ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Kā gadu iesāksi - tā arī pabeigsi…

Pievienots: 25.01.2018

Atskats uz mācību gada 1.semestra sadarbību ar veco ļaužu pansionātu „Priedes”

Jaunā gada sākumā ir jābūt ar pozitīvām domām un patīkamām atmiņām par aizgājušo gadu. Mēdz teikt, ka, sagādājot citiem prieku un pozitīvas emocijas, arī pats kļūsti labāks un gaišāks. Labestības nekad nevar būt par daudz. Jau vairākus gadus pēc kārtas projekta „Tikai kopā sapņi kļūst krāsaini” ietvaros Krāslavas pamatskola cieši sadarbojas ar Krāslavas novada veco ļaužu pansionātu „Priede”. Vecajiem ļaudīm vislielākā vērtība ir nedalīta uzmanība, iespēja parunāties, būt sadzirdētam, uzklausītam. Tāda ir dzīves īstenība, tāds nu ir dzīves ritums, kurā katrs mēs esam.

Pagājušā gada oktobrī Krāslavas pamatskolas bērnu kluba „Spicais” dalībnieki devās pie vecajiem ļaudīm uz nopietnām sacensībām - dambretes turnīru. Spēle tik ļoti aizrāva gan bērnus, gan vecos ļaudis, ka sākumā lolotā abām pusēm padošanās stratēģija par labu sāncenšiem ātri vien aizmirsās. Tika pārdomāti gājieni, skanēja iedrošinājuma vārdi, pamācības, arī draudzīgas uzvaras gaviles. Protams, ka galarezultātā visi saņēma godam nopelnītos diplomus, jo uzvarēja draudzība.

Pirms pāris gadiem mēs organizējām pansionātā fotosesiju, un šie fotoattēli vēl joprojām rotā pansionāta foajē sienu. Kopā ar pansionāta vadītāju Lieni Viguli mēs nonācām pie secinājuma, ka fotosiena ir jāatjauno un jāorganizē nu jau kārtējā fotosesija. Jāsaka liels paldies brīnišķīgai fotogrāfei Ingai Pudnikai, kura tāpat kā pirmajā reizē neatteica kopā ar mums doties uz pansionātu 6. decembra priekšpusdienā. Paldies atraktīvajām Krāslavas pamatskolas skolotājām Intai Beikulei un Jeļenai Japiņai, kuras iejutās pasaku tēlu lomās un fotosesijas laikā gan iepriecināja, gan paguva aprunāties ar vecajiem ļaudīm. Pansionāta iemītnieki mūs jau gaidīja, jo bija uzposušies, laipni smaidīja. No viņiem staroja labestība, sirsnība, pāri tam visam vijā dzīves pieredze, gudrība, dažbrīd arī dzīvē pieredzētais rūgtums.  Tas bija jauns piedzīvojums visiem.  Pavisam drīz - februāra vidū - jaunās fotogrāfijas, skaisti noformētas, dosies uz pansionātu.

Taču jaunā gada sveicienu uz pansionātu mēs nesām tikai 12. janvārī. Kāpēc? Lai svētku prieks būtu ilgāks! Pateicoties Latvijas LSK Krāslavas, Dagdas un Aglonas novadu komitejas un Norvēģijas „Trondelage Rode Kors” atbalstam, vecajiem ļaudīm tika sarūpētas saldās dāvanas. Šoreiz mēs nolēmām mazliet pakavēt vecos ļaudis bērnības atmiņās, tāpēc jau decembrī Krāslavas pamatskolas bērnu kluba „Spicais” dalībnieki gatavoja zaķīšu un sniegpārsliņu maskas, ko dāvināt vecajiem ļaudīm. Salatētis šajā gadā pārsteidza visus, jo pansionātā ieradās nevis ar Sniegbaltīti, bet ar lustīgu čigānu ģimeni, kuri aizrāva vecos ļaudis skanīgās dziesmās ģitāras un vijoles pavadījumā, ar dažiem arī uzdejoja jautrā dejas solī, atcerējās jaunības dziesmas. Ar katru pansionāta iemītnieku Salatētis un čigāni atrada vārdus, ko parunāt, kā uzmundrināt, kā iepriecināt. Kāds kopā smējās, dziedāja, dejoja, cits vēlējās apskauties ar Salatēti un čigānmeitenēm, pasēdēt un kopā parunāties, vēl kāds aizkustinājumā apraudājās. Lai veselība un ilgs mūžs jums visiem!

Paldies par sadarbību Ērikam Daņiļevičam, Jeļenai Japiņai, Astrīdai Daņiļevičai, Santai Bubinai, Alīnai Valterei. Lūk, ko par šiem svētkiem saka jaunākā dalībniece, Krāslavas pamatskolas 8. b klases skolniece Alīna Valtere: „Kā jau katru reizi, braucot uz pansionātu, man ir daudz jauku emociju, un katrreiz tās ir jaunas. Kad mēs ar dziesmu gājām pie senioriem istabiņās, man ļoti pukstēja sirds, jo nezināju, kā pret to izturēsies vecie ļaudis. Kad sapratu, ka viņiem tas patīk, tad droši nācu un viņus samīļoju no visas sirds. Kaut šādu dienu būtu vairāk, jo - kad mēs esam priecīgi, tad arī mūsu sirsniņas ir gaišākas! Pēc pansionāta apmeklējuma es ikreiz jūtu, ka arī mana sirds kļūst gaišāka, to novēlu arī citiem. Lai vecajiem ļaudīm stipra veselība un daudz pozitīvu emociju!”

Īpašs paldies Aleksejam Gončorovam par sadarbību un skaistajām fotogrāfijām!

Tā jau ir - kā gadu iesāksi, tā arī pabeigsi! Lai labiem darbiem un radošām idejām bagāts jaunais gads!

Sirdsskaidru un radošām idejām bagātu Jauno gadu!

Velta Daņiļeviča, Krāslavas pamatskolas psiholoģe



Jauna aptauja

Janvāris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde