otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Jauns gads, jaunas ieceres

Pievienots: 05.01.2018

Sākoties jaunam gadam, tiek sākts jauns darba cēliens - atskatoties uz jau padarīto, turpinot iesāktos darbus un plānojot jaunus. 2017. gadā Krāslavā tika sagaidīti lieli un sen gaidīti objekti – jaunais peldbaseins pie ģimnāzijas, kā arī jaunā sporta zāle pie pamatskolas.

Novada teritorijā turpinājās Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Pamatpakalpojumu programmas projektu ieviešana pašvaldības grants ceļu pārbūvei. 2017. gadā veikta ceļa „Kalvīši - L.Gengeri - Mazie Suveizdi - Izvalta” pārbūve Izvaltas pagastā, ceļa „Kalte - Krasnoļenka” posma pārbūve Krāslavas pagastā, ceļa „Kombuļi - L.Zīmaiši” pārbūve Kombuļu pagastā, uzsākta stratēģiskā ceļa „Stacija Krāslava – Vilmaņi” posma pārbūve Ūdrīšu pagastā. 2018.- 2019. g. turpināsies darbs pie citu pašvaldības grants ceļu projektēšanas un pārbūves Aulejas, Indras, Kalniešu, Ūdrīšu, Kaplavas, Piedrujas, Skaistas un Robežnieku pagastā. Vairākas ielas un ceļi tiek atjaunoti ar pašvaldības budžeta līdzekļiem, tostarp – 2018. gadā viens no lielākajiem plānotajiem objektiem ir tilts Raiņa ielā.

Runājot par novada ceļu tīkla attīstību kopumā, nenoliedzami, lielākais prieks ir bijis aulejiešiem, kur ir uzklāts pretputekļu segums valsts ceļa posmā no Sauleskalna līdz Aulejai, kā arī izvaltiešiem, kur arī jau uzsākti valsts ceļa posma „Krāslava – Izvalta” pamatnes sagatavošanas darbi. Cerams, ka nākamais pagasta centrs, līdz kuram varēs aizbraukt bez dubļiem un putekļiem, būs Indra.

 2017. gadā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta „Ceļu un citas nepieciešamās infrastruktūras nodrošināšana darbavietu radīšanai un privāto investīciju piesaistei Krāslavas novadā” ietvaros veikta divu Lielās ielas posmu pārbūve Krāslavā – no Vienības ielas līdz Aronsona ielai un no Spīdolas ielas līdz rūpnieciskas zonas apbūvei. Tuvākie plāni ERAF projektiem degradētu (uzņēmējdarbībai neizmantotu) teritoriju sakārtošanai Krāslavā ir saistīti ar Indras ielas ražošanas zonas un ēkas Tirgus ielā 19 attīstību. Sadarbībā ar Dagdas novadu tiks sagatavots projekts „Krāslavas un Dagdas novadu ceļu tīkla rekonstrukcija uzņēmējdarbības veicināšanai degradētajās teritorijās”, kura ietvaros plānota ceļu „Stacija Krāslava-Vilmani” un „Augstkalne - Saksoni” asfaltēšana Ūdrīšu pagastā, Izvaltas ielas posma pārbūve Krāslavā. Tāpat ir iecere sakārtot nelielu ceļa posmu Robežnieku pagastā, kur ir izrādīta interese no uzņēmēju puses ar apliecinājumu radīt jaunas darbavietas un ieguldīt finansējumu attīstībā, jo konkrēto programmu nosacījumi ir ļoti stingri - projektus var īstenot tikai proporcionāli uzņēmumos radīto darba vietu skaitam un to ieguldītajiem līdzekļiem.

 Turpinās nopietns sagatavošanās darbs saistībā ar Piedrujas pagasta Paterniekos plānoto Loģistikas centru, kuram paralēli iesniegts arī stratēģisks pārrobežu projekts robežšķērsošanas infrastruktūras attīstībai – stāvlaukuma izbūvei.

 Vairāki projekti ierasti ir saistīti ar Krāslavas pils kompleksu un tā attīstību – 2017. gadā pabeigti dārznieka mājas ēkas konservācijas darbi, renovēti centrālie vārti, apstiprināti divi apjomīgi projekti Amatu mājas (staļļu) pārbūvei un viens no tiem - ERAF projekts „Rīteiropas vērtības” - jau ir uzsākts. Ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu izstrādāta Krāslavas pils parka izpēte, lai varētu turpināt darbu, izstrādājot pils parka 2.kārtas būvprojektu. Jau Latvijas simtgades gadā ir plānota koku un krūmu stādīšana parka terasēs un lejas laucē, cerams, varēsim to darīt visi kopā! Parkā ir aktualizēts projekts stadiona pārbūvei, un jau 2018. gadā plānota tā rekonstrukcija, turpinot aktīvās atpūtas zonas izveidi parkā. Projekti par bērnu rotaļu laukumu, veloparku un trenažieriem senioriem pie sociālā dienesta diemžēl nav atbalstīti; būs jādomā citas iespējas finansējuma piesaistei.

Krāslavas novada pašvaldība ir iestājusies veselīgo pašvaldību tīklā un ir uzsākusi vērienīga slimību profilakses un veselības veicināšanas projekta īstenošanu ar Eiropas Sociālā fonda finansējumu. Vasarā pilsētas svētku ietvaros organizēti pirmie novada Veselības svētki, notikušas pirmās nometnes, veselības dienas, pasākumi senioriem, jaunajiem un topošajiem vecākiem, tiek plānotas vēl daudzas aktivitātes, piemēram, vingrošana ūdenī, peldēt apmācība, jogas, nūjošanas, tenisa nodarbības, sirds un onkoloģiskās veselības profilakses dienas. Iesaistieties un – esiet veseli!

 2017. gadā uzsākta ELFLA „Leader” programmas projekta īstenošana Indrā ar mērķi Latvijas simtgades gadā izveidot jaunu objektu pierobežā ar ļoti īpašu ekspozīciju - Laimes muzeju. Tā atklāšana plānota šī gada augustā.

 2017. gadā ir apstiprināti seši pārrobežu projekti, kuru īstenošana ir jau uzsākta vai tiks uzsākta 2018. gadā (vēl seši – diemžēl noraidīti). Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekts ar īso nosaukumu „Mobility” ir vērsts uz sadarbību starp Latvijas un Lietuvas profesionālās izglītības iestādēm. Projektā ir iesaistīti Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas teritoriālās struktūrvienības audzēkņi un pasniedzēji, kas, piedaloties kvalifikācijas celšanas pasākumu ciklā pasniedzējiem un teorētiskās un radošās darbnīcās studentiem, uzlabos savas prasmes un iemaņas. Mācību procesa pilnveidošanai projekta ietvaros ir iegādāts auto krāsošanas, auto remonta un apģērbu šūšanas aprīkojums, kā arī multimediju iekārtas. Eiroreģiona „Ezeru zeme” projekts „Synergy for security” apvieno tiesībsargājošās iestādes – policiju, robežsardzi un pašvaldības, tai skaitā Krāslavas novadu, lai kopīgiem spēkiem apkarotu nelegālo imigrāciju un kontrabandu pierobežas teritorijās, uzlabotu sabiedrisko kārtību un satiksmes drošību Latvijas un Lietuvas austrumu pierobežas teritorijās. Projektu ietvaros Krāslavas pilsētā tiks pilnveidota videonovērošanas sistēma sabiedriskās kārtības nodrošināšanai. Vēl vienā Eiroreģiona „Ezeru zeme” projektā - „Trans – Form” - plānota bijušo Krāslavas attīrīšanas iekārtu degradētās teritorijas sakārtošana. Latgales plānošanas reģiona projektā jauniešu sociālajai integrācijai, balstoties uz sporta aktivitātēm, ir plānota skeitparka izveide Krāslavā, Artilērijas ielā. Apstiprināti divi Krāslavas novada domes kā vadošā partnera izstrādāti projekti Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmā. Vienā no apstiprinātajiem projektiem tiks uzlaboti sociālie pakalpojumi Krāslavas un Polockas pašvaldībās, organizējot kopējus pasākumus ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām, un sociālajā sfērā iesaistītajiem pašvaldību un nevalstisko organizāciju speciālistiem, kā arī izveidojot multisensoros centrus un iegādājoties aprīkojumu dažādām mērķgrupu radošajām nodarbībām, savukārt otrā notiks daudzas izglītojošas, pieredzes apmaiņas un mārketinga aktivitātes Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas amatniekiem un kulinārā mantojuma uzņēmējiem, tiks izveidotas četras amatnieku darbnīcas Krāslavas pils staļļos.

 Krāslavas jaunieši ar pašvaldības atbalstu var īstenot savas ieceres vairākos veidos. 2017. gadā tradicionālajos pašvaldības konkursos īstenotas 17 nelielas jauniešu iniciatīvas visā Krāslavas novadā, savukārt pašvaldības jauniešu biznesa ideju konkursā komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai atbalstu saņēmuši 6 jaunieši. Lai attīstītu jauniešu prasmes un veicinātu viņu iesaisti izglītībā vai nodarbinātībā, pasākumos Jauniešu garantijas ietvaros un nevalstisko organizāciju darbībā – Krāslavas novada dome sadarbībā ar Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru pagājušgad uzsākusi arī Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansētā projekta „PROTI un DARI!” īstenošanu. Kopš 2017. gada marta Krāslavas novadā projekta aktivitātēs ir iesaistījušies vienpadsmit mērķa grupas jaunieši. Ja esi jaunietis vecumā no 15 līdz 29 gadiem, pašlaik nemācies, nestrādā algotu darbu un neesi reģistrēts kā bezdarbnieks – šī programma ir domāta tev!

 Pašvaldības Izglītības pārvalde sagatavojusi vērienīgu ERAF projektu vispārējās izglītības kvalitātes uzlabošanai novadā, kā arī īsteno vairākus ESF projektus - kompetenču pieejas balstītai vispārējās izglītības satura attīstībai, izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai, NVA nereģistrēto NEET jauniešu prasmju attīstībai un to iesaistei izglītībā, NVA īstenotajos pasākumos Jauniešu garantijas ietvaros un nevalstisko organizāciju vai jauniešu centru darbībai, izglītojamo priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu samazināšanai, karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās izglītības iestādēs.

 Latgales uzņēmēju atbalstam 2017. gadā sāka darboties Latgales speciālā ekonomiskā zona (LSEZ), kas ļauj saņemt noteiktas nodokļu atlaides, un ir īpašs prieks, ka divi no sešiem pirmajiem uzņēmumiem Latgalē, kam ir piešķirts LSEZ komersanta statuss, ir Krāslavas novada uzņēmēji - SIA „Varpa” un SIA „IV Plus”. Vairāki Krāslavas uzņēmēji aktīvi izmanto arī jaunā LIAA Biznesa inkubatora iespējas, kā arī īstenojuši „Leader” programmas projektus. Šobrīd izsludināts „Leader” projektu konkurss uzņēmējdarbībai (projektu iesniegšana līdz šī gada 8. februārim, tuvākais seminārs Krāslavā - 11. janvārī), kur uzņēmēji, jo īpaši - mājražotāji, var saņemt atbalstu savu biznesa ideju attīstībai un darbinieku apmācībām.

 2018. gadā Krāslavas novadā iecerēts īstenot vairākas jaunas ieceres uzņēmējdarbības atbalstam. Gada sākumā plānots izsludināt ne tikai tradicionālo biznesa ideju konkursu jauniešiem, bet arī atsevišķu biznesa ideju konkursu komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai Krāslavas novadā, bez vecuma ierobežojuma. Bez jau ierastā uzņēmēju godināšanas pasākuma pašvaldība vēlas uzņēmējiem piedāvāt arī jaunu aktivitāti - sporta spēles ar mērķi veicināt novada uzņēmumu komandu saliedētību.

 Tradicionālajā projektu konkursā „Iedzīvotāji veido savu vidi” 2017. gadā atbalstīta 21 iedzīvotāju grupu ideja. Jāpiezīmē, ka šogad apritēs jau 10 gadi, kopš pašvaldība ir iesaistījusies šī mazo projektu konkursa organizēšanā. Papildus tiek izskatīta iespēja organizēt projektu konkursu arī Krāslavas vēsturiskā centra ēku sakārtošanai.

 No mazākām iniciatīvām – ar Latviešu fonda līdzdalību izdots buklets „Tās ir atmiņas, kas sāpēs mūžam” - Krāslavas novada represēto stāsti. Turpinot iesākto darbu zivju resursu pavairošanas un aizsardzības jomā, ar Zivju fonda līdzfinansējumu Krāslavas novada Drīdža ezerā ir veikta zušu mazuļu ielaišana, iegādāta laiva un motors. Atkārtoti plānots iesniegt projektu „Dabas parka „Daugavas loki” Adamovas dabas takas daudzveidības saglabāšana un aizsardzība, īstenojot teritorijas apsaimniekošanas pasākumus”.

 Mīļš paldies visiem Krāslavas novada lielo un mazo ideju iniciatoriem, rakstītājiem, bīdītājiem, virzītājiem, atbalstītājiem un līdzfinansētājiem par ieguldīto darbu!

 Visiem Krāslavas novada iedzīvotājiem Jaunajā gadā novēlu jaunas iespējas, veiksmi, mīlestību, veselību, pozitīvāku skatu nākotnē un gandarījuma sajūtu – par darbu, par savām ģimenēm un mīļajiem, par savu un sava novada izaugsmi! Lai Jaunais gads, kurā svinēsim mūsu valsts simtgadi, mums visiem ir īpašs, atmiņā paliekošs, ar kopīgi paveiktiem darbiem un sasniegumiem! Laimīgu Jauno gadu!

 Attīstības nodaļas komandas vārdā -
Ināra Dzalbe,
Attīstības nodaļas vadītāja,
autores foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde