otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Kad 2+2=100…

Pievienots: 08.05.2018

Latvija un Lietuva šobrīd īsteno vērienīgu, vairāk nekā pusmiljonu eiro vērtu projektu „Sinerģiskas drošības platformas izveide Austrumlatvijas un Lietuvas pierobežā”, kurā iesaistījušās Latvijas un Lietuvas tiesībsargājošās iestādes - policija un robežsardze un arī četras pašvaldības, kas atrodas stratēģisku ceļu krustpunktos pie Latvijas-Baltkrievijas un Latvijas-Krievijas robežas. “Inteliģentās” videonovērošanas kameras, robežsargu un policistu aprīkojums, ieguldījumi drošības struktūru darbinieku apmācībā - tas viss nešaubīgi nesīs augļus. Taču ne velti projekta nosaukumā drošības platformas raksturojumam izvēlēts sinerģijas jēdziens. Sinerģija - tas nav tikai vārds. Kas ir sinerģija? Matemātiski tas varētu izskatīties pārsteidzoši: 2 + 2 = 5, vai varbūt 50 vai pat 100. Vienkārši sakot – rezultāts ir lielāks nekā visu iesaistīto pušu ieguldījuma kopsumma. Piemēram, trīs koka baļķi kopā spēj izturēt daudz lielāku svaru nekā tā svara summa, ko iztur katrs no tiem atsevišķi. Mūsu abu kaimiņvalstu drošības struktūras un iesaistītās pašvaldības spēj paveikt daudz, bet nesalīdzināmi vairāk varētu sasniegt, iesaistoties un aktīvi līdzdarbojoties visu pierobežas pašvaldību iedzīvotājiem. Tāpēc mēs aicinām katru pierobežā mītošo - nepaliec vienaldzīgs; ja redzi, tad neklusē!

Gan robežsardzes, gan policijas pārstāvji daudzkārt ir apliecinājuši, ka Latgales pierobeža ir milzīgs vilinājums un interešu objekts kontrabandistiem un nelegālajiem robežpārkāpējiem – imigrantiem. To apstiprina arī statistika – pēdējo piecu gadu laikā kopumā Latvijas pusē tikai uz Baltkrievijas robežas vien aizturēti ap 300 robežpārkāpēju, savukārt atklāto kontrabandas preču daudzums 2017. gadā bija par 130% lielāks nekā iepriekšējā gadā. Diemžēl arī šogad noziedzība turpinās. „Jau šogad mums atklāti vairāk nekā 9 miljoni tabakas izstrādājumu, ko nelegāli pārvietoja pāri robežai. Tas liecina, ka noziegumi šajā jomā ir,” tā Latvijas Radio informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Pastars. Viens no projekta galvenajiem mērķiem ir dialoga veidošana starp Latvijas un Lietuvas tiesībsargājošām iestādēm un pašvaldībām, kas sekmētu turpmāku efektīvu sadarbību cīņā ar pārrobežu noziedzību. Teju 600 000 eiro atvēlēti šīs robežas drošības stiprināšanai, tostarp moderna tehniska aprīkojuma iegādei, piemēram, uz maģistrālajiem pierobežas tranzītceļiem uzstādīs tā saucamās „inteliģentās” videonovērošanas kameras, kas spēj identificēt autotransporta numura zīmes. Pašlaik šāds aprīkojums policijai reģionā ir pieejams tikai Daugavpils pilsētā. Savukārt robežsargi iegūs speciālas dienas un nakts videonovērošanas kameras, kā arī personālās kameras, kas fiksēs notiekošo uz robežas. „Projekta ietvaros tiks iegādātas kameras, kas būs piesaistītas katram robežsargam, kas veic kontroli. Tās ir personīgās kameras, kopskaitā 79, kas būs izvietotas robežsargiem uz apģērba. Būs arī četras videonovērošanas termālās kameras, 66 videoreģistratori automašīnās, lai veiktu kontroli. Jo bija gadījumi, kad mums vajadzēja iegūt informāciju, bet tehnisko iemeslu dēļ mēs to nevarējām,” uzsvēra Daugavpils pārvaldes Robežkontroles tehnisko līdzekļu nodaļas priekšnieks Romualds Stašāns. Pierobežas tehnoloģiju modernizācija ļaus efektīvāk cīnīties ar kontrabandas, nelegālās imigrācijas problēmām un palīdzēs atklāt meklēšanā izsludinātas personas.

„Projekta mērķis ir ierobežot kontrabandu un nelegālo robežpārkāpšanu. Tās ir galvenās problēmas, ko mēs vēlamies risināt un stiprināt robežu,” sacīja projekta koordinatore Ilze Stabulniece.

INTERREG V-A Latvijas – Lietuvas programmas LLI-082 „SYNERGY FOR SECURITY” projekts „Sinerģiskas drošības platformas izveide Austrumlatvijas un Lietuvas pierobežā”. Projekta kopējais budžets ir 580 236 eiro, t.sk. 85% (493200 eiro) ERAF līdzfinansējums, projekts tiek īstenots laikā no 2017. gada 17. maija līdz 2019. gada 16. maijam. Projektu līdzfinansē Latvijas-Lietuvas programma. Projekta Vadošais partneris ir LR Valsts policija.



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde