otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Kā var samazināt atkritumu apsaimniekošanas izmaksas?

Pievienots: 14.02.2018

Jau ziņojām, ka Krāslavas novada dome ir noslēgusi līgumu uz septiņiem gadiem ar sabiedrību ar ierobežotu atbildību „Krāslavas nami” par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Krāslavas novada administratīvajā teritorijā no 2017. gada 1. oktobra. Uz jautājumiem atbild SIA „Krāslavas nami” valdes loceklis Valērijs Maslovs.

- Kuru iedzīvotāju grupu pārmaiņas skar visvairāk?

- Visvairāk pārmaiņas skar privātmāju īpašniekus, kuriem visiem jānoslēdz jauni līgumi. Vairākums to jau paveikuši, bet tos, kuri to vēl nav izdarījuši, aicinu ierasties SIA „Krāslavas nami” un noslēgt līgumus.

Noslēgtajos līgumos paredzēts pārejas periods līdz šī gada 1. aprīlim, kura laikā individuālas mājas īpašnieki var iegādāties atbilstoša tilpuma un standarta konteinerus, ja tāds nav iegādāts agrāk. Sakarā ar to, ka ir liels pieprasījums tieši pēc 80 litru konteineriem, kas šobrīd tirdzniecībā nav pieejami, pārejas periods tiks pagarināts vismaz uz pāris mēnešiem. Pēc pagarinājuma termiņa beigām sadzīves atkritumus SIA „Krāslavas nami” savāks tikai no konteineriem, par ko informēsim atsevišķi. Tie klienti, kas pieteicās SIA „Krāslavas nami” konteinera iegādei, tiks informēti, tiklīdz konteineri būs pieejami uzņēmumā. Tiem, kas nolēma iegādāties konteinerus patstāvīgi, ir jāievēro līgumā ierakstītais standarts.

- Kā iedzīvotājs var samazināt savas izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu?

- Viena no iespējām ir šķirot atkritumus. Krāslavā ierīkoti 40 dalīti vākto atkritumu savākšanas punkti - tie ir konteineri ar dzelteniem un zaļiem vākiem daudzdzīvokļu namu pagalmos, kas paredzēti izlietotajam iepakojumam. Konteinerā ar dzelteno vāku drīkst mest: papīra un kartona iepakojumu (kartonu, avīzes, grāmatas, tetrapakas (tās konteinerā jāiemet saplacinātas) un plastmasas iepakojumu (PET pudeles, plēve, plastmasas kārbiņas (konteinerā jāiemet saplacinātas), kā arī metāla iepakojums (skārda bundžas, konservu u.c. metāla iepakojums). Konteinerā ar zaļo vāku: stikla iepakojums (stikla burkas, stikla pudeles). Jebkuram iepakojumam jābūt tīram! Piemēram, daļēji iztukšotu konservu bundžu dalīti vākto atkritumu konteinerā izmest nedrīkst, piena pudele ir jāizskalo un tikai tad to var izmest konteinerā.

Šķirotie atkritumi jāsamet attiecīgi apzīmētajā konteinerā. Šos dalīti vākto atkritumu savākšanas punktus daudzdzīvokļu namu pagalmos savu sašķiroto atkritumu izmešanai drīkst izmantot ikviens novada iedzīvotājs, arī privātmāju īpašnieki un lauku iedzīvotāji, jo šķiroto atkritumu konteinerus apsaimnieko uzņēmums pēc pašvaldības pasūtījuma.

Ministru kabineta noteikumi pieļauj dalīti vākto atkritumu savākšanas punktā izvietotajā konteinerā izmest vairākus dalīti vākto atkritumu veidus, kurus pēc tam var atdalīt atkritumu šķirošanas laukumā. Tāpēc nevajag satraukties par to, ka vienā šķirošanas konteinerā uzkrāj dažādus atkritumu veidus, pats galvenais - nemest tajos nešķirotus sadzīves atkritumus. Ja kaut viens cilvēks zaļajos vai dzeltenajos konteineros izber spaiņi nešķirotu atkritumu, viss konteinera saturs ir sabojāts un tiks aizvests uz poligonu utilizācijai par maksu. Rezultātā iedzīvotājiem vairs nerodas ietaupījums, tāpēc liels lūgums būt atbildīgiem un nemest šķirošanas konteinerā neko citu, kas tam nav paredzēts!

Sarežģītākā situācijā ir privātmāju sektora iedzīvotāji, kuru dzīvesvietas tuvumā nav dalīti vākto atkritumu savākšanas punkti - konteineri ar dzelteniem un zaļiem vākiem. Bet iedzīvotāji arī tur var šķirot savus atkritumus, uzkrāt lielāku apjomu un paši nogādāt uz šķiroto atkritumu savākšanas laukumu Indras ielā 47, kur tos pieņems bez maksas.

Jāņem vērā, ka šis laukums nav paredzēts nešķirotiem atkritumiem, tos turp vest nedrīkst. Nešķirotu atkritumu apsaimniekošanai obligāti jānoslēdz līgums ar SIA „Krāslavas nami” un jāiegādājas nepieciešamā tilpuma konteiners.

- Kā iedzīvotājiem likumīgi atbrīvoties no būvgružiem?

- Šeit ir jānodala būvniecības atkritumu rašanās avots.

Komersantiem, kas sniedz būvniecības pakalpojumus, ir pienākums pašiem organizēt būvgružu nodošanu poligonā vai pārstrādei. To var izdarīt, pasūtot lielo konteineru un attiecīgi apmaksājot pakalpojumu, ko sniedz licencēti komersanti. SIA „Krāslavas nami” šobrīd tādas licences nav, līdz ar to komersantiem jāgriežas uzņēmumos, kas ir tiesīgi sniegt šo pakalpojumu.

Runājot par mājsaimniecībās radītiem būvniecības atkritumiem (t.i., iedzīvotājiem pašiem veicot remontu dzīvokļos vai individuālās mājās), šķiroto atkritumu savākšanas laukumā Indras ielā 47, Krāslavā, tikai mājsaimniecības var nodot būvniecības atkritumus.

Pašvaldība iedzīvotājiem piedāvā šādu risinājumu būvniecības atkritumu apsaimniekošanā: šķiroto atkritumu savākšanas laukumā, Indras ielā 47, tikai mājsaimniecības bez maksas var nodot no būvgružiem atšķirotas smagās frakcijas, kas derīgas tālākai pārstrādei (betonu, ķieģeļus, flīzes, dakstiņus, keramiku).

Bez maksas var nodot koksnes atkritumus un dažāda veida metālu.

Pašvaldība nespēj uzņemties pilnīgi visas izmaksas, kas mājsaimniecībām rodas saistībā ar būvgružiem, tomēr tā atrada iespēju nāk pretī iedzīvotājiem, sedzot daļu šo izmaksu.

Par pārējo nododamo būvgružu daļu, kas nav pārstrādājami, ir jāmaksā atbilstoši pakalpojuma sniedzēja cenrādim.

Nododot laukumā būvgružus bez bīstamām vielām, bet nesašķirotus, būs jāmaksā atbilstoši pakalpojuma sniedzēja cenrādim par visu apjomu.

Būvgružus laukumā var nogādāt iedzīvotāji paši ar savu transportu vai par samaksu pasūtīt transportu licencētam komersantam. Šī kārtība ir spēkā līdz šā gada 1. oktobrim, par izmaiņām tajā iedzīvotāji tiks informēti.

Pirms atkritumu piegādes laukumā tālrunis uzziņām (grāmatvedības tālrunis) - 65621012. Atkritumu šķirošanas laukuma Indras ielā 47 darba laiks: pirmdien, otrdien un trešdien - no plkst. 8.00 līdz 12.00, ceturtdien - no 13.00 līdz 19.00, sestdien - no plkst. 10.00 līdz 12.00, svētdien un piektdien – brīvdiena.

Atgādinu, ka būvgružus stingri aizliegts izmest jebkurā sadzīves atkritumu konteinerā vai kapos izvietotajos konteineros, par šo pārkāpumu ir noteikta administratīvā atbildība.

- Ko darīt ar lielgabarīta atkritumiem?

- Lielgabarīta atkritumi (dīvāni, skapji, galdi u.tml.) bez maksas tiek pieņemti laukumā Indras ielā 47. Diemžēl ir iedzīvotāji, kuri nepieļaujamā veidā atbrīvojas no saimniecībā vairs nevajadzīgām mantām, izliekot tās pie daudzdzīvokļu namu konteineriem, sanesot pagrabos vai bēniņos. Šīs mantas ir spiests savākt SIA „Krāslavas nami”, darbu izmaksas attiecinot uz konkrētā nama visiem iedzīvotājiem. Arī izmaksas par piegružoto pagrabu un bēniņu atbrīvošanu no pašu iedzīvotāju turp sanestajām mantām tiek attiecinātas uz konkrētās mājas iedzīvotājiem. Piegružoti pagrabi, bēniņi ir ugunsdrošības prasību pārkāpums, kas rada ugunsgrēka izcelšanās draudus, tātad nav pieļaujams, ka iedzīvotāji no vecajām mēbelēm un sadzīves tehnikas atbrīvojas šādā veidā. Uzņēmums plāno veikt pasākumus, kas dos iespēju identificēt pārkāpējus, kuri atbrīvojas no atkritumiem, pārkāpjot normatīvos aktus.

- Kur nodot citus sadzīves atkritumus, kas tā vai citādi laika gaitā rodas?

- Šķiroto atkritumu savākšanas laukumā Indras ielā 47 iedzīvotāji bez maksas var nodot plastmasu (bērnu rotaļlietas, citus plastmasas izstrādājumus, piemēram, siltumnīcas plēves (tīras, bez bioloģiskā piemaisījuma), kā arī papīru un kartonu (tīru, bez piemaisījumiem).

Par samaksu, atbilstoši pakalpojuma sniedzēja cenrādim, šeit var nodot arī stiklu (logu, siltumnīcu stiklu, u.tml.). Maksa tiek piemērota, jo šis atkritumu veids rada izdevumus turpmākajā apsaimniekošanas procesā.

Šķiroto atkritumu savākšanas laukumā Indras ielā 47 no atkritumu radītājiem bez maksas pieņem nederīgas elektriskās un elektroniskās iekārtas: mājsaimniecības iekārtas, biroja tehniku, elektriskos instrumentus, elektriskās rotaļlietas, veļas un trauku mazgājamās mašīnas, elektriskās krāsnis, radiatorus, ventilatorus, datorus, printerus, urbjmašīnas, šujmašīnas, monitorus, mobilos telefonus u.c. iekārtas. Bez maksas pieņem arī hlorfluorūdeņražus saturošas nederīgas iekārtas (ledusskapjus, kondicionierus). Visas iekārtas vai ierīces tiek pieņemtas tikai neizjauktas, nesadalītas, proti, iekārta jānodod vienā veselā.  

- Kur autovadītājiem, velosipēdistiem, motociklistiem un citu transportlīdzekļu īpašniekiem nodot savu laiku nokalpojušās riepas?

- Šķiroto atkritumu savākšanas laukumā Indras ielā 47 fiziskā persona bez maksas gada laikā var nodot vienu vieglā autotransporta nolietotu riepu komplektu - četras riepas, tostarp arī velosipēda vai motobloka riepas. Katra nākamā riepa un visas traktortehnikas un smagā autotransporta riepas ir jāapmaksā atbilstoši pakalpojuma sniedzēja cenrādim.

- Kā pareizi atbrīvoties no videi kaitīgajām precēm?

- Atsevišķi pieņemtas no atkritumu radītājiem vai atšķirotas no izlietotā iepakojuma sastāva laukumā Indras ielā 47 bez maksas tiek pieņemtas: luminiscentās spuldzes u.c. dzīvsudrabu saturoši atkritumi, iepakojums, kas satur bīstamu vielu (izlietotās eļļas kannas u.c.), motoreļļas, eļļas filtri, baterijas un akumulatori.

Azbestu saturošus materiālus, piemēram, šīferi var nodot tikai licencētam uzņēmumam.

- Paldies par interviju!

Juris Roga


Jauna aptauja

Februāris - 2024
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
 
svētdiena, 04.02.2024
pirmdiena, 05.02.2024
otrdiena, 06.02.2024
09:35 Izstāde

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde