piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Klāt Zinību diena!

Pievienots: 31.08.2022

Kā jau ierasts, arī šogad augustā notika novada vispārizglītojošo skolu apsekošana pirms jaunā mācību gada. Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Lidija Miglāne pastāstīja, ka visas 10 skolas ir sagatavotas audzēkņu uzņemšanai pēc vasaras brīvlaika, tajā skaitā arī Aleksandrovas pamatskola, kurā tiek realizētas tikai speciālās izglītības programmas. Visās skolās veikti lielāki vai mazāki kosmētiskie remonti, labiekārtoti kabineti un koplietošanas telpas, papildināta materiāli tehniskā bāze. Ir slēgta tikai Šķaunes sākumskola, kuru iepriekšējā mācību gadā apmeklēja 16 skolēni, kas pārsvarā turpinās izglītoties citās novada skolās.

- Cik skolēnu šobrīd ir Krāslavas novadā?

- 1. septembrī Krāslavas novada vispārizglītojošās skolās mācības uzsāks provizoriski 1714 skolēni, tajā skaitā ir 155 pirmklasnieki, savukārt vidusskolas posmā – Krāslavas ģimnāzijā, Krāslavas Varavīksnes vidusskolā un Dagdas vidusskolā – mācīsies 267 jaunieši.

Novada skolu bērniem un jauniešiem tiks nodrošināta gan interešu izglītība, gan profesionālas ievirzes izglītība. Priecīgs notikums ir Krāslavas novada Mūzikas un mākslas skolai, kas pārceļas uz jaunu vietu Krāslavā, Raiņa ielā 25 un savu darbu uzsāks svaigi izremontētās, plašās telpās.

Visas skolas uzsāk mācību gadu ierastajā klātienes režīmā, maskas šobrīd obligāti nav jālieto.

- Vai ir kādas būtiskas izmaiņas mācību procesā?

- Pilnībā visos izglītības posmos tiek uzsākta kompetenču pieejā balstīta vispārējās izglītības satura ieviešana. Otrs būtisks jauninājums - pabeidzot 9. klasi turpmāk, visi skolēni kārtos divus centralizētos eksāmenus: matemātikā un latviešu valodā. Jāatzīmē, ka pamatskolas līmenī skolās, kas īsteno mazākumtautību programmu, centralizēto eksāmenu latviešu valodā bija jākārto arī līdz šīm izmaiņām, tagad tas būs jākārto visiem. Vidusskolas posmā audzēkņiem nekādu jauninājumu vismaz šobrīd nav.

Vēl viena svarīga lieta: šogad visas mazākumtautību izglītības iestādes gatavojas pārejai uz mācībām latviešu valodā, kas tiek plānotas ar 2023./2024. mācību gada 1. septembri. Mums gatavošanās galvenokārt izpaužas skolu direktoru rūpēs par pedagogu nodrošināšanas jautājumu, jo pastāv varbūtība, ka ne visi skolotāji varēs strādāt latviski un skolu pametīs.

- Valstī ir nosprausts liels mērķis šim mācību gadam. Kāds tas ir?

- 2023. mācību gada mērķis ir mūsdienīga un kvalitatīva izglītība, kas veido atbildīgus un veiksmīgus cilvēkus. Šim mērķim pakārtotas trīs prioritātes. Pirmā ir līdera – iestādes vadītāja – loma ilgtspējīgai un efektīvai pārvaldībai. Otrā prioritāte – personalizēta izglītība, trešā – digitāla transformācija. Šis jautājums vairāk gan skar izglītības nozares speciālistus.

- Kā attālāk dzīvojošie bērni nokļūs skolā?

- Skolēnu pārvadājumus, kā vienmēr, nodrošina pašvaldība, un šajā jautājumā nekādu lielu izmaiņu nav. Būs noslēgti līgumi gan ar Daugavpils autobusu parku par bērniem, kas izmantos sabiedrisko transportu, lai nokļūtu uz skolu un mājup, gan ar privātajiem pārvadātājiem skolēnu nogādāšanai uz mācību iestādēm un atpakaļ. Pašvaldības transports pamatā tiks iesaistīts uz vietas, pagastos, lai aizvestu bērnus uz centrā esošo skolu, vai, ja tādas nav, līdz lielceļam, kur viņi sasēdīsies autobusā, kas aizvedīs uz pilsētas skolām.

Šogad, 2. septembrī, tiks svinīgi atvērta un savu darbību uzsāks jaunizbūvētā Krāslavas ģimnāzijas dienesta viesnīca, kas domāta visiem vispārizglītojošo skolu lauku skolēniem. Šo kopmītni izmantos arī PIKC „Rīgas Valsts tehnikums” Krāslavas teritoriālās struktūrvienības audzēkņi.

- Kādas izmaiņas būs skolēnu ēdināšanas jautājumā?

- Ēdināšanas izmaksas sadārdzinās. 1.-4. klasēs par skolēnu ēdināšanu pusi izmaksu segs valsts un pusi – pašvaldība. Savukārt par skolēnu ēdināšanu 5.-12. klasēs maksās vecāki 1,10 eiro un pašvaldība 1,15 eiro par katru bērnu, kurš ēdīs. Būtiski zināt, ja vecāki atsakās piemaksāt par sava bērna ēdināšanu, tad pašvaldība savu daļu 1,15 eiro par bērnu nemaksās, proti, vecāki ar šādu rīcību atstās bērnu bez siltajām pusdienām. Tikai un vienīgi krīzes situācijā, piemēram, Covid-19 pandēmijas apstākļos, kad tiktu organizētas attālinātas mācības, uz summu, ko ēdināšanā sedz pašvaldība, tiks izsniegtas pārtikas pakas, un tās jau būs visiem.

- Vai novada skolās mācīsies bērni un jaunieši no Ukrainas?

- Jā. Visiem 19 Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri 2022./2023. mācību gadā mācīsies Krāslavas Varavīksnes vidusskolā un Krāslavas ģimnāzijā, tiks nodrošināts viss nepieciešamais atbalsts.

- Ko jūs gribētu novēlēt skolotājiem, vecākiem un bērniem 1. septembra priekšvakarā?

Novēlu visiem - bērniem un vecākiem, pedagogiem un tehniskajiem darbiniekiem -  priecīgu ne tikai 1. septembri, bet šo svētku sajūtu saglabāt līdz pat mācību gada beigām! Vēlēšanos apgūt ko jaunu, vēlēšanos piepildīt savus sapņus. Pedagogiem, kolēģiem - izturību, radošumu un neatlaidību!

Lai mums visiem veiksmīgs 2022./2023. mācību gads!

Juris Roga
Autora foto


Jauna aptauja

Janvāris - 2023
P O T C P S S
  01
02
03
04
05
06
07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
 
ceturtdiena, 05.01.2023
otrdiena, 17.01.2023
ceturtdiena, 26.01.2023

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde