piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Jauniešu svaigais redzējums

Pievienots: 22.05.2019

PIKC Rīgas Valsts tehnikuma (RVT) Krāslavas teritoriālās struktūrvienības jaunajās telpās audzēkņi pagājušo piektdien demonstrēja Karjeras nedēļā paveikto gan savējiem pedagogiem, gan PICK Rīgas Valsts tehnikuma karjeras konsultantēm - Solveigai Keisterei un Sindijai Dziedātājai.

Karjeras nedēļa noritēja Eiropas Savienības fondu darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība„ 8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa „Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros. Programmu vadīja Žanna Drozdovska, PICK RVT Krāslavas filiāles karjeras konsultante.

Atklājot pasākumu, Krāslavas teritoriālās struktūrvienības vadītājs Aivars Andžāns vispirms aicināja struktūrvienības audzēknes defilēt pašu šūtajos tērpos. Priekšnesums tika pozitīvi novērtēts ar skaļiem aplausiem. Turpinājumā A. Andžāns sacīja, ka 1. un 2. kursa jaunieši karjeras nedēļā apmeklēja vairākus efektīvi strādājošus uzņēmumus novadā un kaimiņos, tikās ar uzņēmējiem, kas tepat, bijušajā rajonā, vada savu biznesu, organizē darbavietas, veiksmīgi strādā, nebraucot projām, un pierāda, ka arī šeit var strādāt, veidot ģimenes un veiksmīgi attīstīties. Saviem iespaidiem dalījās paši jaunieši, komentējot attēlus, kas tika rādīti uz lielā ekrāna. Spriežot pēc fotogrāfijām un stāstītā, jaunieši ieguva pozitīvas emocijas un daudz noderīgas informācijas. Izrādās, vietējās firmas iet kopsolī ar laiku, vēro, kas notiek pasaulē, un iegādājas mūsdienīgas iekārtas un tehnoloģijas.

Ja nedēļas sākumā bija tikšanās ar uzņēmējiem, tad jau ceturtdien jaunieši saņēma uzdevumu padomāt par savu pilsētu, ko šeit var un ko viņi vēlas izdarīt, kādas idejas realizējamas. Jaunieši tās izdomāja paši, bez pedagogu līdzdalības. Varbūt dažas ir pavisam trakas fantāzijas, bet varbūt par tām var padomāt pragmatiski.

Dažas meitenes uz savas ādas izjuta, kā strādā profesionālas modeles, lai iegūtu dažas fotogrāfijas žurnāla vākam. Viņas darbojās divas dienas no rīta līdz vakaram. Pēc tam viņām radās ideja par art-objektu izvietošanu pilsētā, kur pilsētas iedzīvotāji un viesi varētu nobildēties. Jaunietes piedāvā dažādās pilsētas vietās uzstādīt tērpus no metāla un koka, kurus var izveidot tehnikuma audzēkņi, kas studē attiecīgas profesijas. Aktuāla ir vietas izvēle – jaunietes to redz pilsētas centrā, pieaugušiem ir plašāks redzējums - apdzīvot kādu ne tik apdzīvotu vietu, vārdu sakot, izklīdinot pilsētas vidē.

Cits jauniešu piedāvājums sasaucas ar praksi oktobrī: meitenes gatavas sašūt kleitas ar noteiktiem parametriem, izmainīt ģērbšanās stilu, parūpēties par meikapu un frizūru, izveidot personīgo „portfolio”. Viņas pat veikušas eksperimentu, lai saprastu, izmainījās pašas vai ne? Zālē sēdošie apstiprināja - jā.  

Puišiem tuvāki ir automobiļi un motocikli. Karjeras nedēļas redzētā iespaidā viņi izdomāja, ka nākotnes sapnis varētu būt auto vizuālais salons. Visvienkāršākais piedāvājums – krāsošana, izmantojot aizraujošo „akvaprint” metodi - dekoratīva aizsargpārklājuma uzklāšanas tehnoloģija uz dažādām virsmām. Salonā piedāvātu arī auto vizuālo elementu nomaiņu, kas neprasa lielus ieguldījumus, un to var viegli pieskaņot klienta vēlmēm. Puiši vēlas piedāvāt arī stiklu tonēšanu, kas piešķirtu automašīnai savu stilu un karstā laikā padarītu salonu vēsāku. Visbeidzot rozīnīte – aerogrāfija, kas jebkuru automašīnu, traktoru, motociklu var pārvērst mākslas darbā.

Komentējot jauniešu ieceri, A. Andžāns sacīja, ka mūsu novadā ir lauksaimnieki, kas gatavi piedāvāt savu traktortehniku šādam mērķim. Smagās traktorpiekabes patiesībā ir milzīgas sienas, kur var izpausties. Auto-spa saloniem ir nākotne, pie tā jāstrādā.

Bet vispārgalvīgākā jauniešu ideja ir Daugavā uz salas uzbūvēt koka kuģi. Idejas realizācijai būtu nepieciešams izbūvēt zemūdens betona konstrukcijas un tiltiņu, pa kuru nokļūt līdz jaunajam aktīvas atpūtas objektam. Ideja skaista, bet atduras pret tehniskā risinājuma jautājumiem, un maz ticams, ka attiecīgie dienesti dos atļauju kaut ko būvēt salā, kur mīt putnu kolonijas.

Juris Roga,
autora foto

Prezentācijas: AV2; K12; TS2





Jauna aptauja

Jūlijs - 2019
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 
ceturtdiena, 11.07.2019
pirmdiena, 15.07.2019

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde