otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Kāpēc ir svarīgi lasīt

Pievienots: 05.06.2020

Jau no bērnības mūsu vecāki un skolotāji mācīja, ka lasīšana ir ļoti noderīga. Esmu pieaugusi, kļuvusi par bibliotekāri, un tagad mudinu lasīt citus cilvēkus.

Bet kāpēc ir tik svarīgi lasīt, ko pozitīvi ietekmē tieši lasīšana?

Pamatojoties uz pētījumiem, tika secināts, ka pēc grāmatu lasīšanas studentiem tika aktivizēti neironu savienojumi, kas atbild par runas uztveri.

Lasītājs kļūst par grāmatu varoni. Protams, lasīšanas laikā nav iespējams pārvērsties par Šerloku Holmsu vai Hariju Poteru, bet varoņu darbība tiek uztverta tā, it kā rīkojas pats lasītājs. Un tas nozīmē – ja galvenais varonis aizbēg no kaut kurienes, lasītāja smadzenes dod signālu, ka viņš arī bēg.

Lasīšana patiešām ir ļoti noderīga bērnu attīstībai: uzlabojot lasīšanas prasmes, viņi daudz vieglāk iegūst un pilnveido visas pārējās prasmes.

Lasīšanas procesā aktivizējas vairākas funkcijas: vizuālā un audiālā uztvere, runas analīze un daudz kas cits. Informācijas lasīšana atšķirībā no skatīšanās vai klausīšanās nodrošina smadzenēm vairāk laika, lai apstātos, apstrādātu datus un izveidotu vizuālo veidolu. Šīs garīgās aktivitātes palīdz uzturēt atmiņu un prāta spējas labā formā.

Uzlabojas spēja koncentrēt uzmanību. Secīgs vēstījums grāmatas lasīšanas laikā rosina smadzenes domāt loģiski un veidot kopainu par literārā darba sižetu, nevis uztvert katru detaļu atsevišķi, kā tas notiek, skatoties filmas. Internets ir uzlabojis mūsu īstermiņa atmiņu un spēju darboties vairākuzdevumu režīmā. No vienas puses, tas ir labi, bet no otras – bērni un arī pieaugušie kļūst izklaidīgi. Turpretī lasīšanas laikā mums ir jādomā par sižetu, un par to, kā tā elementi ir savstarpēji saistīti. Pateicoties tam, uzlabojas spēja ilgstoši koncentrēt uzmanību.

Pienāca ilgi gaidītā vasara - brīvlaika, atvaļinājumu laiks. Tika iegādātas jaunas grāmatas.

Mēs esam atvērti sadarbībai ar mūsu cienījamajiem lasītājiem, un vienmēr priecāsimies redzēt viņus mūsu bibliotēkā.

 Izmantota informācija no tīmekļvietnes „oko-planet.su”
 Rita Kovaļevska

 


Jauna aptauja

Jūnijs - 2024
P O T C P S S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde