sestdiena, 20. aprīlis, 2024Vārda diena: Mirta, Ziedīte
crest1 crest2

Krāslavas novada darītāji 10 gadu jubileju nosvin Indrā

Pievienots: 26.09.2018

Indrā pagājušo sestdien pulcējās trīsdesmit aktīvākās projektu komandas, lai piedalītos pašvaldības konkursa „Iedzīvotāji veido savu vidi” 10 gadu jubilejas pasākumā, kuru ieskandināja Dagdas novada Kultūras centra vokālā grupa „Solversija”.

Vārds pasākuma atklāšanai tika dots Krāslavas novada domes deputātei Viktorijai Lenei, kura sacīja paldies ideju ģenerētājiem un realizētājiem, kā arī aicināja rakstīt arvien vairāk projektus, jo jebkurš realizēts projekts nozīmē sakoptu vides stūrīti, par ko prieks gan pašu iedzīvotājiem, gan mūsu ciemiņiem.

Klātesošos darbarūķus sveica Indras pagasta pārvaldes vadītāja Ērika Gabrusāne: „Domāju, ikviens priecājas par paveikto, kaut mazumiņš, bet izdarīts sava pagasta un novada labā. Šeit dzīvo cilvēki, kuri mīl savu zemi un grib, lai tā būtu skaista. Vēlos palielīties – Indra ir tā vieta, kur dzīvo Laime. Brauciet ciemos, paņemiet mazu gabaliņu Laimes arī sev! Lai visiem veicas!”

Pirms 10 gadiem konkurss „Iedzīvotāji veido savu vidi” tika uzsākts ar Nīderlandes „Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij„ (KNHM) fonda atbalstu, kas tika sniegts pirmos trīs gadus. Šobrīd kopēju atbalstu pašvaldībām, kuras īsteno mazos projektiņus visā Latvijā, sniedz pašvaldību apvienība „Sabiedrība ar dvēseli — Latvija”. Indras ļaudis un viesus uzrunāja arī „Sabiedrība ar dvēseli — Latvija” valdes priekšsēdētāja vietniece Cilda Purgale, kura novēlēja, lai domei nekad netrūktu naudas konkursa rīkošanai un darītājiem nekad netrūktu idejas šo naudu apsaimniekot. Krāslavas novads vienmēr ir bijis ļoti aktīvs, Cildai Purgalei gribētos, lai arī pārējā Latgale kļūtu aktīvāka, jo šajā apvienībā no Latgales ir maz pašvaldību.

Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe izstāstīja, kā šajos gados novadā ir veicies ar projektu īstenošanu. Pavisam ir īstenoti 177 projekti. Gandrīz puse – 97 projekti – ir realizēti Krāslavas pilsētā. Ļoti aktīvi darbojušies pierobežas pagasti: Indrā ir realizēts 13 projektu, Robežniekos - 12, Ūdrīšu pagastā - 11, Izvaltā - 10, Piedrujā - astoņi, Skaistā - seši, Kombuļos – pieci, Aulejā - pieci, Kaplavā – četri, Kalniešos - četri, Krāslavas pagastā - divi.

Kā zināms, projektu grupas minimālais sastāvs ir 10 cilvēku, bet visbiežāk notiek tā, ka darbā iesaistās daudz vairāk iedzīvotāju, tādejādi projektos kopskaitā ir iesaistījušies vismaz 2000 cilvēku. Pirmajos gados maksimālais projekta budžets, pateicoties KNHM atbalstam, bija 1000 EUR. Šobrīd maksimālais projekta budžets ir 600 EUR, kas ir Krāslavas novada domes piešķirtais finansējums, bet bieži vien tiek atrasts papildu finansējums, tāpēc kopsummā tie varētu būt kā minimums aptuveni 100 tūkstošu EUR, kas izlietoti šīm mazajām iniciatīvām!

Projektu tēmas ir bijušas visdažādākās, dominē: publisku teritoriju sakārtošana, dabas takas, rotaļu un sporta laukumi, kapsētas, baznīcu teritorijas u.c. Projektos ar lielu entuziasmu iesaistījušies gan bērni, gan vecāki un vecvecāki, gan sievietes, gan vīrieši, gan darbu kolektīvi, gan māju iedzīvotāji, kas, starp citu, ir dokumentēts fotogrāfijās, un jubilejas pasākumā tika demonstrēts fotogrāfiju slaidšovs.

Klātesošajiem bija interesanti arī uzzināt, kāpēc tik nozīmīga jubileja tiek svinēta laukos, Indrā, nevis Krāslavā?

Ināra Dzalbe: „Jau pagājušajā gadā, ar priekšsēdētāju pārrunājot, ka būtu jāuzorganizē kopējs pasākums mazo projektu īstenotājiem, viņš rosināja aizvest aktīvākos pieredzes apmaiņas braucienā pēc jaunām idejām. Aktīvāko ir tik daudz, kā lai visus saaicina kopā un aizved? Šogad Indrā tika atklāts Laimes muzejs, viss salikās pa plauktiņiem - kur lai skrien to laimi meklēt, ja - redz, tepat pašiem ir sava endorfīnu laboratorija!”

Starp citu, dažas stundas pirms noslēguma pasākuma interesentiem bija iespēja apmeklēt gan Laimes muzeju, gan padarboties aušanas darbnīcā, gan arī piedalīties Indras lauku labumu degustācijā.

Pasākuma turpinājumā tika pateikts liels paldies pilnīgi visiem projektu īstenotājiem, bet īpaši tencināti tie, kuri ir īstenojuši trīs, piecus un pat astoņus projektus, kuriem vienmēr ir jaunas idejas, ko vēl varētu darīt. Tādu bija vairāki desmiti.

Pasākuma gaitā klātesošajiem tika piedāvāta neliela izklaide saistībā ar brīvprātīgā portretu. Vajadzēja tik vien, kā uzmanīgi klausīties un noskaidrot, vai zālē ir kāds, kurš pilnībā tam atbilst: brīvprātīgo darbā vairāk iesaistās sievietes nekā vīrieši, visvairāk brīvprātīgo darbojas vides sakārtošanā – talkās, brīvprātīgo darbā vairāk iesaistās Latgalē dzīvojošie, vairāk cilvēku ar augstāko izglītību, publiskajā sektorā strādājošie, vecumā no 15 līdz 24 un 35 līdz 44, horoskopa zīmē Mežāzis un Vērsis dzimušie…

Notika arī bezmaksas loterija, kurā varēja laimēt vides veidotājiem ļoti noderīgas lietas, kas noderēs ja ne šoruden, tad nākampavasar, jaunos projektus īstenojot.

Juris Roga,
autora foto

Fotogalerija



Jauna aptauja

Septembris - 2018
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08 09
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
piektdiena, 21.09.2018

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde