piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Jaunatne iepazīst sava sapņa profesiju

Pievienots: 16.02.2017

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta „Junior Achievement” karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darbavietu un 4 – 6 stundas vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.

Ēnu dienas mērķis ir attīstīt un pilnveidot individuālo karjeras vadību: plānošanas prasmes, apzināt savas intereses, darba prioritātes un darba perspektīvas.Ēnu dienai ir vairāki uzdevumi, tostarp, praktiski parādīt saistību starp izglītību un karjeru, lai rosinātu skolēnus ar daudz motivētāku attieksmi pievērsties mācībām, kā arī iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu atbilstoši sagatavoties darba tirgum.

Krāslavas novada pirmsskolas izglītības iestāde „Pīlādzītis” jau vairākus gadus atbalsta Ēnu dienas pasākumus, un šeit viss notiek pa īstam. Nekādas piepušķošanas, patiess darbs ar bērniem. Vārdu sakot, ēnotājām ir visas iespējas iepazīt un reāli izbaudīt gan profesijas brīnišķīgākos mirkļus, gan sūro ikdienu. Šogad Ēnu dienas aktivitātēs „Pīlādzītī” piedalījās septiņas meitenes no dažādām mūsu pilsētas skolām un viena jauniete no Dagdas vidusskolas.

Evija Medzjuta ir Krāslavas pamatskolas devītās klases skolniece, kura vēlējās uzzināt vairāk par izglītības logopēda darbu, pavadīt dienu kopā ar šo speciālistu.

Viktorija Tukiša no Krāslavas Valsts ģimnāzijas 9. klases apgalvo, ka viņai patīk darboties ar bērniem un Ēnu dienā vēlējās praksē iepazīt dažādu pieeju bērniem, lai izdarītu sev attiecīgus secinājumus nākotnei.

Liāna Larionova šobrīd mācās Krāslavas Valsts ģimnāzijas 8. klasē, ir aktīva, komunikabla meitene, kura brīvajā laikā nodarbojas ar rokdarbiem un apmeklē teātra pulciņu. Viņai ir jaunāka māsa, Liāna domā, ka viņa tālab spēj viegli atrast kontaktu ar bērniem. Ēnu dienā vēlējās kļūt par bērnudārza skolotājas ēnu, lai labāk spētu izprast darba specifiku un saprast, vai tas tiešām ir tas, ar ko vēlas nodarboties nākotnē.

Rita Šukele ir Dagdas vidusskolas 11. klases skolniece, kura pēc vidusskolas absolvēšanas plāno studēt Daugavpils Universitātē, lai apgūtu sava bērnības sapņa profesiju - pirmsskolas pedagogs. Pašlaik meklē iespējas paplašināt praktisko pieredzi saistībā ar nākotnes profesiju. Viņai jau ir bagāta līdzšinējā pieredze darbā ar pirmsskolas vecuma bērniem. Kopš 2010. gada ir brīvprātīgā darba veicēja Dagdas novada Jauniešu iniciatīvu centrā, kurā galvenie pienākumi ir palīdzēt organizēt bērniem un jauniešiem dažādus saturīgus pasākumus un izstrādāt pasākumu scenārijus. Savā vidusskolā ir vadījusi vairākus pasākumus pirmo klašu skolēniem. Veicot brīvprātīgo darbu, ir pārliecinājusies, ka darbs ar bērniem ir viņas sirdslieta. Pirms gada viņa ēnoja pirmsskolas pedagoga darbu Dagdas pilsētas РII „Saulīte”, šogad ļoti vēlējas ēnot РII „Pīlādzītis” pedagoga darbu, jo, iespējams, ka savu turpmāko profesionālo karjeru īstenos tieši Krāslavas pilsētā.

Elza Vagale no Krāslavas pamatskolas devītās klases arī iesaistījās Ēnu dienas aktivitātēs. Meitene vēlējās ēnot РII „Pīlādzītis” pedagogus, jo pašai patīk pavadīt laiku ar bērniem: ir pieskatījusi savus jaunākos radiniekus, labi saprotas ar maziem bērniem, spēj ātri atrast kopīgu valodu un izzinoši pavadīt laiku kopā ar tiem. Meitene atbildīgi pilda savus pienākumus, palīdzot bērniem.  

Aļona Pavlovska ir Krāslavas Valsts ģimnāzijas devītklasniece, kura izvēlējās ēnot skolotāju un motivācija līdzīga kā citām meitenēm - ļoti patīk bērni, patīk tos mācīt un pavadīt ar viņiem laiku.

Džesika Zdanovska mācās Varavīksnes vidusskolas piektajā klasē. Viņu ar „Pīlādzīti” saista jaunākā māsa, kura apmeklē šo izglītības iestādi. Džesikai ļoti patīk apmeklēt dažādus pasākumus bērnudārzā. Mājās bieži nodarbojas ar māsiņu – kopā lasa, māca viņu skaitīt, kopā zīmē un darina dažādas lietiņas. Džesikai to patīk darīt, un viņa sapņo nākotnē strādāt bērnudārzā ar bērniem. Tieši tāpēc meitene vēlējās kaut vienu dienu pavērot bērnudārza audzinātāju darbu, kā tad šeit viss īsti notiek. Turklāt viņa vēlējās apmeklēt tieši bilingvālo grupu.

Dominika Stivriņa no Krāslavas pamatskolas 4. klases, arī ļoti jauna ēnotāja, kura Ēnu dienā izvēlējās doties tieši uz PII „Pīlādzītis”, jo meitenei patīk darboties ar mazākiem bērniem. Arī pagājušajā gadā viņa apmeklēja bērnudārzu, un viņai te ļoti patika.

Pēcpusdienā, iepazīstoties ar ēnotāju aizpildītajam anketām, varēja izdarīt secinājumu, ka Ēnu dienas dalībnieki bija ļoti gandarīti par redzēto un dzirdēto. Piemēram, Liāna pieļauj iespēju izvēlēties iepazīto profesiju. Viņu pārsteidza tas, ka bērni vienubrīd sāka uzvesties ļoti emocionāli. Meitene uzskata, ka visi mācību priekšmeti, kādus šobrīd mācās skolā, būs nepieciešami šajā pirmskolas skolotājas profesijā, bet papildus vajadzētu apgūt bērnu psiholoģiju, ko skolā nemāca.

Rita uzskata, ka pirmsskolas skolotājai darbā ar bērniem nav garlaicīgu pienākumu. Arī viņa pieļauj iespēju izvēlēties sev šādu profesiju, jo ar bērniem labi saprotas un mīl. Meitene apzinās, ka šim darbam nepieciešama augstāka izglītība. Ēnu diena tikai nostiprināja viņas pārliecību mācīties par pedagogu, jo bērnu smiekli un prieks viņu acīs ir liels stimuls meitenei apgūt šo profesiju.

Juris Roga,
autora foto

 

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/enu-diena-pii-piladzitis.html



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde