ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Kampaņas „Viegla šķirošanās” trešajā posmā iedzīvotāji varēs pieteikties elektrotehnikas bezmaksas savākšanai no mājām

Pievienots: 02.06.2021

Vairāk nekā 40 novados notiks elektrotehnikas šķirošanas kampaņa „Viegla šķirošanās”

Lai veicinātu nokalpojušās elektrotehnikas šķirošanu un nonākšanu pārstrādē, „Latvijas Zaļais punkts” kopā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA „Eco Baltia vide” un „Maxima Latvija” no šā gada aprīļa īsteno kampaņu „Viegla šķirošanās”. Tās pirmajā posmā tika aicināti piedalīties uzņēmumi, piesakoties tehnikas savākšanai no savām adresēm, savukārt otrajā posmā vēl līdz 31. maijam iedzīvotāji tehniku aicināti nogādāt uz šķirošanas laukumiem. Turpinot iesākto, kampaņas trešajā posmā no jūnija līdz pat gada beigām iedzīvotāji vairāk nekā 40 novados varēs pieteikties elektrotehnikas savākšanai no savām mājsaimniecībām, kā arī pretendēt uz ikdienā noderīgām balvām.

„Latvijas Zaļā punkta” direktors Kaspars Zakulis: „Lai arī mūsu aptaujas rāda, ka iedzīvotāji šķiro tehniku vairāk – pērn to atzinuši darām jau 38% respondentu* -, realitāte parāda, ka ļoti daudz elektroierīču pārstrādē nenonāk. Jā! Valsts noteiktās savākšanas normas, kas šobrīd vēl ir 40,5%, bet jau no 1. jūnija būs 65%, tiek un arī turpmāk tiks izpildītas, taču arī tas nenovērš faktu - liels apjoms tehnikas pārstrādē nenonāk. Tas nozīmē, ka vēl būtisks darbs jāiegulda gan šķirošanas sistēmas attīstībā, gan arī iedzīvotāju informētībā, kas ir mūsu rīkotās kampaņas „Viegla šķirošanās” galvenie mērķis. Tāpēc aicinām ikvienu iedzīvotāju atcerēties – nolietotā elektrotehnika ir videi kaitīgie atkritumi, un no tās jāatbrīvojas ar īpašu atbildību.”

Kampaņas „Viegla šķirošanās” trešais posms no jūnija līdz pat gada beigām notiks vairāk nekā 40 Latvijas novados, tostarp Alsungas, Auces, Bauskas, Brocēnu, Grobiņas, Saldus, Daugavpils, Jēkabpils, Jelgavas, Krāslavas, Krustpils, Līvānu, Ludzas, Neretas, Siguldas, Skrundas, Talsu, Vecumnieku, Ventspils un citos novados un pilsētās. Informācija par kampaņas norisi katrā reģionā, kā arī pieteikšanos pieejama šeit.

Šķirošanas kampaņā iedzīvotāji aicināti nodot gan lielo sadzīves tehniku, tostarp ledusskapjus, veļas mašīnas, plītis, trauku mazgājamās mašīnas u.c., gan arī mazo tehniku, piemēram, mikroviļņu krāsnis, blenderus, elektriskos svarus, fēnus, virtuves kombainus un citas ierīces, kā arī papildu kopā ar elektroniku var nodot uzkrātās baterijas un akumulatorus. Lai pieteiktu izvešanu adresē, minimālajam kopējam nodoto lietu svaram jābūt vismaz 50 kg.  

SIA „Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts: „Mēs redzam, ka iedzīvotāji kļūst aktīvāki un izmanto visas iespējas šķirot dažāda veida atkritumus. Ir cilvēki, kuriem ērtākais variants nevajadzīgās un pārstrādei derīgās lietas, tostarp elektrotehniku ir nogādāt uz šķirošanas laukumiem, kas Latvijā jau ir vairāk nekā 70. Tāpat ir iedzīvotāji, kuri labprātāk šķiro, ja tādas iespējas tiek nodrošināts tuvāk mājvietām. Kampaņas „Viegla šķirošanās” trešajā posmā vairāk uzmanības vērsīsim uz otro sabiedrības daļu, nodrošinot nevajadzīgo elektroierīču savākšanu no iedzīvotāju adresēm. Līdz ar to šis ir labs laiks cilvēkiem pārskatīt uzkrātās tehnikas krājumus, lai no tiem šķirtos „viegli”, nododot pārstrādei.”

Piedaloties „Viegla šķirošanās” ikviens dalībnieks varēs pretendēt uz patīkamām un noderīgām balvām. Katrā novadā starp dalībniekiem tiks izlozēta veikala „Maxima” dāvanu karte 30 eiro vērtībā, kā arī tiks piešķirta „Maxima” dāvanu karte līdzvērtīgā apmērā tam novadniekam, kurš būs nodevis lielāko apjomu elektrotehnikas.

„Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule: „Rūpes par tīrāku apkārtni, kā arī ilgtspējīgu resursu izmantošanu ir viena no „Maxima Latvija” prioritātēm 20 darbības gadu laikā. Patiess prieks, ka arī iedzīvotāju informētība par atkritumu šķirošanu ar katru gadu pieaug. Kopā ar iedzīvotājiem, pērn esam sašķirojuši un otrreizējai pārstrādei nodevuši par 25 % vairāk atkritumu nekā 2019, t.i., 9000 tonnas pārstrādājamo atkritumu - plastmasas, kartona, koka un metāla materiālu, kā arī stikla un PET pudeles, ko ikvienam ir iespēja bezmaksas nodot īpašos konteineros pie „Maxima” veikaliem. Nolietoto elektropreču nonākšana pārstrādē ir vēl viens solis pretī tīrākai videi mums apkārt. Atbalstot kampaņu „Viegla šķirošanās”, vēlamies iedrošināt arvien vairāk iedzīvotāju šķirot un kopīgiem spēkiem mazināt atkritumu daudzumu, kas nonāk poligonā.”

Kampaņu „Viegla šķirošanās” no šā gada aprīļa līdz gada beigām īsteno Latvijas Zaļais punkts kopā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA „Eco Baltia vide” un „Maxima”. Tās pirmajā posmā uzņēmumi tika aicināti pieteikties elektrotehnikas savākšanai no birojiem, ražotnēm, tirdzniecības vietām, „mājas ofisiem” un citām vietām, savukārt otrajā posmā iedzīvotāji tika aicināti nokalpojušo tehniku nogādāt uz tuvāko šķirošanas laukumu. Kampaņas mērķis ir veicināt nolietotās elektrotehnikas šķirošanu un nodošanu pārstrādei, tādējādi pārspējot pagājušā gada kampaņas „Elektronikas šķiratlons” rezultātu – pārstrādei nodotas 410 tonnas iekārtu.

*Pēc „Latvijas Zaļā punkta” pasūtījuma 2020. gadā veikts SKDS pētījums par atkritumu šķirošanas paradumiem Latvijā. Aptaujā piedalījās 1011 respondentu vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Alise Zvaigzne,
Latvijas Zaļais punkts
sabiedrisko attiecību speciāliste

 

 



Jauna aptauja

Jūnijs - 2021
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde