otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Ingas un Aleksandra svilpaunieki

Pievienots: 23.10.2018

 Aleksandra un Ingas Maijeru multimediju izstādi „Svilpaunieki plus” atklāja Krāslavas novada Centrālās bibliotēkas vadītāja Valentīna Magidas, kas uzsvēra, ka Inga un Aleksandrs ir radoši cilvēki, un viņu mākslas darbi dzimst kā mūzika – pilnīga improvizācija un oriģinalitāte.

Aleksandrs, mūzikas instrumentu meistars, jau sen ir pazīstams Krāslavā un tālu aiz tās robežām. Par to liecina bieza mape ar avīžu rakstiem par Aleksandru, kas tika publicēti vietējos preses izdevumos un republikas laikrakstos. Šos materiālus apkopoja un nokopēja bibliotēkas darbinieki.

Taču šoreiz, kā atzīmēja pats Aleksandrs, galvenā izstādes varone ir viņa dzīvesbiedre Inga Maijere.

Izstādē skatītāju uzmanībai ir piedāvāti svilpaunieki, sienas dekori, vēja zvani – tā ir tikai daļa no visiem lietišķās mākslas darbiem, kas rodas, pateicoties mākslinieces fantāzijai, un atdzīvojas viņas talantīgajās rokās.

Savu darbu izgatavošanas procesā Inga izmanto dabas materiālus.

„Speciālās darbnīcas mūsu mājās nav, taču tie ir maza izmēra izstrādājumi, tāpēc tos var izgatavot arī mājas apstākļos. Mūsu ceplis arī ir neliels,” pastāstīja Inga. „Esmu izgatavojusi jau tūkstošiem svilpaunieku, un, kad man izdodas izdomāt kaut kādu jaunu elementu vai rakstu, es ļoti priecājos.”

Ne tikai daiļrade ir tas, kas iepriecina māksliniecei. Iedvesmu un pacilātības izjūtu Ingai dāvā arī cilvēki – pircēji, viesi un izstāžu apmeklētāji, kuriem patīk šīs šķietami pieticīgās māla figūriņas.

„Cilvēki priecājas par ļoti vienkāršām lietām!” atzīst amatniece. „Mani tas iedvesmo radīt vēl vairāk šādu mākslas darbu!”

Ne mazāku prieku un lepnumu mākslinieki izjūt, kad redz, ka viņu izstrādājumus izmanto ne tikai kā suvenīrus, kas plauktos pārklājas ar putekļiem, bet lieto atbilstoši mērķim. Piemēram, vērojot Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku televīzijas pārraides, dzīvesbiedri Maijeri pamanīja mūziķu rokās vēja zvanus, ko izgatavoja Inga.

Interjera kompozīcijas, ko sauc arī par vēja stabulēm, Inga veido no niedrēm un ir pārliecināta, ka izgatavot šādu konstrukciju ir pa spēkam jebkuram cilvēkam.

Daudz darbietilpīgāks process, kas prasa pacietību un izturību, ir koka dekoratīvā iededzināšana. Māksliniece papildina dekoratīvos panno, kas izgatavoti šādā tehnikā, ar krāsām, un tie it kā atdzīvojas, iegūstot jaunu dzīvi.

Izstādē ir skatāmi vairāk nekā simts svilpaunieki, un ikviens atšķiras no citiem ar savu izmēru, formu vai rakstu, un, protams, skanējumu.

Svilpauniekiem, kas dzimuši Ingas rokās, „balsi” piešķir Aleksandrs - viņš norāda, kur jābūt caurumam, lai svilpaunieka skanējums būtu īpašs.

Elvīra Škutāne, autores foto

Fotogalerija

 

 


Jauna aptauja

Oktobris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde