ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Konstantīns Kozačuks: „Pēdējos mēnešos baseins kļuvis par vienu no apmeklētākajām vietām mūsu pilsētā”

Pievienots: 02.11.2017

 Tiek uzskatīts, ka organizācijas vai kolektīva darbības sākumā īpaši svarīgas ir pirmās 100 dienas. Tieši šajā laikā tiek veidota komanda un izstrādāta turpmākā darba stratēģija. 28. oktobrī ir pagājušas 100 dienas kopš Krāslavas baseina atklāšanas. Uz jautājumiem atbild baseina galvenais administrators Konstantīns Kozačuks.

- Kad Krāslavā tika uzsākta baseina būvniecība, pilsētas iedzīvotāji sadalījušies divās kategorijās. Daži skeptiski apgalvoja, ka šāda objekta celtniecība ir naudas izšķiešana, citi priecājās, ka nodarboties ar peldēšanu beidzot varēs arī mūsu pilsētā. Par ko liecina trīs pirmie baseina darbības mēneši? Vai mūsu novada iedzīvotāji to aktīvi apmeklē?

- Daudzās Latvijas mazpilsētās problēmas ir saistītas ar to, ka jaunieši aizbrauc uz ārzemēm vai lielajām pilsētām. Viens no iemesliem - neattīstīta infrastruktūra. Taču mūsdienās baseins ir ne tikai izklaide, bet arī nepieciešamība. Pēdējos mēnešos baseins ir kļuvis par vienu no apmeklētākajām un populārākajām vietām pilsētā. Mūsu apmeklētāju (tie ir ne tikai Krāslavas novada iedzīvotāji, bet arī viesi) vārdā gribu teikt paldies novada vadībai un domes deputātiem, kas pieņēma drosmīgu lēmumu par baseina būvniecību pilsētā un arī īstenoja šo ieceri.

Nedaudz statistikas. 3 mēnešu laikā - apmēram 6 000 apmeklējumu! Ar katru nedēļu apmeklētāju skaits pieaug. Pēdējā laikā darba dienās atnāk vidēji 70-80 cilvēku, nedēļas nogalē – vairāk nekā 100.

- Ir arī tie, kas vēl nav bijuši baseinā. Lūdzu, aprakstiet visas piedāvātās iespējas!

- Baseina telpas nosacīti ir sadalītas divās zonās. SPA zonā ir turku pirts, sauna un ledus kambaris, kur ūdens tiek pārveidots ledus granulās, kas palīdz atvēsināties pēc saunas apmeklēšanas.

Gaisa temperatūra saunā ir 80-90°C, un šeit ir pietiekami daudz vietas. Turku jeb tvaika pirtī gaiss tiek uzsildīts līdz 45-47°C, tā ir aprīkota ar oriģinālu apgaismojumu, gaiss šajā telpā ir aromatizēts, kas labvēlīgi ietekmē elpošanu pēc peldēšanas.

Baseina zonā ir mazs un liels baseins, kā arī burbuļvanna (džakuzi).

Burbuļvanna ir ļoti populāra visu vecumu apmeklētāju vidū. Ūdens šeit ir siltāks – 34 - 35°C. Ir trīs hidromasāžas režīmi.

Bērniem līdz 12 gadu vecumam ir paredzēts mazais baseins ar slidkalniņu. Tā izmēri - 4х6 m, dziļums - 96 cm.

Lielā baseina izmēri - 10,5х25 m, dziļums – līdz baseina pusei ir 1,3 m un tālāk līdz 2,10 m. Lielo baseinu izmanto pieaugušie un pusaudži, kas prot peldēt, vecāku uzraudzībā, bet, izmantojot piepūšamos uzročus, šeit var peldēt arī jaunākā vecuma bērni.

Baseina pirmajā celiņā ir papildus aprīkojums - apmeklētāji kā hidromasāžu var izmantot kaskādes, kā arī izmēģināt savus spēkus zemūdens pretstraumes zonā. Kāds to izmanto kā masāžu, bet citi - kā aizraujošu treniņu.

- Iespējams, ne visi vēl zina, ka baseina telpās var spēlēt skvošu.

- Jā, šai pagaidām ne visiem zināmajai spēlei ir paredzēta speciāla telpa. Jāuzsver, ka citur Latgalē nav tādas zāles. Šī spēle nāk no Anglijas. Skvošs ir raketsports, kas ir līdzīgs tenisam un galda tenisam, bet ar citiem noteikumiem un dinamiku. Spēlējot skvošu, fiziskā slodze ir 2 - 3 reizes lielāka nekā lielajā tenisā. Raketes un bumbiņas iespējams iznomāt pie mums, bet var, kā to jau dara daudzi apmeklētāji, iegādāties savus sporta rīkus. Krāslavā šī spēle jau iegūst popularitāti, jo ar katru nedēļu apmeklētāju skaits pieaug.

- Kopš nesena laika baseinā notiek arī peldēšanas nodarbības un citi treniņi. Lūdzu, pastāstiet par to sīkāk!

- Baseins atrodas ļoti izdevīgā vietā – tas ir tuvu pilsētas centram, šeit ir nodrošināta ērta autostāvvieta, bet telpas ir gaišas, siltas, labi ventilētas. Tāpēc daudzi interesējas par iespēju izmantot šīs zāles. Jau divas nedēļas baseina telpās notiek jogas nodarbības. Drīz darbu sāks treneris, kas piedāvā nodarboties ar atveseļošanās vingrošanu (cigun).

Jau kopš baseina atklāšanas pilsētnieki gaidīja, kad tiks uzsāktas peldēšanas nodarbības. Taču, lai viss atbilstu prasībām, bija nepieciešams laiks. Tagad, kad esam sagatavojuši visu dokumentāciju, infrastruktūru un loģistiku, baseinā ir peldēšanas apmācību grupas. Nodarbības vada Krāslavas Bērnu un jauniešu centra skolotāji - Dmitrijs Duškins un Natālija Kovaļova. Četras bērnu grupas (7-9 g.) apmāca Natālija, savukārt trīs grupas 10-12 gadu veciem bērniem vada Dmitrijs. Abi skolotāji ir ar augstāko pedagoģisko izglītību, un atbilstoši studiju programmai viņi ir speciālisti arī peldēšanas apmācības jomā. Turklāt Natālija pabeidza arī padziļinātus kursus, kas ir paredzēti peldēšanas treneriem. Līdz ar to pašlaik aptuveni 50 bērni mācās turēties uz ūdens un apgūst pirmās iemaņas peldēšanā.

- Taču gribētāju apmeklēt peldēšanas nodarbības noteikti ir vairāk?

- Jums ir taisnība, tāpēc treneri ir gatavi strādāt papildus kā pašnodarbinātās personas, lai vairāk bērniem būtu iespēja mācīties peldēt.

Starp citu, izrādījās, ka daudzi pieaugušie arī neprot peldēt. Pēc kāda laiku tiks izveidotas peldēšanas apmācību grupas arī pieaugušajiem. Turklāt plānojam organizēt ūdens aerobikas nodarbības.

Bez uzmanības netika atstāti arī vismazākie novada iedzīvotāji. Jau tagad zīdaiņiem un mazuļiem vecumā no diviem mēnešiem ir pieejamas nodarbības, ko vada sertificēta un pieredzējusi peldēšanas trenere Diāna Vucāne.

- Ir zināms, ka pašvaldība plānoja atvērt Krāslavā atpūtas centru, kas ir domāts tieši ģimenēm. No jūsu stāstītā var secināt, ka baseins patiešām ir kļuvis par objektu, ko apmeklē dažāda vecuma cilvēki – no bērniem līdz vecvecākiem.

- Jā, tā ir vieta, uz kurieni var doties visa ģimene, lai pavadītu laiku kopā, iegūtu enerģijas lādiņu, turklāt peldēšana ļoti labvēlīgi ietekmē veselību. Piemēram, vienai no mūsu apmeklētājiem, kas aktīvi peldas baseinā, ir 76 gadi.

Mums ir daudz ieceru. Pašlaik mēs izskatām jaunu piedāvājumu - bērnu dzimšanas dienu rīkošana. Sakarā ar to aicinām uz sadarbību bērnu svētku organizatorus. Mēs varam piedāvāt iznomāt telpu, kur ar bērniem var spēlēt animators, kā arī telpu nelielam galdam ar cienastu. Ideja ir tāda: animators nodarbojas ar bērniem, pēc tam gan vecāki, gan bērni draudzīgi iet uz baseinu un peldas, un tad atgriežas un mielojas ar gardu cienastu.

 - Divas dienas nedēļā baseins ir atvērts apmeklētājiem jau pusseptiņos. Vai baseina pakalpojumi ir pieprasīti tik agri no rīta?

- Pirmajā dienā agri no rīta atnāca tikai viens apmeklētājs. Tagad gribētāju uzlādēties ar enerģiju no paša rīta ir daudz vairāk.

- Pastāstiet, lūdzu, par baseinā strādājošo personālu!

- Mūsu kolektīvā strādā 12 cilvēki – trīs glābēji, trīs apkopējas, divi tehniskie speciālisti, trīs administratori un galvenais administrators. Komanda sastāv no dažādu paaudžu pārstāvjiem. Administratori ir pārsvarā jaunie cilvēki, savukārt tehniskie speciālisti ir cilvēki ar pieredzi, jo baseins – tā ir liela saimniecība, un, lai tiktu ar to galā, ir nepieciešamas zināšanas.

Mēs ar lielu atbildību izturamies pret drošības jautājumiem, tāpēc esam izstrādājuši plānu drošības pasākumu pilnveidošanai. Teiksim, ja agrāk vienas maiņas ietvaros strādāja viens glābējs, tad tagad augstas apmeklētības aktivitātes dienās – nedēļas nogalēs – strādā divi glābēji. Plānojam apmācīt baseina personālu sniegt pirmo palīdzību.

- Kādas atsauksmes jūs saņemat no apmeklētājiem?

- Kopš atvēršanas dienas un līdz 10. oktobrim baseins strādāja testa režīmā. Šajā periodā mēs aktīvi aptaujājām mūsu apmeklētājus par iespaidiem, vēlmēm, noskaidrojām plusus un mīnusus. Mēs esam atvērti dialogam, vienmēr uzmanīgi uzklausām kritiku un piezīmes, jo tas viss palīdz pilnveidot baseina darbu.

Izvērtējot apmeklētāju iespaidus, radās ideja par fotoprojektu: var nofotografēt cilvēkus un viņu sejas izteiksmi tajā brīdī, kad viņi atnāca uz baseinu, un tad - pēc baseina apmeklēšanas. Pozitīvas emocijas, labie vārdi, mūsu klientu gandarījums un prieks ir tas, kas mums dod lielisku stimulu turpmākajam darbam.

Mūsu uzdevums – kļūt par vienu no populārākajiem aktīvās atpūtas centriem un iecienītāko brīvā laika pavadīšanas vietu gan jauniešiem, gan citu vecumu cilvēkiem, kas ievēro veselīgu dzīvesveidu.

Paldies visiem, kas dalās savos padomos, paziņo par kļūdām, trūkumiem, ievēro pozitīvās puses. Esam pārliecināti, ka par baseina popularitāti jārūpējas ne tikai pašvaldībai un personālam, bet arī visiem kopā, jo tas ir mūsu – Krāslavas novada iedzīvotāju - baseins.

- Paldies par interviju!

Elvīra Škutāne, autores foto

 


Jauna aptauja

Decembris - 2017
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25 26
27
28
29 30 31
piektdiena, 08.12.2017
ceturtdiena, 28.12.2017

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde