otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Informācija par dzeramā ūdens kvalitāti Krāslavas pilsētas centralizētajā ūdensapgādes sistēmā

Pievienots: 11.04.2019

SIA „Krāslavas nami” informē, ka dzeramajā ūdenī Krāslavas pilsētas centralizētajā ūdensapgādes sistēmā var būt novērojama paaugstināta mangāna koncentrācija. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 671 „Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība” prasībām mangāna maksimāli pieļaujama norma sastāda 0,05 mg/l. Veicot ūdens paraugu testēšanu ziemas periodā pie patērētājiem, mangāna saturs dažos paraugos sastādīja 0,055 – 0,077 mg/l. Paaugstināta mangāna koncentrācija ūdenī ir saistīta ar pazemes ūdens īpatnībām – atsevišķos periodos, kad mainās pazemes ūdens kvalitātes rādītāji, esošā ūdens atdzelžošanas stacijā tiek samazināts mangāna saturs, bet ne līdz tādam līmenim, kas atbilst Ministru kabineta noteikumiem, kas saistīts ar to, ka stacija tika projektēta un būvēta ūdens ar salīdzinoši zemu mangāna saturu atdzelžošanai. Attiecīgi atsevišķos periodos pie dažiem patērētājiem var būt novērotas nevēlamas dzeramā ūdens garšas pārmaiņas un nosēdumu veidošanos uz virsmām, ar ko tas ir saskarē, bet negatīvu ietekmi uz patērētāju veselību minētās koncentrācijas neatstāj.  

Saskaņā ar Veselības inspekcijas sniegto informāciju, mangāna saturs, kas lielāks par 0,1 mg/l, var izraisīt nevēlamas dzeramā ūdens garšas pārmaiņas un nosēdumu veidošanos uz virsmām, ar ko tas ir saskarē. Mangāna koncentrācija ūdenī, kas ir lielāka par 0,2 mg/l, var ietekmēt nogulšņu un aplikuma veidošanos cauruļvadu sistēmā. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas 2017. gada vadlīnijām „Vadlīnijas par dzeramā ūdens kvalitāti”, maksimāli pieļaujamā mangāna koncentrācija dzeramajā ūdenī ir 0,4 mg/l, kuru pārsniedzot, var potenciāli negatīvi ietekmēt patērētāju veselību.

Ņemot vērā to, ka mangāna saturs dzeramajā ūdenī ir atkarīgs no pazemes ūdens īpatnībām, ūdens kvalitātes neatbilstības novēršanai ir nepieciešams iepriekšējais izpētes darbs, tehnoloģiskā risinājuma izstrāde un esošās atdzelžošanas stacijas modernizācija, kas prasa ilgu laika periodu.

Gadījumā, ja patērētāji novēro nevēlamas ūdens kvalitātes izmaiņas, līdz ūdens kvalitātes uzlabošanas pasākumu īstenošanai atdzelžošanas stacijā saskaņā ar Veselības inspekcijas ieteikumiem iedzīvotāji paši var veikt preventīvas korektīvas darbības – pirms lietošanas uzturā novārīt un nostādināt ūdeni vai filtrēt dzeramo ūdeni ar mājsaimniecībām paredzētajiem ūdens filtriem.

Informējam, ka 2019. gada 27. martā kārtējā dzeramā ūdens monitoringa ietvaros tika veikta ūdens paraugu testēšana pie patērētājiem. Paraugu testēšanas rezultāti atbilst Ministru kabineta noteikumu prasībām. Mangāna saturs ūdens paraugā sastādīja 0,011 mg/l, kas ir būtiski zemāks par pieļaujamo normu.


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde