otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Izzinoša pastaiga pa mežu

Pievienots: 14.10.2019

2019. gada pavasarī Krāslavas pamatskolas skolotāji pieteicās „Latvijas Valsts meži” rīkotajā mežu apsaimniekošanas norišu demonstrācijā „LVM Meža ekspedīcija”. Tāpēc 25. septembrī Krāslavas pamatskolas 6. klašu skolēni kopā ar skolotājām Jeļenu Japiņu, Daigu Kušniri un Silvu Skridi devās uz Latgales novada Kalupes pagastu.

Gatavojoties šai ekspedīcijai, skolēni kopā ar skolotāju Silvu Skridi apguva LU Starpnozaru izglītības inovāciju centra un LVM kopīgi veidoto mācību stundu par meža nozīmi un kopšanu Latvijā, kā arī iepazina interaktīvo meža apsaimniekošanas ciklu un noskatījās video par AS „Latvijas valsts meži” darbību „Mežs cilvēkiem”. Skolēni uzzināja, kā skolā iegūtās zināšanas ir izmantojamas ikdienas dzīvē, apzinājās cilvēka ietekmi uz meža ekosistēmu, veica praktiskus un radošus uzdevumus, veidoja izpratni par mežu saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Mežā bērnus gaidīja spraigs un interesants darbs. Devāmies pa noteiktu maršrutu 2 km garumā, kas ilga 3 stundas, pārejot no vienas pieturas uz otru. Katrā pieturā vadītājs deva mums praktiskus vai radošus uzdevumus, kurus skolēni risināja individuāli vai grupās, iegūtos rezultātus pierakstīja speciālās darba burtnīcās, kuras katram skolēnam izdalīja maršruta sākumā.

Mežā skolēni apmeklēja 10 tematiskās pieturas.

1. Atklājam koksnes produktus: speciālisti kopā ar skolēniem pārrunāja, kur ikdienā lietojam koksni un vai koksnes produkti var aizstāt naftas produktus.
2. Skaitām kokus: skolēni iemācījās, kā aprēķināt koku skaitu hektārā un kā noteikt, vai mežs ir veiksmīgi atjaunots.
3. Kopjam jaunaudzes: skolēni uzzināja, cik ātri aug mežs, kāpēc mežs ir jākopj un kā to darīt.
4. Aizsargājam mežu: speciālists stāstīja un demonstrēja, kā nodrošināt dabas daudzveidību mežā un kā aizsargāt mežu no dažādiem postījumiem. Skolēni lieliski atpazina, kas ir izraisījis dažādus koka bojājumus, vai tas ir bijis dzīvnieks, dabas parādība vai kukainis.
5. Atpūšamies dabā: skolēni vēlreiz pārrunāja, kas ir dabai draudzīga atpūta un kādas vēl cilvēku darbības ietekmē meža ainavu.
6. Iepazīstam meža zinātni: skolēni uzzināja, kas ir selekcija un kā ātrāk izaudzēt augstvērtīgu mežu, praktiski mācījās, kā izvēlēties sēklas kokus, kā noteikt, cik skāba ir meža augsne. Pašiem vajadzēja veikt eksperimentus ar lakmusa papīriņiem, nosakot augsnes paraugu skābuma līmeni.
7. Mērām koku augstumu: skolēni noteica augstumu augošam kokam ar vienkāršiem paņēmieniem, izmantojot matemātiku.
8. Nosakām koku vecumu: skolēni noteica vecumu augošiem kokiem, atkārtoja, ko stāsta koku gadskārtas un kā pieņemt lēmumu par laiku ražas novākšanai.
9. Retinām mežu: skolēni pārrunāja, ko iegūstam no meža retināšanas un praktiski izvēlējās starp kokiem „vinnētājus un zaudētājus”.
10. Būvējam zaļi: pēdējā pieturā skolēni pašu spēkiem no koka dēļiem bez naglu palīdzības, visiem kopā sadarbojoties, uzbūvēja pašnesošo Leonardo da Vinči tiltu un devās tam pāri, lai pārliecinātos par tā izturību.

Pasākuma noslēgumā bija iespēja uzcept līdzi paņemtās desiņas vai saldu gardumu, un tad jau vajadzēja doties mājupceļā. Skolēni atzina, ka ekspedīcija bija interesanta un izglītojoša. Mācību stunda mežā bija fantastiska iespēja pilnveidot tās zināšanas, prasmes un iemaņas.

„Latvijas Valsts meži” bija sagādājuši arī dāvanu skolai – uzziņu bukletus, grāmatas, uzlīmes, ko izmantot mācību procesā turpmāk.

Paldies „Latvijas Valsts meži” pārstāvjiem par jauki pavadītu dienu mežā un dāvanām!

 Informāciju sagatavoja Krāslavas pamatskolas skolotāja Jeļena Japiņa

Fotogalerija


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde