trešdiena, 17. aprīlis, 2024Vārda diena: Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
crest1 crest2

Krāslavas mācītāju un Varavīksnes vidusskolas jauniešu Lieldienu videouzruna

Pievienots: 11.04.2022

Mūsu dzīve un realitāte sastāv no vairākiem ieradumiem, kas veido mūsu ikdienu, liek pamatus tradīcijām, dzīves filozofijai un pasaules uztverei. Viss plūst, viss mainās - gadalaiki, notikumi, modes un kultūras izpratnes būtība, cilvēku vērtības un tieksmes. Ievērojamais rakstnieks un politiķis Daniels Defo (1660 - 1731) teicis: „Kāda ir cilvēka dzīves likteņa spēle! Un cik dīvaini mainās slepenie avoti, kas pārvalda mūsu piedziņu, mainoties apstākļiem! Šodien mēs mīlam to, ko rīt mēs ienīdīsim; šodien mēs meklējam kaut ko tādu, no kā rīt izvairīsimies. Rīt mums būs bailes no domas par to, pēc kā mēs šodien ilgojamies.”  

Strauji mainīgajā pasaulē nemainīga ir pavasara atnākšana. Ar savu elpu tas atmodina dabu.  Kopš seniem laikiem pavasaris liek pārdomāt eksistenciālus jautājumus, skaidrojot apkārtējās pasaules būtību, pagriežot un ievirzot cilvēku pie savām garīgajām saknēm, pie sava Radītāja. Tas ļauj ieskatīties dziļāk sevī, lai sajustu un nezaudētu tos pamatus, kuri sniedz patiesu gaismu, siltumu un drošības sajūtu. Pareizas attiecības ar sevi palīdz izdzīvot, izprast dzīves jēgu, savas identitātes vērtību un ieraudzīt, ka blakus ir cilvēki, kuri meklē sirdsmieru un cerību būt uzklausītiem, saprastiem. Patiesa saruna ar tuvāko ir mīlestības dāvana, caur kuru ļaujam mūsu tuvākajam ņemt dalību mūsu dzīvē.

Mūsu vārdiem piemīt milzīgs spēks! Šo atziņu iepazinu bērnībā. Apmeklējot svētdienas dievkalpojumus draudzē, dzirdēju apgalvojumu: „Sākumā bija vārds, un viss uz mūsu planētas ir radīts pēc Dieva vārda. Tā kā cilvēks pēc Dieva tēla un līdzības radīts, tad arī viņam pieder vārda noslēpumainais spēks – veidot un iznīcināt, pacelt un nolīdzināt.”

Katrs no mums veido pasauli sev apkārt, savu civilizāciju. Vārds ir spēcīgs ierocis, taču katrai monētai ir divas puses. Vārda brīvība dod spēcīgu psiholoģisku resursu indivīdam un ved uz attīstības augstāko punktu, bet jārīkojas tā, lai mūsu vārdi nedarītu pāri līdzcilvēkiem. Šobrīd Latvijas sabiedrība ir sadalījusies. Nav vienotības svarīgākajos jautājumos, pārāk bieži izskanējušie uzskati, viedokļi, verbālās izpausmes ir goda un cieņas aizskaroši. Arvien biežāk sastopu cilvēkus, kurus citu teiktie vārdi ir apdedzinājuši, pamodinājuši sirdī nevēlēšanos un pesimismu – mūsu sabiedrības lielāko ļaunumu, kas liedz virzīties uz priekšu, dzīvot saticīgi, pilnveidoties, būt laimīgiem…

Kristietība ir Dieva mīlestības ceļš, kurš augstāks par jebkādu likumu un normu. Dievs teica un tapa. Vārds ir cilvēka apziņas un komunikācijas elements. Vārds palīdz mums novilkt robežas, sadalīt resursus un ietekmes sfēras. Ar valodas palīdzību mēs regulējam savstarpējās attiecības. Viens no Dieva žēlastības līdzekļiem, kas ir dots cilvēkam, lai garīgi augtu un pilnveidotos, ir Svētie Raksti. „Ticība nāk no sludināšanas.” (Rom.10, 17) Caur savu Vārdu Dievs mūs iedrošina, sniedz mierinājumu un pārveido. Viņš apsola, ka tas, kurš būs vienots ar Viņu, tiks mīlēts un apžēlots.

Kristus ir teicis: „Es jums atstāju savu mieru, savu mieru Es jums dodu. Jūsu sirdis, lai neiztrūkstas un neizbīstas.” (Jņ.14, 27) Lai mīlestība pret To Kungu nosaka mūsu prioritātes! 

Cienījamie novadnieki, Lieldienu priekšvakarā piedāvājam Jūsu uzmanībai videouzrunu, kuru veidoja Krāslavas mācītāji un Varavīksnes vidusskolas skolēni.   

Videouzruna ir pieejama tīmekļvietnē – šeit.

Lai evaņģēlijā sludinātie vārdi sniedz mierinājumu, palīdz sajust Dieva klātbūtni savā dzīvē! Lai Dieva žēlastība pavada, stiprina ticību un piepilda sirdis ar mīlestību un piedošanu!

Kristus ir Augšāmcelies!

Margarita Borodina-Ignatoviča,
Krāslavas Varavīksnes vidusskolas
12.a klases audzinātāja, vēstures skolotāja


Jauna aptauja

Augusts - 2022
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 
ceturtdiena, 11.08.2022
piektdiena, 19.08.2022
pirmdiena, 22.08.2022
pirmdiena, 29.08.2022

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde