ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Krāslava uzņems Vispasaules latviešu ģimeņu saietu

Pievienots: 09.02.2018

Kas ir 3x3?

Laikā, kad Mežaparka Lielajā estrādē Rīgā izskanēs simtgades Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku noslēguma koncerts, Krāslavā ieskanēsies pirmais no diviem Vispasaules latviešu ģimeņu saietiem 3×3 Latvijā. Krāslavieši saieta saimnieku godā būs pirmo reizi. Ar latgalisku sirsnību un viesmīlību no 8. līdz 15. jūlijam pulcinās kopā latviešus no visām pasaules malām, lai svinētu un rotātos par godu Latvijas simtgadei, koptu latvietību un uzlādētu latviskās „baterijas”. Lai pēc vienas kopīgas, izzinošiem pasākumiem, dziesmām, dančiem un citiem notikumiem piepildītas nedēļas katrs saieta dalībnieks varētu doties mājup ar patiesu pārliecību un lepnumu: „Jā, es esmu latvietis un lepojos ar to!”

Gaidot vasaru, turpmāk reizi mēnesī 3x3 rakstu sērijā iepazīstināsim ar galveno par saietiem, lai līdz jūlijam arī paši krāslavieši zinātu, ko sagaidīt 3x3 nedēļā. Pirmais raksts ir par 3x3 kustības ideju un būtību.

 Kas tad ir 3x3? Tā ir satikšanās visu paaudžu latviešiem. Par galvenajiem mērķiem tiek uzskatīti: latvisko zināšanu paplašināšana, latviskās kopības sajūtas veicināšana, latvisko ģimeņu stiprināšana un draudzību sekmēšana latviešu starpā. „Tā ir domāta latviskai dzīvei latviskā vidē, lai palīdzētu latvietim iepazīt pašam sevi, savu ģimeni, jaunus un vecus draugus pavisam neikdienišķos apstākļos. Tā ir domāta, lai visu paaudžu latvieši kopā baudītu latvisko pārdzīvojumu, mācītos no dažādu nozaru lietpratējiem un cits no cita, kādi ir latvieši un latvietība mūsu dienās, kas tos dara atšķirīgus no citām etniskām grupām. Tā ir domāta, lai vismaz vienu nedēļu gadā dzīvotu tīri latviski, darot to, kas sirdij dod prieku,” atzīst kustības 3x3 dibinātāja Līga Ruperte. Sākotnēji kā eksperimentāla nometne 1981. gadā Garezerā (Amerika) tā pulcināja no latviešus no visas pasaules, lai iegūtu latvisku izglītību un kopības sajūtu. 80. gados kustība izplatījās arī citās pasaules valstīs: Anglijā, Austrālijā, Zviedrijā. No 1990. gada 3x3 saieti katru gadu tiek organizēti arī Latvijā.

3x3 ir lieliska iespēja satikties latviešiem no visas pasaules, nedēļas garumā latviski pavadīt laiku kopā ar ģimeni, iegūt jaunus draugus, satikt sen neredzētos. Lai arī saieti ir atšķirīgi, pamatidejas, mērķi, darbības vadlīnijas un noskaņa ir viena visos saietos. Saietos atšķirīga ir norises vieta, katru gadu tie notiek citā Latvijas pilsētā, daudzveidīga ir arī pasākumu programma un aktivitātes. Īpaši gaidīti un aicināti katrā saietā ir vietējie iedzīvotāji. Gan iesaistoties nometnes organizēšanā, gan vadot ievirzes, kas dalībniekiem parāda vietējās tradīcijas un amatu prasmes, gan arī kā saieta dalībnieki. Vairāk par Krāslavas 3x3 aktivitātēm varat uzzināt pie vietējās koordinatores - Jutas Bubinas.

Visas nedēļas garumā tiek daudzināta saieta tēma. Kāda tā būs Krāslavas 3x3? Par to pastāstīsim nākamajā mēnesī! Vairāk informācijas vari atrast saieta tīmekļa vietnē www.3x3.lv. Uz tikšanos!

3x3 Krāslavas radošā grupa
Baibas Krūmiņas foto

 



Jauna aptauja

Marts - 2019
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
trešdiena, 06.03.2019

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde