ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Kā organizēta daudzdzīvokļu namu apkure šajā sezonā Krāslavā?

Pievienots: 10.10.2022

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas ir aprīkotas ar siltummezgliem, kas sniedz plašas iespējas siltumapgādes režīma regulēšanai atsevišķā dzīvojamā mājā – piemēram, var ieprogrammēt temperatūras samazināšanu noteiktās diennakts stundās, apkures intensitāti atkarībā no ārēja gaisa temperatūras, apkures ieslēgšanu un atslēgšanu, vadoties pēc laika apstākļiem. Katrai mājai šie uzstādījumi var būt individuāli, un tos var mainīt atbilstoši dzīvokļu īpašnieku vēlmēm.

Lēmuma pieņemšanai par mājas siltumapgādes režīmu ir nepieciešams savākt 50%+1 dzīvokļu īpašnieku balsis, bet, lai operatīvi varētu veikt izmaiņas, ieteicams ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu ievēlēt vienu personu no dzīvokļu īpašnieku puses komunikācijai ar uzņēmuma speciālistiem siltumapgādes režīma regulēšanas jautājumā. Pēc tāda pilnvarotā pārstāvja lūguma var mainīt siltummezgla uzstādījumus un mēģināt sasniegt optimālo risinājumu konkrētās dzīvojamās mājas apkures nodrošināšanā.

Nesaņemot dzīvokļu īpašnieku lēmumu, uzņēmums veic apkures pieslēgšanu, vadoties pēc laika apstākļiem – apkure tiek pieslēgta, vidējai gaisa temperatūrai par pēdējām trīs diennaktīm nepārsniedzot +8°C, un turpmāk dzīvojamo māju individuālie siltummezgli nodrošina apkures intensitāti, izejot no āra gaisa temperatūras – jo siltāk ir ārā, jo zemākās temperatūras siltumnesējs tiek nodrošināts, un pie noteiktās ieprogrammētas āra gaisa temperatūras mājas apkure tiek pārtraukta. Līdz ar to jautājumā aprakstītā situācija var izveidoties, kad ārā ir silts un radiatori dzīvokļos silda minimāli vai vispār kādu laika posmu ir atslēgti. Šādi uzstādījumi palīdz taupīt siltumenerģiju, īpaši rudenī un pavasarī, kad laika apstākļi ir mainīgi.

Attiecībā par apkures nodrošināšanu ziemas periodā ir veiktas izmaiņas siltummezglu uzstādījumos atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem. Ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 907 „Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu” ir noteikts, ka no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim dzīvojamās mājas pārvaldītājs nodrošina atbilstošus apkures sistēmas iestatījumus, lai apkures sezonas laikā ikvienā dzīvojamās mājas dzīvojamo telpu grupā gaisa temperatūra nepārsniedz +19 °C, ja dzīvojamās mājas kopīpašnieki nav lēmuši citādi. Bet vienlaikus ir noteikts, ka, ja izpildot minētās prasības, kādā no dzīvojamās mājas dzīvojamo telpu grupām gaisa temperatūra ir zemāka par +18 °C, dzīvojamās mājas pārvaldītājs nepiemēro prasību nodrošināt, lai gaisa temperatūra nepārsniedz +19 °C, ja vien dzīvojamās mājas kopīpašnieki nav lēmuši citādi.

Dzīvojamo māju siltumapgādes sistēmu īpatnības neļauj nodrošināt vienādu temperatūru visos dzīvokļos, un pat viena dzīvokļa visās istabās, jo daļa no radiatoriem var būt pieslēgta turpgaitai, bet daļa – atpakaļgaitai, kur siltumnesēja temperatūra ir zemāka. Iepriekšējās apkures sezonās siltummezglu uzstādījumi tika regulēti, lai iespējami nodrošinātu komforta temperatūru visos māju dzīvokļos, jo nebija augstākminēto ierobežojumu.  

Šajā apkures sezonā komforta uzstādījumi atbilstoši Ministru kabineta lēmumam ir samazināti visās SIA „Krāslavas nami” apsaimniekošanā esošajās mājās, līdz ar to apkures sezonas laikā temperatūra būs zemāka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Vienlaikus Ministru kabineta noteikumos ir saglabāta iespēja, ka dzīvojamās mājas kopīpašnieki vai dzīvokļu īpašumu mājas dzīvokļu īpašnieki var lemt par augstāku telpu gaisa temperatūras nodrošināšanu dzīvojamajā mājā, ja to uzskata par nepieciešamu dzīvojamās mājas ekspluatācijai vai iedzīvotāju veselības un pašsajūtas nodrošināšanai.

Dzīvokļu īpašnieki, pieņemot kopīgu lēmumu (ar 50%+1 balss), var noteikt atšķirīgo temperatūras režīmu savā dzīvojamā mājā, un, ja tiks saņemts šāds lēmums, mājas pārvaldnieks veiks siltummezgla uzstādījumu pārprogrammēšanu, nodrošinot augstāko apkures temperatūru.

Papildus augstākminētajām informējam, ka ir veikti grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 906 „Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi”, kas līdz šim paredzēja, ka dzīvojamās mājas pārvaldītājam ir pienākums pastāvīgi nodrošināt karstā ūdens temperatūru izejā no siltummaiņa ne zemāku par +55°C. Ar grozījumiem noteikts, ka no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim dzīvojamās mājas pārvaldītājam ir tiesības nepiemērot minēto prasību par minimālo pastāvīgi nodrošināmo karstā ūdens temperatūru izejā no siltummaiņa, ja vismaz piecas darbdienas pirms ūdens temperatūras pazemināšanas dzīvojamās mājas pārvaldītājs informē dzīvojamās mājas īpašniekus un citas mājā dzīvojošās personas par individuāli veicamajiem profilaktiskajiem pasākumiem dzīvokļu īpašumos Legionella spp. baktēriju izplatības ierobežošanai.

Lūdzam dzīvokļu īpašniekus un lietotājus iepazīties ar Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē pieejamo informatīvo materiālu par individuāli veicamajiem profilaktiskajiem pasākumiem dzīvokļu īpašumos Legionella spp. baktēriju izplatības ierobežošanai. Ar informāciju var iepazīties šeit.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka lēmums par minimālo pastāvīgi nodrošināmo karstā ūdens temperatūru izejā no siltummaiņa jāpieņem mājas pārvaldniekam vai dzīvojamās mājas īpašniekiem, ievērojot karstā ūdens sistēmas īpatnības un iedzīvotāju paradumus. SIA „Krāslavas nami” informē, ka karstā ūdens temperatūra SIA „Krāslavas nami” apsaimniekošanā esošajās mājās no 24.10.2022. tiks samazināta uz noteikto laika periodu un turpmāk no plkst.23.00 līdz plkst.6.00 ūdens temperatūra izejā no siltummaiņa sastādīs +52°C, bet pārējā laikā saglabāsies +55°C līmenī.

Atbildi sagatavoja SIA „Krāslavas nami”


Jauna aptauja

Oktobris - 2022
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08 09
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
31  
pirmdiena, 03.10.2022
piektdiena, 07.10.2022

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde