ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Jaunie krāslavieši ar vienu soli nākotnē

Pievienots: 08.06.2018

„LMT Autosporta Akadēmijas” sacensību kalendārs šogad ir pasākumiem bagātāks: paralēli LMT Skolu kartinga kausa izcīņas sacensībām norit arī LMT Elektrokartingu čempionāts (EKČ). Pateicoties „Latvijas Mobilā Telefona” ieinteresētībai atbalstīt inovācijas, sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu „Blue Shock Race” ir radīti elektriskās piedziņas kartingi, kuri atsevišķā klasē startē Latvijas kartinga čempionātā. Šis ir unikāls projekts ne vien Latvijā un Eiropā, bet arī visas pasaules mērogā.  

Latvijas EKČ savu dalību apstiprinājušas desmit komandas, tostarp viena komanda ir no PIKC Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas teritoriālās struktūrvienības, kurā tagad ir divi piloti: elektrokartingu pilotē 2. kursa audzēknis Ilmārs Jurāns, savukārt LMT Skolu kartinga kausa izcīņā iekšdedzes dzinēja kartingu pilotē 1. kursa audzēknis Ainārs Žurņa. Abi jaunieši apgūst auto virsbūves remontatslēdznieka profesiju. Komandā plecu pie pleca strādā galvenais mehāniķis Elvis Daugerts, atbildīgais par loģistiku Sandris Lavniks, atbildīgais par marketingu un reklāmu sociālajos tīklos Aleksandrs Kovaļovs.  

Komandas vadītājs un mācību iestādes pedagogs Jānis Kuklis pastāstīja: „Šogad startējam divās kartingu klasēs, tāpēc komandā nācās veikt rotāciju un sameklēt divus jaunus pilotus. Ceru, ka viņi ir gana perspektīvi, lai pacīnītos par godalgotām vietām. Tiesa pirmās sacensības LMT Skolu kartinga kausa Aināram gāja secen, jo kartinga sagatavošanas laikā gadījās kļūme ar bremžu diskiem un suportu. Bet puisis ir aktīvs, brauca līdzi uz elektrokartingu sacensībām, mācās. Remontam nepieciešamās detaļas ir sagādātas, steidzam savest kartingu braukšanas kārtībā, jo drīz kārtējās sacensības.

Tā kā šogad mums ir divi kartingi, komandai klājas ļoti grūti. Pagājušajā sezonā jau bijām daudz ko izpētījuši kartingā ar iekšdedzes motoru, radās labas iestrādes nākotnei. Tagad ir nācis klāt kaut kas jauns un pavisam svešs – komandai jācīnās par abiem, lai brauc uz priekšu. Mūsu elektrokartings praktiski uzbūvēts uz vecā kartinga rāmja, jauna ir tikai jaudas daļa – motors, akumulators, vadības bloks, vadi utt., ko sagādāja uzņēmums „Blue Shock Race”. Atvedām rāmi uz Rīgu, minūšu laikā viss bija jāsaliek kopā.

Savukārt iekšdedzes dzinējam kartingam nācās iegādāties jaunu rāmi un modificēt. Tāpēc ar to ne viss iet raiti. Bet mums palīdz autosporta entuziasts, krāslavietis Anatolijs, un viss būs kārtībā.”

Elektroautomašīnas pamazām kļuvušas ne tikai autobūves industrijas, bet arī autosporta nākotne. Tagad vairāk par to, kā mūsējiem klājies Latvijas elektrokartingu čempionātā, kurā ir paredzēti seši posmi. 1. maijā Kandavā notika pasaulē pirmā Elektrokartingu čempionāta atklāšana. Krāslavietis Ilmārs Jurāns Kandavā izcīnīja sesto vietu. 26. maijā Madonā, priekšfinālā viņš izrāvās uz trešo vietu, nobrauca astoņus apļus un atkrita uz sesto vietu, jo sāka sēsties akumulators. Agresīvāka braukšana patērē vairāk enerģijas, motors izdala siltumu, uzkarst, zaudē jaudu, un kartings sāk braukt lēnāk. Komandas mēģinājumi improvizēt ar dzesēšanu sacensību laikā nenesa gaidītos augļus.

Komandas vadītājs Jānis Kuklis pastāstīja, ka perspektīvā tiks veikti atļautie uzlabojumi kartingam. Ir jāizdomā laba dzesēšanas sistēma, piemēram, citu skolu komandas pielieto vējtverus, ar ko novirza gaisa plūsmu uz motoru. Mūsējie pasūtījuši dzinējā iebūvējamu dzesēšanas ventilatoru. Nedrīkst pielietot šķidro dzesēšanu vai, kā saka, „aiziet kosmosā”, jo tas būs cits līmenis. Nākotnē tiek plānota vēl viena klase jaudīgākiem elektrokartingiem, kur būs attīstītāka dzesēšana.

Elektrokartinga motors darbojas bez trokšņa, kā arī tam nepieciešama kontaktrozete bateriju uzlādei. Līdz ar to jāpiedomā, kurā vietā apstāties trasē, jo elektrība nav pieejama jebkur. Ar vienu uzlādi var veikt vienu braucienu, piemēram, kvalifikācijas brauciens ilgst 10 minūtes, pēc tam baterijas ir jāuzlādē, arī pēc katra treniņbrauciena, priekšfināla un fināla. Kartings ir aizraujoša lieta, bet tas nav no lētākajiem sporta veidiem, turklāt paņem daudz laika un enerģijas.

Pilots Ilmārs Jurāns: „Man ir 10 gadu pieredze autokrosā, bet ar elektrokartingu gūstu jaunu un ļoti interesantu pieredzi – cits svars, cits ātrums, citas izjūtas. Trasē vidējais ātrums man bija 60-70 km/h, ātrākajos posmos sasniedzu, domājams, kādus 85 km/h.

Pilotēt kartingu man nozīmē iegūt noderīgas zināšanas mehānikā un uzbūvē, ko topošie auto virsbūves remontatslēdznieki skolā padziļināti nemāca, bet dzīvē var noderēt. Tāpat kartinga pilotēšanas sajūtas citur nekur neiegūsi, pats sev es nevarētu atļauties nopirkt šādu kartingu. Pirmās divas sacensības deva pirmo pieredzi, man patiesi bija ļoti grūta pirmā treniņdiena. Mēs pilnveidosimies un ceram uz augstākiem panākumiem, nekā šobrīd ir.”

Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) kartinga komisija piešķīrusi, bet LAF Prezidijs ir apstiprinājis Latvijas čempionāta statusu jaunizveidotajai „TK Elektro” klasei. 9. jūnijā Smiltenē notiks kārtējais posms, kurā krāslavieši cer pacīnīties par augstākām vietām.

Juris Roga,
autora foto

 



Jauna aptauja

Oktobris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde