otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Katrs piliens ir vērtība!

Pievienots: 02.10.2018

Krāslavas pamatskolas 3. un 5. klašu robotiķi 27. septembrī devās izzinošā un aizraujošā mācību vizītē. „Daugavpils ūdens” pārstāve Olga un Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācijas mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Inese sniedza mums ļoti izsmeļošu informāciju par ūdens aprites ciklu pilsētā.

Apmeklējām senāko ūdensvada staciju, kas 1889. gadā uzsāka savu darbu. Dinaburgas ūdensvads ņēma ūdeni no Daugavas, attīrīja ūdeni un nogādāja ūdeni pilsētas iedzīvotāju mājokļos. Senākie ūdens skaitītāji ūdeni skaitīja spaiņos. 100 gadu jubilejā tika izveidota kapsula, kurā tika ieliets attīrīts ūdens no Daugavas. Apskatījām senus rīkus, ar kuru palīdzību ūdens nogādāts cilvēkiem, vēsturiskas fotogrāfijas un notikumus. Uzzinājām, kur atrodas lielākie saldūdens krājumi pasaulē.

1995. gadā tika uzsākta ūdensgūtnes (no pazemes avotiem) būvniecība. Esam apskatījuši un redzējuši visu ūdens filtrēšanas un attīrīšanas tehnoloģiju.  Sekundes laikā stacijā tika iesūknēti 70 litri ūdens, kas iziet cauri smilšu filtram un nonāk ūdens krātuvēs. Esam redzējuši arī ūdens krātuves, kā arī degustējām attīrītu ūdeni no pazemes avotiem.

Apskatījām arī pilsētas kanalizācijas attīrīšanas iekārtas, kurās notiek ļoti svarīgs process. Ūdens tiek attīrīts no dažāda veida piesārņojuma. Mūsu gides pastāstīja mums par dažādiem priekšmetiem, kas nonāk attīrīšanas iekārtās cilvēku nevīžības dēļ. Arī paši esam redzējuši rokassprādzi attīrīšanas iekārtā. Uzzinājām, ka ir speciālas dūņas, kas palīdz ūdeni attīrīt no piesārņojuma, lai tas droši varētu tālāk turpināt savu ceļu pa Daugavu līdz pašai Baltijas jūrai.

 Apskatot visu ūdens ceļu no tehniskās puses, bijām gatavi arī ZINOO centra ūdens eksperimentiem. Ūdens nodarbībā veidojām mākoņus plastmasas pudelēs. Paši pagatavojām varavīksni. Esam apguvuši, kas ir blīvums un kas notiek ar priekšmetiem, kam ir dažādi blīvumi. Pārbaudījām augļu peldspējas. Pārvietojām ūdeni ar sveces palīdzību un redzējām ūdens īpatnības dažādos veidos. Iepazināmies ar ZINOO centra ekspozīcijām. Paspējām ceļot kosmosā, ceļot ar laika mašīnu un iepazīties ar Albertu Einšteinu. Būvējām kalnus, jūras un ezerus, izmantojot smiltis un projektoru. Kļuvām par ārstiem un salikām cilvēka 3D iekšējo orgānu maketu, muzicējām ar dažādu priekšmetu palīdzību un kustinājām priekšmetus bez roku palīdzības. Protams, paspējām arī paspēlēt aizraujošu datorspēli, kur galvenie varoņi bija paši skolēni. Noskatījāmies filmu par neredzamajiem organismiem apkārt mums, kas var negatīvi ietekmēt mūsu organismu. Daži eksponāti būtu noderīgi arī skolā. ZINOO centrā laiks paskrēja nemanot, un devāmies mājup - stāstīt par „ū” vitamīna zināšanām. Papildus saņēmām dāvanas no „Daugavpils ūdens” - ūdens pudelītes.

Esam iepazinuši visu ūdens ceļu pilsētā un redzējuši arī cilvēku nevīžības rezultātu kanalizācijas attīrīšanas iekārtās. Esam vēlreiz pārliecinājušies, ka katrs piliens ir vērtība!

 Paldies Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācijai par uzdāvināto mācību vizīti „Daugavpils ūdens” un ZINOO centru. Paldies vecākiem un skolas administrācijai par atbalstu!

 Daiga Kušnire, informātikas skolotāja



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
otrdiena, 19.03.2024
08:14 Kino

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde