ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Izvaltas skola nosvinēja divsimtgadi

Pievienots: 07.02.2017

4. februāra vakarā savā vecajā Izvaltas skolā pulcējās skolas absolventi, tagadējie un bijušie skolas skolotāji, direktori, izglītības iestādes tagadējie darbinieki un tie, kuri agrāk te ir strādājuši, aicināti ciemiņi un citi cilvēki.

Svinīgā pasākuma dalībniekus ar dzejā izteiktiem laba vēlējuma vārdiem uzrunāja pamatskolas 9. klases skolēni. Turpinājumā par godu skolas jubilejai skaistajā pamatskolas zālē atskanēja valsts himna „Dievs, svēti Latviju!”. Neticami, bet skola ir veselu gadsimtu vecāka par mūsu valsti, kurai 2018. gadā svinēsim simtgadi. Izvaltiešiem tik ļoti mīļā, labā skola vienmēr ir bijusi radošu ideju šūpulis, mājas, patvērums, labu zināšanu ieguves vieta. 

Sveikt Izvaltas skolu 200 gadu jubilejā vēlējās daudzi pasākuma dalībnieki. Bet vispirms priesteris Guntis Brūvers ar Dieva vārdu svētīja skolu un ikkatru no klātesošajiem.

„Mēs esam savā dzīvē šeit virs zemes ne tikai saistīti ar kādu noteiktu skolu, šinī gadījumā, Izvaltas, bet arī esam visi dalībnieki kādai citai skolai, proti, tā ir mūsu dzīves skola,” sacīja priesteris. „Un līdzīgi tam, kā vecāki sūta bērnus uz skolu, lai viņi attīstītu savas spējas, lai pēc gadiem būtu veiksmīgi, sasniegtu kaut ko, lai viņiem būtu attīstīti dažādi talanti, tāpat arī Dievs, dārgie kristieši, mums dāvā dzīvi kā skolu, caur kuru mēs esam aicināti gatavoties lielākam izlaidumam, kas mums visiem ir priekšā!“

Izvaltas pamatskolā ir jau vairāku gadu garumā izveidojusies tradīcija nozīmīgākajos skolas pasākumos iededzināt svecītes skolēnu pašu rokām izgatavotajā svečturī. Iedegt svecītes par godu skolas lielajai jubilejai tika aicināti izglītības iestādes direktori: Natālija Dovāne (1958./1959. m.g.), Bonifācijs Urtāns (1960./1961. m.g.), Ludvigs Cimoška (no 1979. līdz 1982. gadam), Jānis Tukāns (no 1989. līdz 2009. gadam), Zenta Gaveika (no 2009. līdz 2015. gadam) un Lolita Proma, kura šobrīd vada skolu. Starp citu, Ludvigs Cimoška, Zenta Gaveika, Jānis Tukāns un Lolita Proma ir arī Izvaltas skolas absolventi! Kamēr svecītes viena pēc otras tika sadegtas, visiem par prieku flautu spēlēja Daina Vaivare.

Skola jubilejā tika sumināta vairākas nominācijās: „Skola svētkos”, „Skola brīvdienās”, „Skola vēstures rakstos”, „Labie vārdi” un citās. Skolas dvēsele ir tās cilvēki: gan absolventi, gan skolēni, gan skolotāji un personāls. Skola svētkos nav iedomājama bez skolēniem, un šajā nominācijā uzstājās gan dejotāji, gan dziedātāji, gan muzikanti.

Pašvaldības vārdā skolu jubilejā sveica Krāslavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Viktors Moisejs: „Domāju, tādas jubilejas notiek diezgan reti arī visā Latvijā, un tādā esmu pirmoreiz, lai gan galva jau sirma. Izvaltas skola vienmēr bijusi labākā starp rajona un tagad novada skolām. Izvalta un Izvaltas skola ir tā vieta no nedaudzajām mūsu novadā, kur ir koptas un uzturētas latviskās un latgaliskās tradīcijas. Tautas kolektīvi no Izvaltas vienmēr ir uzstājušies augstā līmenī, guvuši lielus panākumus. Skolēniem novēlu labas sekmes, skolotājiem - lai vienmēr gribētos ar prieku iet uz darbu, bet visiem absolventiem un bijušajiem darbiniekiem - pēc iespējas biežāk atcerēties savu dzimto skolu, un, kad to darīsiet, lai sirdīs uzplaiksnī siltums un pozitīvas emocijas. Sveicu svētkos!”

Skola saņēma jubilejai atbilstošu materiālo atbalstu, skolotāju kolektīvs - Pateicības rakstus. Laba sadarbība ikdienā skolai ir ar Izvaltas pagasta pārvaldi, klātesošos uzrunāja Izvaltas pagasta pārvaldes pārstāve Inga Leikuma. Pasākumā tika sumināts arī skolas personāls un pateikts paldies viņiem par godprātīgu un apzinīgu darbu ikdienā. Skolu jubilejā sveica arī Krāslavas novada domes Izglītības un kultūras nodaļas vadītājas vietniece Sņežana Petroviča.

Sveikt savus kolēģus Izvaltas skolas jubilejā ieradās  uzticīgie  kaimiņi, sadarbības partneri, pieredzes apmaiņas krājkasītes dalībnieki un vienkārši labi kolēģi no kaimiņu pagastu skolām - Šķeltovas pamatskolas, Kombuļu pagasta Sauleskalna sākumskolas, Krāslavas Valsts ģimnāzijas, Krāslavas Mūzikas skolas un Krāslavas Bērnu un jauniešu centra.

Savukārt Izvaltas kooperatīvās sabiedrības priekšsēdētājs Valdis Stivriņš skolai uzdāvināja mūžzaļu augu, kam patīk siltums un gaisma.

„Labvakar, mēs esam ieradušies no jezuīti ordeņa!” zālē sapulcējušos publiku pārsteidza nominācijas „Skola vēstures rakstos“ dalībnieki – divi jezuītu mūki. Jezuītu  ordeņa uzdevums ir misijas darbs , kā arī  izglītība un  zinību izplatīšana. Tāpēc mēs jums piedāvājam konkursu par skolas vēsturi!”

Kad zālē nodzisa gaisma un atskanēja trīsas uzdzenoša mūzika, no tumsas iznira Baltā Dāma, kura ar savu stāstījumu par naksnīgajiem notikumiem ēkas gaiteņos piedalījās nominācijā „Skola naktī”. Laikam tik briesmīga tā Baltā Dāma nemaz nav, ja jau ik pa brīdim zālē skanēja jautri smiekli. Vienīgi netapa īsti skaidrs, kā Baltā Dāma tiek cauri biezākajiem šāda veida mūriem Baltijā?

Ar skaistajām skolas laika atmiņām nominācijā „Es šodien atkal vēlos tevi satikt…” dalījās skolas absolventi. Kā pirmos zāles priekšā aicināja jubilejas gadu absolventus, sākot ar 1957. gada skolas beidzējiem, kuriem ir 60 gadu jubileja. Tālajā 1954. gadā notika pirmais Izvaltas vidusskolas izlaidums, tāpēc zāles priekšā aicināja arī visus 1954., 1955., 1956., 1957., 1958., 1959. un 1960. gada skolas absolventus. 1992. gada absolventi ir pēdējais vidusskolas izlaidums – viņiem šogad 25 gadu jubileja. Savukārt 2012. gada Izvaltas pamatskolas absolventi ir šobrīd visjaunākie, kuri svinēja apaļu piecu gadu jubileju. Vieni absolventi runāja daudz un plaši, citi mācījās no kolēģu kļūdām un centās būt īsi un kodolīgi, bet visi kā viens pauda mīlestību pret skolu un cieņu saviem skolotājiem. Pildspalvas par atmiņu no skolas jubilejas saņēma visi jubilāri.

Skolā ir tradīcija - devīto klašu izlaiduma ballēs absolventi dejo valsi. Arī 200 gadu jubilejā skola izpelnījās tādu godu - skolas absolventi dejoja valsi, bet Tālis Tukāns spēlēja saksofonu.

Pasākuma oficiālā daļa noslēdzās ar Izvaltas skolas himnu un paldies vārdiem visam skolas kolektīvam par jubilejas pasākuma sagatavošanu, visiem ciemiņiem par atbalstu, visiem absolventiem par klātbūtni, skolēniem, viņu vecākiem un visiem, kuri pagodināja skolu ar savu klātbūtni nozīmīgajā 200 gadu jubilejā. Viesu grāmata pildījās ar novēlējumiem un atsauksmēm. Pēc svinīgā  pasākuma notika arī fotosesijas, šim mērķim pat bija ierīkots foto stūrītis pie ķīmijas kabineta. Klasēs turpinājās groziņballe, bet desmitos vakarā atskanēja skolas zvans, kas aicināja uz skolas zāli, kur visi tika cienāti ar svētku kliņģeri, tēju un kafiju. Ballē mūziku spēlēja grupa „Foršs laiks”. Visam pāri vijās doma, ka Izvaltas skolas gars nezudīs nekad, lai kāds liktenis lemts skolai!

Juris Roga,
autora foto

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/izvaltas-skolai-200.html




Jauna aptauja

Marts - 2023
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
 
trešdiena, 01.03.2023

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde