otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Izstāde Nr.1 Krāslavā

Pievienots: 22.05.2018

18. maijā Krāslavas Kultūras namā atklāta Krāslavas Mākslas skolas pedagoģes, profesionālas mākslinieces Maijas Šuļgas gleznu ekspozīcija „Izstāde Nr.1”.

Izstādes nosaukums jau pasaka priekšā, ka šī ir Maijas pirmā personālizstāde, vienlaikus mudina domāt, ka būs vēl un vēl. Līdz šim jau daudzus gadus māksliniece ar atsevišķiem saviem darbiem ir piedalījusies dažādās kopizstādēs.

„Šogad man ir tāda dzīves pusjubileja, kuru nudien negribēju atzīmēt tradicionāli, sēžot pie liela klāta galda, bet gribēju sarūpēt veltījumu maniem draugiem, radiem, kolēģiem un pārējiem mākslas cienītājiem,” izstādes rīkošanas iemeslu atklāj Maija. „Tā kā pašas jubileja iekrīt gadā, kad mūsu pilsēta nosvinēja 95 gadus un Latvijai apritēs 100 gadu, tad izstāde ir kā neliels veltījums arī šiem diviem notikumiem. Doma par personālizstādi galvā nobrieda pagājušā gada beigās, jo par pēdējiem 10 gadiem bija sakrājušies daudzi darbi, no kuriem labākie apskatāmi kultūras nama foajē.”

Mākslinieces gleznu ekspozīciju „Izstāde Nr.1” pamatā veido darbi jauktajā akvareļu un grafikas tehnikā. Daļa darbu ir izpildīti arī eļļā un vēl daļa - karstā vaska batikas tehnikā, ar kuru Maija ir aizrāvusies pēdējos divus gadus. Karstās vaska batikas tehnikas aizsākums meklējams Āfrikas kontinentā un Javas salā Indonēzijā. Tehnoloģija izsakāma dažos vārdos - gaišo laukumu bloķēšana ar vaska palīdzību, pakāpeniska tumšināšana. Tas ir ilgs process, līdzīgi kā lazējums akvareļtehnikā. Maija stāsta, ka gleznojot nevar sasniegt tādu efektu, kādu var sasniegt batikojot. Batika ir pavisam savādāka tehnika, ar kuru var iegūt tādus virsmas klājumus, kuri nesanāk savādākā ceļā. Interesanti, kura no izstādē eksponētajām gleznām ir vistuvāk sirdij pašai māksliniecei?

„Domāju, ka mans labākais darbs vēl nav tapis - es to vēl gaidu!” sekoja atbilde. „Mani personīgi aizrauj pats process. Ja tomēr ir jāizvēlas, tad man ļoti patīk sērija „Ražas laiks”, kurā ir četri vienāda formāta darbi, kas man saistās ar ceļojumu uz Spāniju.”

Maijai ir ļoti viegli atbildēt uz jautājumu, kā viņa nonākusi līdz gleznošanai. Izrādās, viņa kopš agras bērnības jutusies kā māksliniece. Loģiski, ka pusaudža gados iestājās mākslas vidusskolā, pēc tam bija studijas augstskolā saistībā ar mākslu. Ieejot lielajā mākslas pasaulē, Maijas pirmavots un lielā iedvesma ir Nadežda Lavrecka un viņas darbi. Laika gaitā Maijai ar Nadeždu izveidojušās ļoti sirsnīgas attiecības un cieša draudzība. Maija apbrīno Nadeždas darbus, viņas smalko stilu, kas viņu reāli iedvesmoja un lika saprast – „Es arī varu!”

Šodien jau Maijas audzēkņi raugās uz savas skolotājas izstādes darbiem un gūst sev svarīgu priekšstatu par skolotāju, kura var ne tikai citus mācīt un iemācīt, bet arī pati spēj izdarīt un sasniegt augstus mērķus. Maijai ļoti patīk skolotājas darbs, turklāt ļoti daudzas radošas idejas viņa spēj realizēt caur savu audzēkņu darbiem. Viņa nekad nav skaitījusi, cik skolēnus iepazīstinājusi ar aizraujošo mākslas pasauli, taču tādu ir ļoti daudz. Brieduma gados daudzi no viņiem ir kļuvuši veiksmīgi un kreatīvi cilvēki, par ko ir lielākais gandarījums.

Maijas pirmo personālizstādi Krāslavas Kultūras namā varēs apskatīt līdz pat jūlijam. Laika gana, bet man jau gribas apskatīt vēlreiz. Šo izstādi caurstrāvo vārdos neizstāstāma emociju buķete. Katrs darbs, šķiet, uzrunā tevi personīgi, it kā gribētu tev kaut ko būtisku pavēstīt…

Juris Roga
Anatola Kauškaļa foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde