piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Jānis Stepiņš: „Jābūt idejai un iedvesmai” (video)

Pievienots: 27.04.2018

Aprīļa vidū Krāslavas Varavīksnes vidusskolā notika LEGO Robotikai veltīts pasākums, kurā skolēni rādīja savus sasniegumus LEGO konstruktoru veidošanā un to programmēšanā. Jānis Stepiņš, robotikas pulciņa vadītājs, pastāstīja: „Klātesošo interese bija ļoti liela, it īpaši jaunāko klašu skolēnu vidū. Bērnus interesēja, vai ir viegli uztaisīt LEGO robotus un kā tos iespējams programmēt. Atbildes ir ļoti vienkāršas: jābūt idejai un iedvesmai ko uztaisīt, un tad sāksies tehniskās jaunrades process ar skolotāja palīdzību. Skolotājs J. Stepiņš atbildēja arī uz citiem jautājumiem par robotikas pulciņa darbību Varavīksnes vidusskolā.

- Kā radās ideja par šo pulciņu skolā?

- Robotika un tehniskās nozares mūsdienās attīstās neticami ātri. Attīstīt bērnos loģisko un tehnisko domāšanu palīdz loģiskās domāšanas spēles - puzles, Rubika kubs un arī LEGO rotaļlietas. LEGO robotikas pulciņš tapa, lai skolēni varētu šīs prasmes pilnveidot, konstruējot programmējamus LEGO robotus. Turpmāk skolēni varēs pilnveidot šīs zināšanas augstskolās un vēlāk varēs atrast arī labi apmaksātu, konkurētspējīgu darbu. Robotika un tehniskās nozares atvieglo mūsu ikdienas dzīvi, tāpēc pieredze un zināšanas šajā jomā skolēniem ir nepieciešamas jau pamatskolā, ko nodrošina pulciņa darbība. Skolēni sāka darboties pulciņā pagājušā mācību gada 2. semestrī. Visu semestri interesentiem bija iespēja izmēģināt savus spēkus LEGO konstruktoru veidošanā. Šajā mācību gadā pulciņš darbojas, pateicoties Eiropas Savienības projekta finansējumam. Aktivitātes ir paredzētas visiem skolēniem no 1. līdz 9. klasei.

- Kāds ir šī pulciņa darbības mērķis?

- Nodarbību mērķis ir attīstīt skolēnu tehnisko un loģisko domāšanu dzīvei nepieciešamo prasmju apguvē un sekmēt viņu radošo pašizpausmi.

- Kādas aktivitātes tiek īstenotas pulciņa ietvaros?

- Bērni mācās būvēt un programmēt funkcionējošus autonomus robotus, izmantojot motorus, sensorus, zobratus, riteņus, asis un citus tehniskos elementus, būvē robotus no 2D zīmējuma, uztaisot reālu 3D versiju telpiskās domāšanas attīstīšanai. Pulciņa dalībnieki programmē, testē un uzlabo pašu dizainētus un uzbūvētus robotus, līdz ar to apgūst inženierzinātņu pamatus. Skolēniem ir iespēja izmantot matemātikas zināšanas dabā, lai aprēķinātu attālumu, laiku un ātrumu, apgūt tehnisko valodu, attīstīt programmēšanas un algoritmisko domāšanu.

- Kas jums, pulciņa pedagogam, sagādā vislielāko gandarījumu šajās nodarbībās?

- Man patīk, kad skolēniem ir daudz ideju, to daudzveidīgums, tās rodas kādu noteiktu problēmu risināšanas laikā, un ļoti patīkami, ja šīs idejas arī izdodas realizēt. Cenšos ar skolēniem apspriest, kā labāk uztaisīt kādu LEGO konstruktoru, lai tas varētu veikt savas funkcijas, kā tas būtu jāprogrammē. Skolēni dažreiz mani patīkami pārsteidz ar savu nestandarta pieeju Lego robotu konstruēšanā un programmēšanā.

- Pastāstiet, lūdzu, par saviem nākotnes plāniem šajā darbības jomā!

- Kad pamata iemaņas darbam ar LEGO robotiem skolēniem jau būs iegūtas, mēģināsim pacelt latiņu mazliet augstāk un piedāvāt robotiem sarežģītākas programmas kādu noteiktu problēmu efektīvākai risināšanai.

- Vai pulciņa nodarbību laikā iegūtās prasmes palīdz skolēniem labāk mācīties?

- Manuprāt, skolēnu iegūtās zināšanas LEGO robotikas pulciņā noder arī citos priekšmetos (matemātikā, fizikā, informātikā u.c.).

Lai jums veicas! Paldies par atbildēm!

Intervēja Galina Mikulāne



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde