ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Kopā drošāk!

Pievienots: 04.01.2022

Laikā no 2021. gada 1. jūlija līdz 31. decembrim Indras vidusskolas atbalsta biedrība „Skola ar nākotni” īstenoja vienu no 47 projektu konkursa „Atbalsts jauniešiem Covid-19 pandēmijas radīto seku mazināšanai” ietvaros atbalstītajiem projektiem „Kopā drošāk!”.

Projekta īstenošana sākās ar situācijas apzināšanos, cik lielā apjomā pandēmijas sekas ir skārušas Indras, Piedrujas un Robežnieku jauniešus. Aptaujas rezultātā tika noskaidrots, ka TOP 3 lietas, kā pietrūka jauniešiem attālināto mācību laikā, bija tikšanās ar draugiem (40,5 %), skolotāja klātbūtnes (18,9 %) un skolas pasākumu (ekskursijas, koncerti, diskotēkas) (18,9 %).

Tāpēc jaunieši ar prieku iesaistījās nākamajā projekta aktivitātē - četru dienu diennakts nometnē „Kopā drošāk!”.  Ar šo nometni varējām sniegt jauniešiem to, kā viņiem visvairāk trūka mājsēdē – tikšanos ar vienaudžiem, nometnes pedagogu un lektoru klātbūtni un daudzveidīgus pasākumus.

Pārliecinošs vairākums atzina, ka nometnē pavadītais laiks uzlaboja viņu psihoemocionālo stāvokli pēc attālinātajām apmācībām. To visvairāk veicināja lāzertaga spēle un brauciens ar laivām pa Daugavu. Taču ne mazāk atzinīgi tika novērtēta iespēja izrauties no mājām un dzīvot istabiņās ar vienaudžiem, sarunas ar nometnes pedagogiem un sportiskās aktivitātes. Nometnes noslēgumā līdzi atmiņām par lietderīgi pavadīto laiku jaunieši paņēma arī pašu veidotās ziepītes kā suvenīru mājiniekiem.

Nometnes laikā jauniešiem tika piedāvāts uzzīmēt skices motivējošajai fotosienai. Spilgtākos tēlus apkopojām fotosienas maketā un, atsākot mācības skolā, tā tika izvietota Krāslavas novada skolās.

Jau nometnē tika organizētas nodarbības ar psihologu, mācību laikā tās turpinājās citādā formātā. Jaunieši varēja izmantot individuālas psihologa konsultācijas, kuru laikā psiholoģe Velta Daņiļeviča runāja par jauniešu emocionālo stāvokli un iepazīstināja ar metodēm, kā patstāvīgi tikt galā ar stresa situācijām. Mācību laikā pieciem jauniešiem tika piedāvāta iespēja izmantot datorus un austiņas. Aprīkojuma trūkums arī rada emocionālo spriedzi attālināto mācību laikā, tāpēc jaunieši atzinīgi novērtēja piedāvāto iespēju.

Decembris ir projekta noslēguma mēnesis. Lai izrunātu projekta laika gūtās atziņas un pārrunātu, kādu iespaidu uz jauniešiem atstāja projekta aktivitātes, tikāmies „ZOOM” konferencē. Tajā izrunājām, kādas sekas atstāj šis sarežģītais laiks, atkārtojām metodes, kā cīnīties ar stresu, izteicām cerību un ticību, ka 2022. - Tīģera gads - būs labvēlīgāks.

Projekta ietvaros tika īstenota vēl viena neparasta aktivitāte – slēpošana Sauleskalnā. Tas bija aizraujošs un neaizmirstams piedzīvojums, kura ietvaros tika iepazīta vēl viena izklaides vieta Krāslavas novadā.

Projekta noslēdzošajā aptaujā jaunieši atzina, ka projekta aktivitātes ievērojami uzlaboja emocionālo stāvokli. Kā visnozīmīgākā no projekta aktivitātēm tika minēta diennakts nometne, otrajā vietā ierindojās individuālas konsultācijas. Absolūtais vairākums atzina, ka projektā gūtās zināšanas, prasmes un metodes noteikti izmantos arī turpmāk Covid-19 pandēmijas izmainītajā pasaulē. Gandrīz visi dalībnieki atzina - pateicoties tam, ka bija iesaistījušies projektā, viņi kļuva emocionāli noturīgāki attieksmē pret Covid-19 pandēmiju. Citējot kādu no atbildēm - projekta aktivitātes ļāva „uz mirkli vispār aizmirst par epidēmiju un atgriezties tajā laika, kad Covid nebija”.

Projekts noslēdzies, bet turpinājums sekos. Joprojām skolas var izmantot mūsu motivējošo fotosienu, jauniešiem ir pieejami datori un austiņas, jau ir jauniešu atbalstītas ieceres turpmākajiem projektiem. Mēs nevaram mainīt situāciju, bet attieksmi pret to izmainīt ir mūsu spēkos. Nepaliksim vienatnē, bet būsim kopā, jo kopā drošāk! Mēs esam viens otram vajadzīgi!

Projekts tiek īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2021.–2023. gadam ietvaros.

Vija Sjadro,
projekta „Kopā drošāk!” (nr. VP2021/1-132) vadītāja



Jauna aptauja

Janvāris - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 
pirmdiena, 01.01.2024
pirmdiena, 08.01.2024
piektdiena, 19.01.2024

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde