otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslavas novadā tiks īstenotas praktiskās aktivitātes publisko ūdeņu pārvaldībai

Pievienots: 16.05.2018

Latvijas vides aizsardzības fonda izsludinātā projektu konkursa „Publisko ūdeņu pārvaldība” ietvaros ir atbalstīts Krāslavas novada pašvaldības projekta „Praktisko aktivitāšu īstenošana publisko ūdeņu pārvaldībai Krāslavas novadā” iesniegums. Kopumā finansējuma saņemšanai aktivitātes „Publisko ūdeņu pārvaldības praktiskās aktivitātes” ietvaros tika iesniegti 70 projektu iesniegumi, bet pēc izvērtēšanas procedūras beigām finansējums tika piešķirts 26 izstrādātiem projektu iesniegumiem.

Projektu konkursa „Publisko ūdeņu pārvaldība” mērķis ir finansiāli atbalstīt projektus, kuru ietvaros tiktu īstenotas aktivitātes publisko ūdeņu (jūras piekraste, publiskie ezeri un upju posmi) pārvaldībai, ietverot gan plānošanas dokumentu izstrādi (t.sk. izpēte un darbību plānošana), gan praktiskās aktivitātes.

Krāslavas novada pašvaldības projekta ietvaros līdz 2018. gada beigām ir plānots īstenots šādas praktiskās aktivitātes:

  1. Dubnas upes posma no Ārdavas ezera līdz Lejas ezeram attīrīšana, veicot upē iekritušo, bīstamo un nokaltušo koku izvākšanu, bebru aizsprostu un graustu sanesumu likvidēšanu, baltalkšņa apaugumu likvidēšanu, kā arī niedru pļaušanu un savākšanu;
  2. Krasta labiekārtošana un atpūtas vietas ierīkošana pie Cārmaņa ezera, veicot niedru pļaušanu, savākšanu un izvešanu, baltalkšņa apauguma likvidēšanu un koku retināšanu, automašīnu stāvlaukuma izveidošanu, laivu piestātnes ierīkošanu. Papildus tam ir iecerēts izbūvēt arī lapeni, ierīkot soliņus, atkritumu urnas un tualeti.

Kopumā projekta ietvaros Dubnas upes biotopā tiks veicināta biotopa funkciju un struktūras atjaunošana un uzlabošana (koku un krūmu sagāzumu izvākšana un “ķērāju” kontrole, bebru aizsprostu novākšana). Sekundāri, bet ne mazāk svarīgi ir arī piemērotu laivošanas apstākļu radīšana ūdens tūristiem, pārvietojoties pa upi.

Ar atpūtas vietas ierīkošanu pie Cārmaņa ezera ir iecerēts samazināt rekreācijas slodzi uz ūdensobjektu, veicinot atkritumu apjoma samazināšanu. Darbība ir cieši saistīta ar projekta pirmo aktivitāti, jo iecerēta atpūtas vieta atrodas laivošanas maršruta pa Dubnas upi turpinājumā no Lejas ezera uz Cārmaņa ezeru. Laivošanas maršrutā nav izveidota atbilstošā infrastruktūra, lai tūristiem būtu iespēja izkāpt krastā pārgājiena laikā. Līdz ar to rodas situācijas, kad atkritumi tiek mesti ūdenī. Upes posmā, ezera ūdeņos un krastos ir konstatējami antropogēnas izcelsmes priekšmeti – pudeles, plastmasas maisi, dēļi, metāla priekšmeti u.tml. Tie ūdeņiem ir svešķermeņi, un to klātbūtne pazemina upes vizuālo pievilcību. Ir svarīgi nodrošināt, ka ezerā nepalielinās piesārņojuma un cilvēku tiešas klātbūtnes izraisīta slodze, kas rada ezera biotopa grūti novēršamu vai pat neatgriezenisku degradāciju.

Projektam piešķirtais Latvijas vides aizsardzības fonda finansējums sastāda EUR 11 590.00, Krāslavas novada pašvaldības līdzfinansējums – EUR 4 125.00.

 Andris Rukmans



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde