piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Kad zāle aug griezdamās…

Pievienots: 15.06.2022

Pilsētvides sakārtošana un uzturēšana pienācīgā kārtībā ir viens no galvenajiem pašvaldības aģentūras „Labiekārtošana K” uzdevumiem. No visiem darbiem vasarā iedzīvotājus visvairāk interesē, kā uzņēmumam sokas ar zāles pļaušanu?

Aģentūras direktors Ēvalds Cauņa atzīst, ka regulāri appļaut turpat 58 hektārus pilsētas zāliena ir sarežģīts uzdevums, bet pareiza darba organizēšana, čakli un pieredzējuši strādnieki paveic reizēm pat šķietami neiespējamo. Patiesi, nevar nopļaut 60 hektārus zāles vienā mirklī, kā mēs to daudzi gribētu, bet saprātīgā termiņā – var gan. Kā tad viss notiek?

Ikdienā zāliena pļaušanā tiek iesaistīti divi ar pļāujmašīnām aprīkoti traktori, viens raideris un divi trimmeri – tātad kopumā pieci darbinieki, kuri faktiski veic lielāko darba apjomu. Bet ar to vien nepietiek, lai pilsētnieki un viesi justos ērti jebkurā vietā. Grāfu Plāteru pils kompleksa teritorija ir milzīga, tālab pils parka dārzniekam, kurš pļauj ar trimmeri un raideri, nāk palīgā divi traktori, lai nopļautu pils pagalma teritoriju, kā arī paveiktu darbu parka lejasdaļā.

Aģentūras strādniekus čakli rosāmies var sastapt arī pilsētā ierīkoto sešu kapu teritorijā. Meža kapu teritorijā zāli ar trimmeri nopļauj kapu pārziņa palīgs, pārējos kapos - aģentūras strādnieki (trimmeristi).

Uzņēmuma uzmanības lokā ir ne tikai Krāslavas centrs, skvēri, bērnu spēļu laukums Raiņa ielā, Zirga ezeram pieguļošā teritorija, kapi vai kādas nomaļākas vietas - aģentūras strādnieki izpilda arī tādu uzdevumu, ko ne ikkatram uzticēsi, proti, pirms katras futbola spēles tiek izpļauta Varavīksnes vidusskolas stadiona teritorija. Nevis vienkārši nopļauta zāle, bet nopļauta tā, lai šķērsām laukumam veidotos labi pamanāmas paralēlas joslas un tiesneši varētu kvalitatīvi tiesāt spēles. Šis darbs jāpaveic vismaz 10 reizes sezonā. Bet cik reizes tas tiek darīts citviet pilsētā?

„Sezonā pilsētas teritorija tiek izpļauta 5-7 reizes atkarībā no laika apstākļiem, savukārt kapos – 2-3 reizes,” turpina Ēvalds. „Bet šī gada laika apstākļi ir tādi, ka pilsētas teritoriju mēs pļaujam jau trešo reizi, un tas ir tikai jūnija vidus. Grūti prognozēt, cik liels darba apjoms šosezon sagaida, bet teritorija jāuztur pienācīgā kārtībā visu vasaru, ne tikai pirms svētkiem. Tālab cilvēki strādā nepārtraukti visu vasaru. Var sacīt, ka pļaujas sezonu noslēdzam ar to brīdi, kad bērni dodas skolā – uz 1. septembri pilsētas teritorija vienmēr tika izpļauta. Rudenī ar krūmgriezi tiek izpļautas nogāzes Grafa Plātera pils parka teritorijā. Ikdienas steigā daudzi no mums paskrien garām cilvēkam ar trimmeri plecā un pat nenojauš, cik atbildīgs un rūpīgi veicams ir šis darbs: uzmanīgi jāapļauj apkārt katram krūmam, katram kociņam, katram vides objektam, jādomā par to šoferu mašīnām, kuri braucamos nav aizvākuši no pļaušanas zonas, jāizstaigā ar trimeri plecā krasti un grāvji – nevar atstāt kaut kādus nesaprotamus un neizpļautus pleķus, ja gribam, lai darbs tiktu paveikts godam. Tas aizņem daudz laika, un priecājamies, ja iedzīvotāji pozitīvi novērtē mūsu veikumu. Vienmēr esam gatavi uzklausīt ieteikumus, un iespējami ātri novērt problēmas.”

Juris Roga
Anatola Kauškaļa foto


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde