavarda!”

Ludmila Pribiļska,
autores foto

 



Jauna aptauja

Septembris - 2019
P O T C P S S
  01
02
03
04
05
06
07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
 
otrdiena, 10.09.2019
ceturtdiena, 26.09.2019

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde