otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslava - Latvijas šūšanas galvaspilsēta

Pievienots: 11.10.2017

Krāslavā bezdarba līmenis ir zemāks nekā dažos citos Latgales novados, jo Krāslavā ir izdzīvojuši un veiksmīgi strādā vairāki ražotāji. Viens no lielākajiem ir SIA „Nemo” - privātais uzņēmums, kas nodrošina visvairāk darba vietu Krāslavas novadā. Uz jautājumiem atbild SIA „Nemo” valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grape.

- Kopš gada sākuma jūsu uzņēmums aktīvi meklēja daudz jaunus darbiniekus. Ar ko tas ir saistīts?

- Labi darbinieki ir jebkura uzņēmuma pamats. Katrs uzņēmums ir tieši tik labs, cik atbildīgi un kvalificēti ir tā darbinieki. Runā, ka labs cilvēks nav profesija, bet es gribētu teikt nedaudz savādāk – uzcītīgs darbinieks ir plaša profila profesija!

Katrā darbā svarīgākais ir darba mīlestība, vēlme strādāt. Ja cilvēks priecājas par iespēju strādāt - tā jau ir vērtība, viņam visas durvis ir vaļā. Es esmu sākusi savas darba gaitas 17 gadu vecumā, strādājot par apkopēju, pēc tam par sekretāri un 25 gadu vecumā kļuvu par direktori. Visa pamatā bija cītīgs un neatlaidīgs darbs. Es nekaunos pateikt, ka vēl joprojām māku mazgāt grīdas labāk nekā daža laba apkopēja, un par to visu esmu pateicīga savam pirmajam, ļoti prasīgajam darba devējam. Vēl tagad atceros vairākas skaudras mācības par to, kas ir tīrība no profesionāla viedokļa.

- Ar kādiem izaicinājumiem šodien sastopas Krāslavas lielākais darba devējs?

- Pašlaik darba tirgū ir trīs izaicinājumi: cilvēki aizbrauc uz lielajām pilsētām vai ārzemēm, esošie darbinieki strauji pietuvojas pensijas vecumam, un cilvēkiem pietrūkst profesionālo prasmju uzsākt darba gaitas.

Nepārdomātas izglītības sistēmas dēļ valstī ir radies „pārrāvums” starp paaudzēm. Latvijā profesionāli šuvējas vairs nekur nemāca. Es šeit nerunāju par tā saucamajiem hobiju kursiem. Tāpēc mums nekas cits neatliek, kā paļauties uz sevi, un darba devējam ir jāsāk pildīt arī izglītojošo funkciju. Tālab uzņēmums „Nemo” jau trīs gadus sadarbojas ar Rīgas Valsts tehnikumu un kopīgi gatavo tērpu stila speciālistus. Mēs ļoti ceram, ka Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas struktūrvienības beidzēji turpinās studijas Rīgas Tehniskajā universitātē vai Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolā un atgriezīsies uz Krāslavu, uz SIA „Nemo” jau kā augsti kvalificēti speciālisti. Taču arī tiem, kuri vēlēsies uzreiz sākt strādāt „Nemo”, būs iespēja piepildīt savu izvēli un strādāt uzņēmumā. Mācību prakses laikā jau būsim viens otru labi iepazinuši, un tas ir liels pluss.

SIA „Nemo” ir viens no tiem uzņēmumiem Latvijā, kas jau sen noslēdzis līgumu ar Latvijas Darba devēju konfederāciju par darba vidē balstītu mācību īstenošanu. Tā ir ārkārtīgi interesanta Vācijas pieredze, kad jaunietis praktiskās iemaņas apgūst reālā darba vidē - uzņēmumā, bet teorētiskās zināšanas - profesionālās izglītības iestādē. Pēc dažām nedēļām sāksies projekta realizācija. Vairāk par to varēšu pastāstīt pēc pāris mēnešiem.  

- Kāpēc domājat, ka jaunajām krāslavietēm būtu interesanti apgūt šuvējas profesiju?

- Manuprāt, Krāslava ir Latvijas šūšanas galvaspilsēta. Nebaidīšos apgalvot, ka gandrīz 20% no Krāslavas sievietēm strādā šūšanas uzņēmumos. Latvijā nav otras tādas pilsētas! Šuvējai nepieciešamās prasmes var apgūt aptuveni 4-6 mēnešu laikā, intensīvi mācoties. Tomēr par profesionālu šuvēju sevi visdrīzāk varēs saukt tikai pēc gadiem. Šuvējas attiecināmas pie vidējas kvalifikācijas profesijas, tajā ir vairāku līmeņu kategorijas. Domāju, jebkurā profesijā ir jāmācās, jāpilnveido sevi visu mūžu, taču šuvējas arodu var iemācīties salīdzinoši ātri, un to var izdarīt arī pie darba devēja. SIA „Nemo” šādu iespēju piedāvā - ir visas iespējas darbam un karjerai dzimtajā Krāslavā!

- Paldies par atbildēm!

Jautāja Juris Roga


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde