otrdiena, 16. aprīlis, 2024Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts
crest1 crest2

Izmest zaļajā vai dzeltenajā?

Pievienots: 18.08.2021

Atkritumu šķirošana aizvien kuplākam skaitam Latvijas iedzīvotāju kļūst par ikdienas paradumu. Plastmasas PET pudeles, stikla pudeles un burkas, baterijas un papīrs – šīs lietas ir katra kārtīga šķirotāja redzeslokā. Arī mums ir iespēja šķirot atkritumus dalītās vākšanas punktos. Krāslavieši arvien biežāk jautā, kādus atkritumus var izmest konkrēti zvanveida zaļajā un kubveidīgajā dzeltenajā konteinerā, kas paredzēti atkritumu šķirošanai?

SIA „Krāslavas nami” Atkritumsaimniecības speciālists Jānis Muižnieks: „Atkritumu šķirošana notiek divās pamata grupās. Tas nozīmē, ka atsevišķi konteineri ir stikla iepakojumam un vieglajam iepakojumam jeb kartona, papīra, plastmasas un metāla iepakojums tiek šķirots vienā konteinerā. SIA „Krāslavas nami” aicina iedzīvotājus rūpīgi sekot līdzi norādēm uz šķirošanas konteineriem, lai saprastu, ko konkrēti katrā konteinerā var šķirot.”

- Ko drīkst un nedrīkst izmest dzeltenajos konteineros?

- Dzeltenajos konteineros, kas paredzēti vieglajam iepakojumam (plastmasas, kartona, papīra un metāla iepakojumam), aicinām šķirot:

  • dzērienu plastmasas pudeles;
  • plēves un plastmasas iepirkumu maisiņi;
  • sadzīves ķīmijas, šampūnu u.c. cietās plastmasas pudeles, kanniņas un kārbas;
  • skārdenes, metāla kārbas un vāciņus;
  • papīra un kartona iepakojumu (kastes, kārbas u.c.);
  • papīru, kartonu, avīzes, žurnālus, bukletus, grāmatas u.c. makulatūru;
  • sulu un piena produktu kartona pakas. 

Vieglā iepakojuma (dzeltenajos) konteineros nedrīkst izmest vienreizlietojamos traukus, čipsu un saldējuma iepakojumu, rotaļlietas un citas plastmasas sadzīves preces, laminētus papīra izstrādājumus un sīki sasmalcinātu papīru.

- Ko drīkst un nedrīkst izmest zvanveida konteineros?

Stikla iepakojumam paredzētajos konteineros (zvaniņos) aicinām šķirot jebkādas krāsas un formas:

  • stikla pudeles;
  • stikla burkas.

Etiķetes uz stikla pudelēm un burkām var atstāt, bet vāciņi pēc iespējas jānoņem un jāizmet vieglajam iepakojumam paredzētajā konteinerā. Visa veida keramika, piemēram, māla pudeles, puķu podu lauskas, saplaisājuši kristāla un porcelāna trauki, saplēsti spoguļi, spuldzītes, stikla glāzes un vāzes jāizmet nešķiroto sadzīves atkritumu konteinerā, jo dažādo piemaisījumu dēļ šie izstrādājumi nav nododami pārstrādei.

Šķirošanas konteineros ir kategoriski aizliegts izmest nešķirotus sadzīves atkritumus un netīru, slapju iepakojumu. Pirms izmešanas iepakojums pēc iespējas ir jāsaplacina, lai tas neaizņemtu daudz vietas konteinerā, transportēšanas laikā nebūtu jāpārvadā „gaiss” un process būtu pēc iespējas ekoloģiskāks.

- Kur nonāk pilsētnieku sašķirotie otrreizējie materiāli?

Visi krāslaviešu sašķirotie otrreizējie materiāli tiek nogādāti uz SIA „Eco Baltia vide” šķirošanas filiāli, kas atrodas Daugavpilī. Tur tie tiek vēlreiz sašķiroti jau atsevišķās kategorijās un virzīti pārstrādei atbilstoši materiāla veidam. Piemēram, sašķirotās PET pudeles tiek nogādātas pārstrādei tepat Latvijā, AS „Eco Baltia” grupas pārstrādes rūpnīcā „PET Baltija”, savukārt dažāda veida polimēri – maisiņi, plastmasas kanniņas un citi iepakojumi – nonāk Olainē, rūpnīcā „Nordic Plast”. Citi šķirotie materiāli nonāk pārstrādes rūpnīcās arī ārpus Latvijas.

- Daži iedzīvotāji apgalvo, ka visu plastikātu izmet dzeltenajos konteineros, ja vien uz tā ir otrreizējas pārstrādes marķējums. Vai tā drīkst darīt?

- Nē, tā darīt nedrīkst, jo šāds marķējums varētu būt uz iepakojuma, kuru konkrētajā apdzīvotajā vietā šķirot nepiedāvā. Krāslaviešiem ir jāorientējas pēc šajā rakstā publicētās informācijas un uzlīmēm uz konteineriem, nevis otrreizējas pārstrādes marķējuma uz iepakojuma.

- Kā rīkoties, ja uzlīmes uz konteinera ir nobružātas un informācija nav saskatāma?

- Mēs sekojam līdzi konteineru stāvoklim un pēc vajadzības uzlīmes atjaunojam. Ja tomēr šī problēma kaut kur pastāv, informējiet mūs pa tālruni 28448446.

- Paldies par atbildēm!

Jautāja Juris Roga

 


Jauna aptauja

Augusts - 2021
P O T C P S S
  01
02
03
04
05
06 07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
 
trešdiena, 04.08.2021
ceturtdiena, 19.08.2021
pirmdiena, 23.08.2021

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde